13 Απρ 2013

Η συμβολή του Αϊνστάιν στις επιστήμες και η έννοια της μαύρης οπής (N. Lygeros: Articles & Analyses Einstein)


Αφιέρωμα Σοφία Ντρέκου

Articles & Analyses Einstein - N. Lygeros
Επιλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο)

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας 
αυτών που κάνουν το κακό,
 αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν 
χωρίς να κάνουν τίποτα. (Albert Einstein)

Κάποτε πρότειναν οι συμπατριώτες του στον Αϊνστάιν την προεδρία του κράτους του Ισραήλ. Όταν εκείνος τους ρώτησε «γιατί;» του απάντησαν:
– Για τις απέραντες γνώσεις σου.
– Είναι αλήθεια, τους είπε, ότι για τη Φύση έχω αρκετές, αλλά για τον άνθρωπο ελάχιστες. Με καλείτε, όμως, όχι για να δαμάσω τη Φύση, αλλά για κάτι δυσκολότερο, να κυβερνήσω ανθρώπους. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να αρνηθώ. Και αρνήθηκε...

Πριν 51 χρόνια
18 Απριλίου 1955
Πριν 51 χρόνια
πέθανε
ο Αλβέρτος μας
αλλά τίποτα
δεν ξεχάσαμε
από όσα μας άφησε
γιατί οι θεωρίες του
άλλαξαν ολικά
τον κόσμο μας
και δεν βλέπουμε πια
ούτε το σύμπαν
με τον ίδιο τρόπο
γι’ αυτό θέλω κι εσύ
να διαβάσεις
λίγο περισσότερο
για αυτόν
αφού η ζωή του
ανήκει πλέον
στην ιστορία
του μέλλοντος μας
από τότε που σκέφτηκε
για μας. Ν. Λυγερός

Το 1879 στις 14 Μαρτίου γεννήθηκε ο Albert Einstein στην πόλη OULM της Γερμανίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μόναχο, όπου ο πατέρας του διηύθυνε μια μικρή ηλεκτρομηχανική επιχείρηση.

Το 1896 σπουδάζει στο ομοσπονδιακό πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εκεί αφιέρωνε όλες τις ανάπαυλές του στη μελέτη προβλημάτων και ιδιαιτέρως στη στατιστική θεωρία της κίνησης, στην ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, βασισμένη στην υπόθεση ΚΒΑΝΤΑ του φυσικού PLANCK, στη θεωρία της περιορισμένης σχετικότητας που τροποποίησε τους νόμους της Νευτωνικής Μηχανικής και υπέδειξε την ισοδυναμία της Μάζας και της Ενέργειας.


Από το 1916 άρχισε να δημοσιεύει τη θεωρία του της βαρύτητας και των γενικών νόμων, που το 1919 βρήκαν μια ένωση στη θεωρία της γενικής σχετικότητας. Το 1921 του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική.


Η επιρροή του στη σύγχρονη φυσική είναι απέραντη. Η μεταβολή που προκάλεσε στην ιστορία της επιστήμης μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Νεύτωνα. Η θεωρία της σχετικότητας κλόνισε τη φιλοσοφική σκέψη εκείνης της εποχής.


Οι θεωρίες του Einstein αποδεικνύουν ότι το δικό μας Σύμπαν έχει τέσσερις διαστάσεις, ότι είναι τελειωμένο, αλλά χωρίς όρια, ότι το διάστημα είναι κυρτωμένο από τη Μάζα, ότι σε ένα τέτοιο διάστημα δύο παράλληλες ευθείες κόβονται και ότι μία ευθεία γραμμή γυρίζει στο αρχικό της σημείο. Συχνά μπορούμε να ακούσουμε σε μία συζήτηση ότι ο Einstein είναι ένοχος για το έγκλημα της ατομικής βόμβας.

Παρόλο ότι δεν είμαι σιωνιστής, πιστεύω ότι αυτή η μεγαλοφυΐα αδικείται με τούτα τα λόγια, διότι ο Einstein το 1945 αντιτάχθηκε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας και αποσύρθηκε επίσημα στην επιστημονική δραστηριότητα


Ελπίζω ότι αυτή η διευκρίνιση θα γίνει αποδεκτή από όλο τον κόσμο σαν μήνυμα της αθωότητας του Einstein, εκείνου του ανθρώπου που πάντα θέλησε να χρησιμοποιηθούν τα έργα του προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας που με πάθος αγάπησε ο Albert Einstein.


18 Απριλίου 1955: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πεθαίνει 
από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 76 χρόνων.

Ο χρόνος δεν υπάρχει,
είναι μια ανθρώπινη επινόηση
και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες.

Αν το Α είναι η επιτυχία,
τότε ο μαθηματικός τύπος 
είναι Α=Χ+Υ+Ζ,
όπου Χ ίσον δουλειά,
Υ ίσον παιχνίδι
και Ζ ίσον να κρατάς
το στόμα σου κλειστό.
Αλβέρτος Αϊνστάιν


Η έννοια της μαύρης οπής

Πολλοί επιστημολόγοι αρχίζουν την ιστορική τους εισαγωγή παρουσιάζοντας σαν πρώτη σημαντική ιδέα, τη γέννηση αυτής της αφηρημένης σύλληψης, τη μαύρη οπή, (αφηρημένη με την έννοια που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πειραματικά) αυτής του LAPLACE.


Βέβαια αυτή η ιδέα, διαφοροποίησε τον σκεπτόμενό της από τη διανοητική του εποχή, όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη σχεδόν δικτατορική υπεροχή της κυματικής θεωρίας του φωτός μέσα στην οποία γεννήθηκε.


Έτσι, αυτή η επαναστατική σπίθα θα είχε εντελώς καταβροχθιστεί από τη σκοτεινή ύπαρξη αυτής της θεωρίας, άμα κάποια ιδιοφυΐα με τη βοήθεια των πειραμάτων της σκέψης της δεν την είχε αποσύρει από τη λήθη και δεν είχε κατορθώσει να της δώσει τη λάμψη ικανή να ακτινοβολεί τον σκεπτόμενο κόσμο. 
Η ιδιοφυΐα αυτή λεγόταν: EINSTEIN !

Εν τούτοις, αυτή η έκθεση θα ήταν περιττολογία, αν δεν είχε την θέση της η επιστημονική αυστηρότης και ακρίβεια. Με τον 20 ου αιώνα πολλά και διάφορα προβλήματα άρχισαν να αντιστέκονται στην κλασική μηχανική και έτσι την έβαλαν σε κρισιμότητα. Στη συνέχεια επαληθεύτηκε πως αυτά θα της ήταν θανάσιμα.


Στην επιστήμη δε, η καταστροφή είναι μόνο η πρώτη φάση της δημιουργίας και έτσι από τα ερείπια της κλασικής μηχανικής γεννήθηκαν οι δύο μεγαλειώδεις θεωρίες του 20ου αιώνα:
 Η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική θεωρία.

Και στις δύο η συνεισφορά του EINSTEIN θα είναι σημαντική όχι μόνο στο επιστημονικό επίπεδο, αλλά και στο φιλοσοφικό χωρίς όμως με ομοιώδη τρόπο. Η ανακάλυψη της διπλής άποψης των στοιχείων που αποτελούν την ύλη και το φως, δηλαδή η σύλληψη του κυματοσωματιδίου, οδήγησε στην εφεύρεση πολλών εννοιών στο πεδίο της γνώσης. Αναμέσα σε αυτές η καινούργια προσέγγιση αυτού του μυθώδους κβάντουμ: το φωτόνιο.


Η θεωρία της γενικής σχετικότητας κατεργαζόμενη από τον EINSTEIN μάς προσφέρει μια πιο πλήρη οπτασία του σύμπαντός μας δίνοντάς του τέσσερις διαστάσεις. Έτσι εμφανίστηκε η έννοια του χώρο-χρόνου και μετά μία από τις πιο αξιόλογες ιδιότητές του, η παραμόρφωσή του από την ύπαρξη μάζας του. 


Αυτή η ιδιότης παραμορφώσεως είναι αρχέγονος, τω όντι, διότι η βαρύτητα δεν εμφανίζεται πια σαν μια δράση σε απόσταση, αλλά σαν μια γεωμετρική ιδιότης. Έτσι γίνεται ευκολότερο να την ερμηνεύσουμε. Οι γεωδαισίες αυτού του χωρο-χρόνου δεν είναι ευθείες, όπως σε ένα ευκλείδιο σύστημα, αλλά καμπύλες. Και το φως ομοίως με την ύλη ακολουθεί αυτές τις καμπύλες.


