Διπλή αγκαλιά: η εγκλωβισμένη και ο αγνοούμενος

Final Embrace During the collapse of a garment factory in Dhaka,
Final Embrace, 24 April 2013* photo taken by
Bangladeshi Photographer “Taslima Akhter

Η αγκαλιά
είναι διπλή ασπίδα
ανθρωπιάς
που προστατεύει
τους δικούς μας
και είναι
το άγγιγμα ψυχής
όταν το χάδι
δεν μπορεί
να τη φτάσει
λόγω ανάγκης
έτσι διαφέρει
από την παρένθεση
που είναι αφοπλισμός
βαθιάς ιστορίας.

Κομμάτι μέλλοντος

Είχαν καταλάβει ότι μπορούσαν
να ενσωματώσουν αυτόν
τον δολοφονημένο παράδεισο
σ’ ένα κομμάτι μέλλοντος
αφού το Μουσείο
για τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας
θα ήταν Μουσείο για τις ψυχές
δηλαδή της Μνήμης Μέλλοντος
που ξεπερνά τα κοινωνικά εμπόδια
για να χτίσει χρονικές γέφυρες
ανάμεσα στους συνανθρώπους
που γνωρίζουν βαθιά ιστορία
και δεν φοβούνται
να αντιμετωπίσουν
οποιαδήποτε βαρβαρότητα
γιατί είναι ικανοί
να τις βάλουν την καθεμιά
σε παρένθεση
επειδή έχουν τη δομή
της αγκαλιάς
που προστατεύει
ως διπλή ασπίδα
την αθωότητα των ψυχών.

Η εγκλωβισμένη και ο αγνοούμενος

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά
 έκλαιγαν πάνω στα χέρια 
ενός αγνοουμένου 
και μέσα στην αγκαλιά 
μίας εγκλωβισμένης 
έκαιγαν τα στήθη του. 
Δεν πρόλαβαν
να γίνουν πρόσφυγες 
τους κράτησε η γη τους. 
Τον ένα μέσα της 
την άλλη πάνω της 
κι ανάμεσά τους 
ένας σταυρός.

Διπλή αγκαλιά

Σ’ εκείνο το κρύο δωμάτιο 
δεν υπήρχαν κουβέρτες 
μόνο δύο ψυχές αγκαλιά.
Εκείνο το κρύο βράδυ 
ένας παράξενος χορός 
τύλιξε δύο κορμιά μαζί.
Εκείνη την κρύα εποχή 
μια αόρατη φωτιά 
έκαψε δύο καρδιές για πάντα.

*Photo Final Embrace: During the collapse of a garment factory in Dhaka, Bangladesh many pics made people cry but the photo taken by Bangladeshi Photographer “Taslima Akhter” made the entire country cry. [image]

Φωτογραφία, η Τελευταία Αγκαλιά: Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης ενός εργοστασίου υφασμάτων στη Ντάκα γνωστή ως «η Πόλη των Τζαμιών» πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, πολλές φωτογραφίες έκαναν τους ανθρώπους να κλάψουν, αλλά η φωτογραφία που τράβηξε ο Μπαγκλαντές φωτογράφος "Taslima Akhter" έκανε ολόκληρη τη χώρα να κλάψει, τον Απρίλιο του 2013.

Το δυστύχημα στην Ντάκα

Στις 24 Απριλίου 2013, το Rana Plaza, ένα ετοιμόρροπο οκταώροφο εργοστάσιο που κατασκεύαζε ρούχα για λογαριασμό της Benetton και άλλων πολυεθνικών στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, καταρρέει. Από τους 3639 εργαζόμενους, που δούλευαν στο κτίριο –με βάρδιες 12-15 ωρών και μισθό 12-22 σεντς την ώρα– οι 1138 σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται σοβαρά. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την καταστροφή, μόνο ένα μέρος των αποζημιώσεων έχει δοθεί στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η φιλάνθρωπος και κοινωνικά ευαίσθητη Benetton, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα σεντ. Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 20 Φλεβάρη, ανακοίνωσε ότι δέχεται τελικά να συνεισφέρει στις αποζημιώσεις, όμως μόνον όταν ο ειδικός σύμβουλός της καθορίσει ένα «δίκαιο» ποσό.

