5 Νοε 2018

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό: Αναλλοίωτο το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων


Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η ανακοίνωση του Υπουργείου 
Εξωτερικών για το Σκοπιανό

Το Υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η εργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που θα υπάγονται στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της FYROM. 

Αυτή η διαδικασία προβλέπεται από το Προσύμφωνο ακόμα κι αν δεν έχει επικυρωθεί και αυτό γίνεται για να προλάβουν την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα πρέπει να έχει αλλάξει όλες τις αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια ή στο βοηθητικό σχολικό υλικό. Βλέπουμε επί του πρακτέου την ενεργοποίηση του Άρθρου 8 εδάφιο 5 του Προσυμφώνου που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ισχύ της Συμφωνίας. 

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προσέχουμε από τώρα κάθε πρόταση που θα προτείνει αυτή η κοινή επιτροπή διότι δεν θα πρέπει να μείνει τίποτα μετά την ακύρωση του Προσυμφώνου από την Ελλάδα. Κι όσο θα προχωρούν αυτές οι εργασίες θα προσπαθούν να κρατήσουν τις αλλαγές που θα έχουν κάνει ανεξαρτήτως από την απόφαση της ελληνικής Βουλής. Αυτή η επιτροπή που είναι θεμελιακά απαράδεκτη και που είναι ικανή να αλλάξει ακόμα και τους ιστορικούς άτλαντες δεν πρέπει να χαλάσει την ιστορία που διδάσκεται έως τώρα στα σχολεία.
Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε 
τις συνταγματικές τροπολογίες - Ν. Λυγερός

Σήμερα το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές αλλαγές, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Και θεωρείται ότι αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφού υπάρχει η πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα την υπερψηφίσει.

Μόνο που ήδη η σκοπιανή κυβέρνηση άρχισε τα τερτίπια της αφού θέλει να κάνει μόνο τέσσερις τροποποιήσεις για το σύνολο του Συντάγματος ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο Σύνταγμα των Σκοπίων όχι μόνο στο Προοίμιο αλλά και στα Άρθρα 5, 7, 49, 118, 119, 120 και 121.

Οι τροπολογίες που θα κάνουν θα αφορούν βέβαια το θέμα του ονόματος αλλά ακόμα και αυτό δεν θα γίνει σε όλα τα σημεία αφού θα εξαιρέσουν το Άρθρο 36 που θεωρείται ιστορικό. Κατά τα άλλα θέλουν μια Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά. 

Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά το Προοίμιο και ειδικά την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας” από το 1944. Η τρίτη τροπολογία ακολουθεί το Άρθρο 3 του Προσυμφώνου των Πρεσπών και κάνει αναφορά στον σεβασμό προς τα σύνορα των γειτονικών χωρών. Η τέταρτη τροπολογία αφορά τη διασπορά των Σκοπίων και ουσιαστικά θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη χώρα τους αλλά με άλλο όνομα.

Αναλλοίωτο το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων

1. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό 2. Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές τροπολογίες. 3. Αναλλοίωτο το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων - Βίντεο: Ν. Λυγερός - Νέα δεδομένα για το Σκοπιανό και τη Β. Ήπειρο 04/11/2018

Το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων έχει την εξής διατύπωση στα αγγλικά:
  • "The Republic guarantees particular social security rights to veterans of the Anti-Fascist War and of all Macedonian national liberation wars, to war invalids to, to those expelled and imprisoned for the ideas of the separate identity of the Macedonian people and of Macedonian statehood, as well as to members of their families without means of material and social subsistence. The particular rights are regulated by law." 
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων αποφάσισε να παραμείνει αναλλοίωτο το Άρθρο 36 για λόγους ιστορικούς. Έχει ενδιαφέρον αυτό το επιχείρημα διότι προέρχεται από κάποιον που ιδεολογικά δεν πιστεύει στην έννοια της ιστορίας. Κι ενώ ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα θέματα της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης για να αναθεωρήσει ακόμα και τους ιστορικούς άτλαντες, έχει θέμα ν' αλλάξει ένα τέτοιο Άρθρο. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι η νέα ονομασία θα έχει και άλλες εξαιρέσεις κι ότι το λεγόμενο erga omnes ήταν απλώς ένα εργαλείο επικοινωνιακής προπαγάνδας.

Με άλλα λόγια τα Σκόπια ακολουθούν το Προσύμφωνο των Πρεσπών μόνο όποτε τους συμφέρει και όχι παντού. Το ερώτημα είναι λοιπόν απλό. Γιατί να το αποδεχθούμε αφού εμείς είμαστε υπέρ της προστασίας της ιστορίας όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά όλης της Ανθρωπότητας.

Κείμενα Νίκος Λυγερός: Opus www.lygeros.org
Πηγή: Νίκος Λυγερός λόγοι σοφίας

Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε το Video.Θέματα για την Μακεδονία του Δρ. Νίκου Λυγερού δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

40778) Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό. Perfection 19 10 11/2018.
40779) Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές τροπολογίες. Perfection 19 10 11/2018.
40782) Αναλλοίωτο το Άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων. Perfection 19 10 11/2018.