Κατανοούμε τώρα πώς η βαρύτητα μπορεί να δρα στα φωτόνια. Η τοπική κύρτωση είναι σημαντική στην εξέλιξη των σωματιδίων που βρίσκονται στον γειτονικό της χωρο-χρόνο. Η έλξις ενός αστεριού μπορεί τότε να ερμηνευτεί σαν μία κοιλότητα στον χωρο-χρόνο, όθεν αυτή η κοιλότητα θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους, τη μάζα και την ακτίνα του αστέρος. 

Με αυτόν τον τρόπο όσο οι παράμετροι θα είναι μεγάλες, τόσο η τοπική κύρτωση θα είναι μεγάλη και τότε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δράση του στον γειτονικό του χωρο-χρόνο. Συνεχίζοντας αυτή τη σκέψη, ας φανταστούμε π.χ. μία κοιλότητα όλο και πιο βαθεία, ώσπου το βάθος της να γίνει άπειρο, θα έχουμε συλλάβει με τη σκέψη την έννοια της μαύρης οπής. Ν. Λυγερός

18 Απριλίου 1955: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 76 χρόνων. Η κηδεία του και η αποτέφρωση τού σώματός του, έγινε σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο. Μόνο ένας φωτογράφος κατόρθωσε να απαθανατίσει τα γεγονότα εκείνης της μοναδικής μέρας, ο Ralph Morse του περιοδικού LIFE. Ν. Λυγερός Λόγοι Σοφίας4) Η συμβολή του Αϊνστάιν στις επιστήμες. Η Θεσσαλία, 8/85. Fr. L'apport de Einstein dans les sciences. Eng. Einstein's contribution to sciences. En. The contribution of Einstein in science. It. Il contributo di Einstein nella scienza. 

5) Η έννοια της μαύρης οπής. Η Θεσσαλία, 7/88. Fr. La notion de trou noir. Eng. The notion of black hole. En. The notion of the black hole. It. Il concetto del buco nero.

Articles & Analyses Einstein
N. Lygeros Articles Talks
Albert Einstein 1879 - 1955

Articles
Dialogues socratiques sur la science. (inédits).


Réflexions cosmologiques.


Η συμβολή του Einstein στις επιστήμες
Το 1879 στις 14 Μαρτίου γεννήθηκε ο Albert Einstein στην πόλη OULM της Γερμανίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μόναχο, όπου ο πατέρας του διηύθυνε μια μικρή ηλεκτρομηχανική επιχείρηση. Το 1896 σπουδάζει στο ομοσπονδιακό πολυτεχνείο της Ζυρίχης...

Il contributo di Einstein nella scienza


Η έννοια της μαύρης οπής. 
Πολλοί επιστημολόγοι αρχίζουν την ιστορική τους εισαγωγή παρουσιάζοντας σαν πρώτη σημαντική ιδέα, τη γέννηση αυτής της αφηρημένης σύλληψης, τη μαύρη οπή, (αφηρημένη με την έννοια που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πειραματικά) αυτής του LAPLACE...

Analyse de : Einstein, sa vie, son temps de Philip Franck. 
L'auteur de la biographie ne se contente pas de nous brosser un tableau sommaire de la mentalité qui régnait avant l'œuvre d'Einstein, il nous fait littéralement plonger dans cet univers ou la vision organiciste, puis après Newton la vision mécaniste sont omniprésentes, despotiques...

Remarques catégorielles sur la notion de serendipity. 
La notion de serendipity recouvre un spectre si spécifique dans le domaine de la découverte que rares sont les langues qui en possèdent un équivalent. Néanmoins dans cette note, notre but n'est pas d'ordre linguistique mais strictement cognitif. Il s'agit pour nous d'établir des catégories explicites de la notion de serendipity afin de préciser mode d'action...

Sur la notion de champ en physique.

En introduisant la notion de masse ponctuelle en physique, Newton était conscient d'apporter avec celle-ci toute une série de problèmes ontologiques. Cependant, du moins dans un premier temps, l'essentiel c'était de pouvoir résoudre des problèmes sur le plan pratique et ce de manière efficace. La simplification apportée par la notion de barycentre...

Approches temporelles théoriques.

