Ν. Λυγερός: Πάντα όρθιοι γιατί δεν μάθαμε να γονατίζουμε... Οι Έλληνες δεν γονατίζουν (& Βίντεο)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Πάντα όρθιοι - Ν. Λυγερός

Πάντα όρθιοι ενάντια στη βαρβαρότητα
γιατί δεν μάθαμε να γονατίζουμε
αφού γεννηθήκαμε ελεύθεροι
κι αν είμαστε πολιορκημένοι
κι αν πεθάναμε το πνεύμα μας
θα είναι η δημοκρατία
που δεν φοβάται που δεν κάνει
ποτέ πίσω γιατί ξέρει ότι είναι δίκαιη.

Οι Έλληνες δεν γονατίζουν - Ν. Λυγερός

Οι Έλληνες δεν γονατίζουν γιατί είναι γκρινιάρηδες, ξεροκέφαλοι, αντιδραστικοί κι όταν έρχονται αυταρχικά συστήματα να τους καταπατήσουν αντιστέκονται, γιατί δεν ήταν ποτέ καλοί μαθητές της βαρβαρότητας.

Αυτό το μάθημα δεν μπαίνει στο μυαλό μας με τίποτα, όσο σκληροί και αν είναι οι δικτάτορες, όποιο χρώμα κι αν έχουν, γιατί όλοι τους έχουν διαπράξει γενοκτονίες και ξέρουμε ακριβώς πώς λειτουργούν.

Πολλοί προσπάθησαν σε διάφορες εποχές, αλλά ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός και δεν τα έβγαλαν πέρα μαζί του. Δεν ακολουθούμε αρχές, παρακολουθούμε αξίες.

Και τους νόμους μας τους θέλουμε ανθρώπινους, για να προστατεύουν τους αθώους, και όχι θεσμικούς για να καταπατούν τους δίκαιους.

Έτσι αν χρειάζεται αγώνας για να μην περάσουν οι βαρβαρότητες, θα τον δώσουμε έως το τέλος, έως στη νίκη. Δεν φοβόμαστε κανένα εχθρό της πατρίδας και κανένα ραγιά.

Ας το ξέρουν όλοι οι υποψήφιοι που θέλουν να το παίξουν τραβεστί, γιατί δεν είναι χαμαιλέοντες και φαίνεται η πραγματική τους υπόσταση. Έτσι τίποτα δεν μας απασχολεί πάρεξ γλώσσα και ελευθερία, όπως έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός.

Κι αν μερικοί θεωρούν ότι οι Έλληνες προχωρούν με το σταυρό στο χέρι, να ξέρουν ότι έχουν δίκιο.

Απλώς να μην ξεχνούν ότι στο άλλο έχουν σπαθί, γιατί το Βυζάντιο δεν είναι απλώς μια ανάμνηση, αλλά ένας δεσμός που ποτέ δεν ξεχάσαμε κι ούτε πρόκειται να ξεχάσουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν ακάθεκτα, ασταμάτητα, χωρίς καμία παύση, γιατί ο αγώνας μας είναι η απελευθέρωση του Ελληνισμού από κάθε καταπατητή κάθε κατεχόμενο της βαρβαρότητας.

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου - Νίκος Λυγερός Λόγοι  
Κείμενα, Ποίηση, βίντεο): Opus of N. Lygeros
  • Ακούστε το βίντεο:


Δείτε ακόμη:
Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο είναι: