Θάλασσα βουτιά στο Απέραντο Γαλάζιο του Ελληνισμού - Ν. Λυγερός

Το απέραντο γαλάζιο του Ελληνισμού

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

10147 - Ν. Λυγερός September 2, 2012

Αν σκεφτείς μία μέρα πόσο απλός είναι ο ελληνισμός, τότε θα αντιληφθείς ότι κι εσύ μπορείς να είσαι ένα κομμάτι του με το έργο σου.

Στο κάτω κάτω της γραφής, τι άλλο είσαι εκτός από ήλιο, θάλασσα και ουρανό. 


Ζεις σε μια λεπτή λωρίδα γης, μπορεί και πάνω σ' ένα από τα νησιά μας, αλλά είσαι μία ψηφίδα από το ψηφιδωτό μας; 


Αναρωτιέσαι λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να συμβάλλεις στο έργο του ελληνισμού και ζητάς κάτι το πρακτικό. 


Διότι δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι όταν πας να ψαρέψεις, συμπληρώνεις την ταυτότητά σου.


Όταν κοιτάς το βυθό μας, κοιτάς τον πλούτο μας. Βλέπεις την κληρονομιά, που σου άφησαν οι πρόγονοι σου με τις μάχες τους. 


Όταν περπατάς πάνω στους κυματοθραύστες μας, δεν νιώθεις το έργο των δικών μας που άλλαξαν τα λιμάνια της μνήμης για να προστατεύουν το μέλλον των δικών τους; 


Πρέπει να το χαρείς που μπορείς να έχεις κοντά σου τόση θάλασσα, διότι σε γεμίζει με τα χάδια του χρόνου


Κι αν μένεις ψηλά στα βουνά, μην ξεχνάς ποτέ την δύναμη του άνεμου είναι και αυτή για σένα, διότι οι δικοί σου πολέμησαν για να κρατήσουν αυτά τα βουνά. 

Κι αν δεν έχεις τίποτα από αυτά, τότε κοίτα τον ήλιο της δικαιοσύνης που σε λούζει με το φως του κάθε μέρα και σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν τον γνωρίζουν καλά καλά. 


Για όλα αυτά μην κάθεσαι παθητικά περιμένοντας τα πάντα από τους άλλους. 


Κοίτα τι μπορείς να προσφέρεις κι εσύ, διότι ο ελληνισμός, η προσφορά στην Ανθρωπότητα, δεν λειτούργησε ποτέ αλλιώς. 

Ξέχνα λοιπόν τους φθόνους και τους εχθρούς, κι αυτοί με κάτι πρέπει ν' ασχοληθούν για να προσπαθήσουν να υπάρξουν. 

Πάρε την απόφαση να πράξεις με τον δικό σου τρόπο, αλλά για να προσφέρεις. Τότε θα δεις πόσο πιο όμορφη είναι η ζωή. Διότι δεν ζεις πια μόνο για σένα, αλλά και για τους άλλους. 

Το μάθημα του ελληνισμού είναι αυτό, δεν έχει νόημα η ζωή σου, αν δεν σκέφτεσαι τους άλλους γι' αυτό κατάφερε να γεννήσει τον ουμανισμό. 

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται αγνά και αγαθά δίχως σημασία, πρέπει να αναρωτηθείς γιατί έχουμε μια διαχρονική αξία κι αγγίζουν ακόμα τόσο τους δικούς μας. 

Τότε θα νιώσεις κι εσύ την ανάγκη να παλέψεις για το απέραντο γαλάζιο, διότι ζούμε μια ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό κι αν το συνειδητοποιήσεις, θα θες κι εσύ να βάλεις την υπογραφή σου σε αυτόν τον αγώνα, για να μπορείς μετά, στο μέλλον, να πεις στα δικά σου παιδιά, ότι κι εσύ ήσουν εδώ την ώρα της ανάγκης και δεν άφησες σε άλλους να γράψουν τη μοίρα σου και τη μοίρα τους. Αυτό δείχνει ο ελληνισμός. 

