ΑΟΖ, Πελοπόννησος και Στρατηγική ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας - Ν. Λυγερός (Βίντεο)

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Πελοπόννησος ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας"

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

είχε ακολουθήσει
τη συμπεριφορά
της τωρινής
Ελλάδας
μέσα σε αυτή
θα ζούσαμε
οι περισσότεροι
στα κατεχόμενα
ακόμα
αφού κανείς
δεν θα μας είχε
βοηθήσει
ν’ απελευθερωθούμε
αλλά βέβαια
η Πελοπόννησος έδειξε
το παράδειγμα της αντίληψης
και της ανακατάληψης
για τη συνέχεια του έργου
της Ανθρωπότητας.

Πολυτοπική Πελοπόννησος. 
(Dessin au feutre) Ν. Λυγερός (εδώ)


Η ΑΟΖ δεν είναι μια μόνο εθνική οντότητα, έχει και επιπτώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας. Και η καλύτερη απόδειξη είναι ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων, που προβλέπει ότι το 5% των ελληνικών απολαβών πηγαίνει απευθείας στην Περιφέρεια. Μιλάμε όλοι για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου - τα οποία είναι 10 - και νότια της Κρήτης - τα οποία είναι 9 - αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το θαλάσσιο οικόπεδο 11 που αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αν σκεφτούμε την αξία ακόμα και ενός οικοπέδου, όπως είναι το οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, μπορούμε να φανταστούμε από τώρα τις επιπτώσεις αυτής της ύπαρξης.

Έτσι στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει ήδη μια μεγάλη δράση του ζεόλιθου λόγω της καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, αφού έχουμε το πιο αναγνωρισμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και το θέμα της ΑΟΖ, όχι μόνο με θεωρητικό τρόπο, αλλά μ’ ένα πρακτικό με την ελεύθερη Μάνη, όπως ονομάζεται από τον Η. Κονοφάγο και την Τ. Φωκιανού.

Πρέπει λοιπόν ν’ αντιληφθούμε ότι οι εξελίξεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο λόγω των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών που πέτυχε η Ελλάδα για να δημιουργήσει ένα συμμαχικό πλαίσιο που θωρακίζει τη διπλωματία και κάνει πιο ανθεκτική τη στρατηγική μας, δημιουργούν ένα θετικό πεδίο δράσης για την Πελοπόννησο και την Περιφέρεια.

Είναι σημαντικό για την Πελοπόννησο να ξέρουμε ότι υπάρχουν προοπτικές και λόγω αυτού, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η Περιφέρεια πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την στρατηγική της ανάπτυξη, με αυτόν τον παράγοντα, αλλιώς δεν θα έχει νόημα, διότι η αλλαγή φάσης που προκαλεί είναι ριζοσπαστική.

Ας το σκεφτούμε λοιπόν εκτός κομματικού πλαισίου και ας προετοιμαστούμε, για να είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο Πελοποννήσου, για να συνεχίσουμε το έργο της Επανάστασης.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Πελοπόννησος ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Πελοπόννησος ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας". Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, ώρα: 19.00 - Αφίσα - Video.


τα τετρακόσια χρόνια 
της βαρβαροκρατίας
για να θυμηθείς
ότι αν αρχίζουν
από την άλωση
της Πόλης μας
τότε πρέπει
να τελειώσουν
όχι μόνο
με την επανάσταση
του 1821
αφού η Πελοπόννησος
δεν είναι το ίδιο
αλλά με το Βυζάντιο
έτσι θα αντιληφθείς
ότι πλησιάζουμε
τα 600 χρόνια
και τότε θα δεις
διαφορετικά
το παράδειγμα
της ανακατάληψης
που έδωσε
η Ισπανία.


για τα μεγάλα μεγέθη
και τα μεγάλα βάρη
όταν μιλούμε για αιώνες
είναι η Πελοπόννησος
κι αν νομίζεις κι εσύ
ότι ο Κολοκοτρώνης
ήταν τυχαία που έδωσε
τα πάντα για τον Ελληνισμό
ενημερώσου επιτέλους
γιατί αν περίμενες
από το κόκκινο φανάρι
να περάσεις στο πράσινο
θα είχες ακόμα φέσι
στη μαύρη αγορά
και θα μιλούσες
κι άλλη γλώσσα
που θα μας εξηγούσε
τι καλή κίνηση κάναμε
που δεν κάναμε τίποτα
γι’ αυτό όταν πατάς
στα πάτρια εδάφη
να νιώθεις ελεύθερος
και να θυμάσαιΔιάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Πελοπόννησος και Στρατηγική". Καφενείο "Το Δημαρχείο", Λουτράκι. Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, ώρα: 19.00 - Αφίσα
Ν. Λυγερός - Η. Κονοφάγος - Masterclass με τίτλο «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ». Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως. Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, ώρα: 18.00