Η Ελληνική Εκκλησία ως σημείο αναφοράς (πρέπει να διαβάσεις προσεχτικά τα ιερά κείμενα)

Αποστολή στην Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Πάρος, 14-03-2018

Κείμενα Νίκος Λυγερός 
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Αν πηγαίνεις στην εκκλησία 
από συνήθεια μη θεωρείς 
ότι είναι θέμα πίστης
διότι πρέπει να διαβάσεις
προσεχτικά τα ιερά κείμενα
για να σε φωτίσουν
και να μπορείς στη συνέχεια
να διαδόσεις κι εσύ το φως
διότι είναι πάντα για μοίρασμα
κι όχι να το κρατήσεις
για τον εαυτό σου
και μόνο διότι είσαι
το ενδιάμεσο κι όχι το τέλος.

Η Ελληνική Εκκλησία ως σημείο αναφοράς

Στην πατρίδα μας η Εκκλησία δεν είναι ένας εξωτερικός παράγοντας που μπορούμε να πετάξουμε με το έτσι θέλω.

Εδώ και αιώνες είμαστε Έλληνες και παραμείναμε Έλληνες χάρη στη βοήθεια της Εκκλησίας και δεν έχουμε ανάγκη να αναφερθούμε στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, στον Αθανάσιο Διάκο, στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στον Παπαφλέσσα, για να αποδείξουμε το αναμφισβήτητο έργο της για τον Ελληνισμό.

Έτσι όταν ακούμε άσχετους πολιτικούς να προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται να αρπάξουν τα εκκλησιαστικά αγαθά, σκεφτόμαστε τη λαϊκή ρήση: «πού πας ρε Καραμήτρο;». Γιατί αν πραγματικά το πιστεύει, που αυτό είναι ήδη ένα θέμα, πώς ξέρει ότι είναι σύμφωνος μαζί του ο ελληνικός λαός;
  • Γιατί τέτοια λόγια τα ακούσαμε πολλές φορές από βάρβαρους κατακτητές και πάμπολλους ραγιάδες, όμως ποτέ δεν τους αφήσαμε ν’ αγγίξουν την Εκκλησία μας, όχι μόνο ως θεσμό, αλλά ως σημείο αναφοράς του λαού μας. Και δεν πρόκειται άτομα που προσπαθούν να παίξουν με τα λόγια, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο στη διάθεσή τους, να τα αφήσουμε να βρίζουν την Εκκλησία δίχως ν’ αντισταθούμε.
Δεν είπαμε ποτέ ότι όλοι οι εκκλησιαστικοί είναι άγιοι, άλλωστε θα το είχε πει η ίδια η Εκκλησία μας και δεν είναι βέβαια γι’ αυτόν το λόγο που δεν αποδεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις που είναι απαράδεκτες.

Έχουμε ζήσει από κοντά περιπτώσεις πολύ επικίνδυνες για τον Ελληνισμό, όπου η Εκκλησία πήρε επίσημα θέση για να μην μας κατασπαράξει η άγνοια και η αδιαφορία.

Κατά συνέπεια δεν έχουμε ανάγκη από κανέναν για να μας αποδείξει την αξία της.

Η Εκκλησία μας εδώ και αιώνες με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια έχει προστατέψει το λαό μας από τους βάρβαρους κι έχει υποστεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πολλά βασανιστήρια. Κι είχαμε και Μάρτυρες στην πίστη μας που μας το υπενθυμίζουν με το έργο τους.
  • Έτσι αυτός που τα βάζει με την Εκκλησία μας από το Βυζάντιο τα βάζει και με τον Ελληνισμό κι ας έρθει όποτε θέλει, εμείς τον περιμένουμε.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Λυγερού «Νοητική Χρονοστρατηγική» (σελ. 120 Η Ελληνική Εκκλησία ως σημείο αναφοράς). Σ. Ντρέκου | Ν. Λυγερός Λόγοι

Στην εκκλησία ανακαλύπτεις
τα έτη του Χρόνου και συνειδητοποιείς
ότι η δομή της είναι φτιαγμένη
από κομμάτια της ιστορίας και πίστης
γιατί οι άνθρωποι που την κράτησαν ζωντανή
δεν εγκατέλειψαν καμία από τις δύο
όσοι αιώνες κι αν πέρασαν από τότε
που οι πρώτοι την έχτισαν για να διασχίσει
τα χρόνια και ν’ αγγίξει τους επόμενους
επειδή ήταν οι άλλοι.

Δείτε ακόμη:18354) Η Ελληνική Εκκλησία ως σημείο αναφοράς. Perfection 16 1 1/2015.