Benetton Group SpA [S.r.l.] είναι μια παγκόσμια επωνυμία μόδας με έδρα το Ponzano Veneto της Ιταλίας, που ιδρύθηκε το 1965. Ο Όμιλος Benetton διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 5.000 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Αριθμός εργαζομένων: 1.500 (το 2020)

Bangladesh: Το Μπανγκλαντές είναι ασιατική χώρα με έκταση 147.570 τ.χλμ. και πληθυσμό 168.220.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020. Πρωτεύουσα είναι η Ντάκα. Αποτελεί το μεγαλύτερο και ανατολικό τμήμα της εθνογλωσσολογικής περιοχής της Βεγγάλης. Βρίσκεται στον κόλπο της Βεγγάλης. Είναι η 8η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και 5η στην Ασία, παρά το γεγονός ότι η έκτασή της είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας. Επίσης, είναι η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα στην οποία οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία. Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η βεγγαλική, η δέκατη πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Το Μπαγκλαντές ιδρύθηκε το 1971, με την απόσχισή του από το Πακιστάν.

Πάνω από 900 νεκροί στην τραγωδία στο Μπανγκλαντές!
09.05.2013, 13:05 https://www.protothema.gr:

Συγκλονιστική φωτογραφία με δύο νεκρούς αγκαλιασμένους ανάμεσα στα συντρίμμια, αποτυπώνει όλη την τραγικότητα του δυστυχήματος στο Μπανγκλαντές.

φωτογραφία της Τασλίμα Άκτερ

"Ο απολογισμός είναι 912 νεκροί", δήλωσε ο υπολοχαγός Σαντίκ Ουαλίντ, εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου και συντονισμού των επιχειρήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν άλλα εκατό πτώματα.

Η τραγικότητα του δυστυχήματος αποτυπώνεται στη φωτογραφία της Τασλίμα Άκτερ, η οποία δείχνει μια τρυφερή στιγμή δύο ανθρώπων που έζησαν τις τελευταίες τους στιγμές με αγωνία.

Η φωτογράφος από το Μπανγκλαντές, απαθανάτισε ανάμεσα στα συντρίμμια δύο νεκρούς ανθρώπους, που αγκαλιάζονται.

2725) Η εγκλωβισμένη και ο αγνοούμενος. (ποίημα). Perfection 8 4 4/2007. L'enclavée et le disparu. (poème). 3788) Διπλή αγκαλιά (ποίημα). Perfection 9 5 5/2008. La double accolade. (poème). Ру. Двойные объятия. (Стихотворение). Ук. Подвійні обійми. (вірш).

45688 - Η αγκαλιά September 23, 2019 Articles / Poems
45700 - Κομμάτι μέλλοντος September 23, 2019 Articles



Συνομιλίες
Effie Gounari 30 Σεπτεμβρίου 2015 στις 3:07 μ.μ.: Είναι η σιωπή που ήχο έχει. Είναι αυτού του είδους η σιωπή -ήχος -κραυγή της Γης που δεν ακούν οι ταξιδιάριδες των διεθνών ή ευρωπαϊκών συσκέψεων, ανακοινώνοντας την "κλιματική αλλαγή"...χωρίς να βλέπουν πως αυτή ταυτίζεται απολύτως με την "κραυγή-σιωπή"... Είναι η αντίδραση της φύσης, η αυτοίαση... Είναι η θεωρία του χάους για την Επιστήμη της Φυσικής.. Ένα και το αυτό... Δράση και αντίδραση... για τους και σε κώφωση και σε κύφωση... το συναίσθημα είναι μετρήσιμη αξία για τη φύση άσχετα που δεν βρέθηκαν ακόμα αντίστοιχες ανθρώπινες μονάδες μέτρησης... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΟΦΙΑ!!!!!!! τα μέτρα λοιπόν που πρέπει να λάβουν οι ταξιδιάρηδες των συσκέψεων ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ τα δείχνει η Φύση που αντιδρά... στην κραυγή της σιωπής... 
άπονοι, σκληροί στων ξένων την πατρίδα
που βρήκατε δικαίωμα, πολέμων... καταιγίδα
αμολάτε σωρηδόν σκοτώνετε ... κοσμάκι
απάνθρωποι, αντίχριστοι," όργανα ...Διαβολάκι"
απάνω σας θα μαζευτεί όλων αυτών ο πόνος
ΤΏΡΑ, αργά ή γρήγορα θα το δείξει ο ...χρόνος
δεν έχετε εσείς παιδιά ,Θεό μέσα στα στήθια
μάρμαρου, κρύα καρδιά, ποια είναι η ...αλήθεια
κόλαση τον παράδεισο κάνατε στους Ανθρώπους
την Ελλάδα "όαση" βρίσκουνε με ...κόπους
πόσοι ε πνιγήκανε σ΄ ΑΙΓΑΙΟΥ μας νερά
πόσοι χωριστήκανε, τους κόπηκε η ...χαρά
κορμάκια στα ερείπια βλέπετ'...αγκαλιασμένα
πόσοι με καρδιοχτύπια τα έχουνε ...χαμένα !!!