16 Μαρ 2013

Ο Ζεόλιθος (ενημέρωση και video)


Ο Ζεόλιθος (ενημέρωση και video)
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η αναγκαία αξιοποίηση του Ζεόλιθου
Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού stilbite, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό.

Οι ζεόλιθοι και ο άνθρωπος
Οι φυσικοί ζεόλιθοι σχηματίζονται όταν ηφαιστειακά πετρώματα και στρώματα τέφρας αντιδρούν με αλκαλικά υπόγεια νερά. Eίναι μικροπορώδη, αργιλλοπυριτικά ορυκτά τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως εμπορικά προσροφητικά.


Ο Ζεόλιθος ως στρατηγικός στόχος
Σε μία Θράκη όπου όλοι πιστεύουν ότι τίποτα πια δεν είναι δυναμικό κι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στα τοπικά δεδομένα, θέλαμε να προτείνουμε επιπλέον από άλλες υπηρεσίες, όπως είναι το Μουσείο Καραθεοδωρή ή το Μέγαρο Μουσικής, και τον στρατηγικό στόχο του Ζεόλιθου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου
Για να μην υπάρξει πλαίσιο σύγκρισης με οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση είναι καλό να γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξόρυξης του ζεόλιθου στη Θράκη, αφού τώρα είναι γνωστό ότι όλοι οι φορείς ξέρουν ότι πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα δυναμικά.

Το κρυφό μέρος

Υπογραφές για τον ελληνικό ζεόλιθο
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού θέλουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ελληνικού ζεολίθου για να παρθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση της εξόρυξής του στη Θράκη μας, όπου υπάρχει σε αφθονία, διότι αποτελεί για την πατρίδα μας...

Στον κόσμο του ζεολίθου

Ο ζεόλιθος και η αλλαγή φάσης
Αν δεν έχεις δει ποτέ το μέγεθος του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Θράκης, δεν μπορείς να καταλάβεις τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος της μη αξιοποίησης αυτού του ορυκτού για την πατρίδα μας...

1000 υπογραφές για τον Ζεόλιθο. (Dessin).  • Λέμε όχι στο χρυσό της κυάνωσης και του αρσενικού (Νίκος Λυγερός)

    Η μηχανική εξόρυξη χρυσού που μπορεί να γίνει όταν υπάρχει αρκετός χρυσός είναι ακίνδυνη. Όταν όμως τα αποθ...
  • Νίκος Λυγερός: Μήνας του ζεόλιθου ο Ιούλιος

    Ο Ιούλιος 2014 είναι τελικά ο μήνας και το έτος του ελληνικούζεόλιθου. Μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα για τον...
  • ΒΙΝΤΕΟ στο YouTube του Δρ. Νίκου Λυγερού για τον Ζεόλιθο ΕΔΩ

    Δείτε και...