Τη μοίρα σου τη γράφεις εσύ όταν παράγεις έργο. Η Ελλάδα προχώρησε πάντα με τα οράματα του ελληνισμού κι όχι με ψεύτικα όνειρα της κοινωνίας της λήθης και της αδιαφορίας. 

Μην στέκεσαι λοιπόν ηττοπαθής και δέξου την κληρονομιά σου, για να αφήσεις κι εσύ κάτι στο πέρασμα σου.

12583 - Ν. Λυγερός July 6, 2013

Βουτιά στο απέραντο γαλάζιο
για να μην υπάρχουν πια
ούτε εγκλωβισμένα νησιά
ούτε κατεχόμενα
για να καταλάβουν
όλοι οι βάρβαροι
ότι δεν πρόκειται
ν' αφήσουμε τίποτα
γιατί ανήκουμε
στη γη του Ελληνισμού
που δεν θέλει όρια
όταν αγγίζει 
τη θάλασσα
γιατί είναι χατίρι
που δεν έχει
κανένα περιορισμό
αφού ο Ελληνισμός
είναι δώρο
για την Ανθρωπότητα
και μόνο δίνει
τη γενναιοδωρία του 
δίχως να ζητά τίποτα. 

Ν. Λυγερός 20410 July 12, 2015

Η θάλασσα δεν είναι μόνο το παρελθόν του Ελληνισμού, αλλά και το μέλλον του. Αυτή δίνει την έννοια τους στα νησιά μας, αφού τα μετατρέπει σε μεσοθάλασσα με την ενέργειά της. Μην δίνεις, λοιπόν, σημασία σε όσους σου μιλούν για άγονες γραμμές και απάντησέ τους με όλη σου τη δύναμη ότι ο Ελληνισμός είναι από μόνος του αγώνας, γιατί ποτέ τίποτα δεν του δόθηκε και πάντα έπρεπε να παλέψει για να κρατήσει ένα κομμάτι γης, ουρανού και θάλασσας για τη βάρκα του και την ελιά του.

Ως χρονοασπίδα δεν άφησε ποτέ αθώους να πεθάνουν μετά από επιθέσεις της βαρβαρότητας χωρίς να δώσει μάχη για να τους προστατέψει, για να υψώσει τη σημαία της ελευθερίας με το αίμα των ηρώων. Έτσι έδειξε το ζωντανό παράδειγμα της αντίστασης και έμαθαν οι ήρωες να παλεύουν σαν Έλληνες. Έτσι το εφήμερο έγινε και διαχρονικό για να πολεμήσουν αυτούς που έλεγαν αθάνατους σε άλλες περιοχές του κόσμου. 

Έτσι τους έμαθαν τι σημαίνει να αγαπάς τη γη σου που έγινε πατρίδα, γιατί θυσιάστηκαν άνθρωποι για να παραμείνει ελεύθερη δίχως να πεθάνει. Γιατί το σημαντικό δεν είναι να ζεις, αλλά να μην πεθαίνεις για να είσαι εδώ και στην επόμενη μάχη. Αυτό διδάσκει η Χρονοστρατηγική και το εφαρμόσαμε στην πολιορκητική κάθε φορά που μας χτύπησε η βαρβαρότητα. 

Είμαστε λαός της θάλασσας και του Χρόνου, όχι επειδή γεννηθήκαμε εδώ, αλλά γιατί με τον Ελληνισμό αποφασίσαμε να είμαστε μαζί τους όλους αυτούς τους αιώνες, γιατί μάθαμε ότι ο Χρόνος είναι μαζί μας και ότι η θάλασσα είναι η γη μας. Κι εσύ τώρα που βλέπεις το απέραντο γαλάζιο με άλλο βλέμμα, μπορείς να δεις το φως της θάλασσας του Ελληνισμού.

Πηγή: Ν. Λυγερός λόγοι σοφίας
ΠερισσότεραΑΟΖ, Ελληνισμός

groups/Nikos.Lygeros.Sophia.Ntrekou.logoi 22 Αυγούστου 2014