2 Απρ 2013

Ο αληθινός στόχος - Στόχος, Άθλος και Μέλλον - Νέο επίτευγμα της κυπριακής ΑΟΖ


Ο αληθινός στόχος - Ν. Λυγερός
Νέο επίτευγμα της κυπριακής ΑΟΖ
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο αληθινός στόχος

Ο αληθινός στόχος της υψηλής στρατηγικής που πρέπει ν' ακολουθήσει η Κύπρος δεν αφορά καθόλου την κατάσταση για την οποία γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα ή μάλλον για να επικεντρωθεί η προσοχή του κυπριακού λαού πάνω σ' έναν άσχετο προβληματισμό.

Η τακτική δεν έχει το επίπεδο της στρατηγικής κατά συνέπεια οι σπασμωδικές κινήσεις δεν έχουν καμία βαρύτητα σε βάθος χρόνου. Όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος διανύει αυτήν την περίοδο μια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία δεν έχει σχέση ούτε με το παρελθόν ούτε με το μέλλον.

Η στρατηγική επένδυση που έκανε η Κύπρος πάνω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ με βάση των επιλογών του Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας σε συνδυασμό με την ένταξή της το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αν αυτό το σημείο αρχίζει να γίνεται κατανοητό σε όλους, όχι βέβαια με την ίδια ταχύτητα, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε αντιληπτή η αξία του δεύτερου γύρου παραχώρησης και το άνοιγμα των 12 νέων οικοπέδων.

Ήδη η Κύπρος με αυτή τη στρατηγική κίνηση κατάφερε να αξιοποιήσει τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ και βέβαια τις τρεις συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010.

Επιπλέον με τις συμφωνίες που έκανε με την Noble για το οικόπεδο 12, με την Eni και Kogas για τα οικόπεδα 2, 3 και 9, με την Total για τα οικόπεδα 10 και 11 έκανε μια πραγματική καινοτομία στον τομέα που της δίνει τεράστιες προοπτικές για το μέλλον.

Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε με κανένα τρόπο ειδικά όταν κανείς πια δεν δίνει σημασία σε αυτό το σημείο, ότι ο δεύτερος γύρος παραχώρησης αφορά και τα οικόπεδα 5,6,7 και 8.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της σε αυτό το πλαίσιο δίχως να χάνει χρόνο για να λύσει προβλήματα τοπικά και τακτικά που δεν αφορούν καθόλου αυτήν την υψηλή στρατηγική, διότι μόνο αυτή είναι ικανή να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα που θα επιτρέψουν μια αληθινή επίλυση του κυπριακού, που δεν θα δώσει σε κανένα τη δυνατότητα να επιβάλει οποιοδήποτε σχέδιο, που θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό που αποφύγαμε το 2004. 

Συνεπώς πρέπει να ενισχύσουμε δυναμικά όλες τις προσπάθειες της Κύπρου για να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση που δίνει έμφαση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που απέκτησε δύναμη με την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου, διότι καθορίζει ένα σχεδιασμό που σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συνεπώς ας συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, για να μην ξεχάσουμε ποιος είναι ο αληθινός στόχος της υψηλής μας στρατηγικής και να μην παρασυρθούμε από κινήσεις οι οποίες απασχολούν μόνο όσους το θέλουν και όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει ενεργειακή στρατηγική.


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στόχος, Άθλος και Μέλλον". PASCAL English School, Λευκωσία. Τρίτη 31 Μαρτίου 2015


Νέο επίτευγμα της κυπριακής ΑΟΖ

Ακριβώς με τα δεδομένα που αναμέναμε λόγω στρατηγικής και ενέργειας, τελείωσε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για τα θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10, με μεγάλη επιτυχία αφού είχαμε 6 προσφορές από 8 πετρελαϊκές εταιρείες και μάλιστα και σε θαλάσσιο οικόπεδο που είχε αφήσει η Total, διότι προτίμησε το 11 σε σχέση με το 10.

Επιπλέον με τις συνθήκες που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε ότι η καινοτομία στη γεωπολιτική προσφέρει δυνατότητες που δημιουργούν προοπτικές ακόμα κι εκεί όπου άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα.

Έτσι η Κύπρος αντί να περιμένει παθητικά να έρθει το μέλλον και η απελευθέρωσή της συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία της, αλλάζοντας και φάση και κύκλο δίχως να χάνει καμιά ευκαιρία να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOΡ έφερε στην επιφάνεια νέους σχεδιασμούς για την εξόρυξη, αφού οι περιοχές με καρστικό ασβεστόλιθο έγιναν και εν δυνάμει στόχοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνεται επίσης κατανοητό για όλους όσους είχαν φοβίες για την κυπριακή ΑΟΖ και την αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων ότι τίποτα δεν ισχύει από όσα έλεγαν και για τα θέματα με την Τουρκία και γι’ αυτά που αφορούσαν τις εταιρείες.

Και ενώ έλεγαν ότι όλες θα έφευγαν κι ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προχωρήσουμε, η Κύπρος δείχνει και πάλι το παράδειγμα που πρέπει ν' ακολουθήσει η Ελλάδα για να ξεφύγει από τη μιζέρια της μικροπολιτικής και της ψευτοϊδεολογίας του κενού και του μηδενισμού. Διότι το μέλλον της θα είναι η ενέργεια και η στρατηγική.

Σ. Ντρέκου / Ν. Λυγερός Λόγοι
11750) Ο αληθινός στόχος. Perfection 14 3 3/2013.