Via la théorie des supercordes introduite pour éliminer les anomalies et les infinis qui apparaissaient lorsque l'on tentait d'unifier la gravitation à la théorie quantique des champs et devenue par la suite hétérotique, nous pouvons unifier la supersymétrie et les cordes, ce qui semble la moindre des choses même si cela constitue une véritable avancée dans le projet de la quantification de la gravitation, nous pouvons aussi aborder le temps d'une autre manière...

On a didactic remark.

« It is almost a miracle that modern teaching methods have not yet entirely strangled the holy curiosity of inquiry; for what this delicate little plant needs more than anything, besides stimulation, is freedom. » Albert Einstein.
In fact we can generalize the previous didactic remark to all procedures of ignition in brainstorming. Especially with the resolution of open problems...

L'apport cognitif d'Albert Einstein dans les révolutions scientifiques.

Bien qu'il soit impossible de ne pas saisir l'importance objective de l'œuvre scientifique d'Albert Einstein dans le domaine de la physique théorique et de la cosmologie, il faut admettre que son apport cognitif en ce qui concerne l'approche que nous avons de la recherche scientifique mérite d'être explicité si nous voulons réellement qu'il soit intégré dans la mentation prônée par Thomas Kuhn...

Επιστημολογική προσέγγιση κβαντικής θεωρίας.

Η μελέτη της δημιουργίας της κβαντικής θεωρίας, τουλάχιστον με την αρχική της μορφή, αρχίζει απαραίτητα από το πρόβλημα της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Αυτό είναι βέβαια απαραίτητο αν έχουμε μια ιστορική προσέγγιση των θεωριών και γενικότερα των επιστημών...

O Albert Einstein, o Constantin Carathéodory και ο χρόνος.

Για να κατανοήσουμε τη συμβολή του Carathéodory στη θεμελίωση της Γενικής Σχετικότητας του Einstein, το μόνο στοιχείο που είναι αντικειμενικό είναι οι ιστορικές πηγές. O Albert Einstein δημοσίευσε στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik, το άρθρο του Die Grundlage der allgemeinen Relativitätstheorie το 1916. Ακριβέστερα το άρθρο του στάλθηκε στις 20 Μαρτίου 1916. Στην πρώτη σελίδα (βλ. Relativitatstheorie) αναφέρονται ονόματα μαθηματικών που ανέπτυξαν τον διαφορικό λογισμό «absoluten Differential Kalkül» ο Gauss, o Riemann και ο Christoffel...

Οι επαφές του Einstein με μαθηματικούς περί Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Einstein όσον αφορά στη δημιουργία αλλά και τη μελέτη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, είναι η αφαιρετικότητά της. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Einstein είχε ελάχιστες επαφές με φυσικούς, όχι μόνο στη διάρκεια της ανακάλυψης της θεωρίας του, αλλά και μεταγενέστερα. Ακόμα και το βραβείο Nobel δεν το πήρε για αυτήν τη θεωρία, αλλά για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου...

Υποκειμενική αναφορά της σύλληψης της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Ένας άλλος ιστορικός τρόπος να εξετάσουμε τη συμβολή των ανθρώπων στη σύλληψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, είναι να αναλύσουμε τη διάλεξη του Albert Einstein στο Πανεπιστήμιο του Kyoto το 1922, δηλαδή ένα χρόνο μετά την απονομή του βραβείου Nobel. Βέβαια, αυτό το κείμενο είναι μία υποκειμενική αναφορά που έχει αξία μόνο και μόνο αν θεωρούμε ότι ο Albert Einstein είναι ένας ηθικός άνθρωπος, πράγμα το οποίο πιστεύουμε...

Transcription d'un extrait de l'essai d'Albert Einstein écrit à 16 ans.

Voici les raisons qui m'ont
porté à me décider pour ce projet. C'est surtout la disposition
individuelle pour les pensées abstraites et
mathématiques, le manque de fantaisie
et d[e] talent pratique. Ce sont aussi mes
désirs...

Αναφορές στον Καραθεοδωρή στις επιστολές του Einstein.

Για να κατανοήσουμε τη σχέση που υπήρξε μεταξύ Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και Albert Einstein, διαθέτουμε ένα στοιχείο που παρουσιάζεται ως λεπτομέρεια εκ πρώτης όψεως. Αυτό το στοιχείο είναι οι αναφορές στον Καραθεοδωρή όταν ο Einstein γράφει σε άλλους αποδέκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάσαμε την αλληλογραφία του Albert Einstein με τον Michele Besso που διαρκεί από το 1903 έως το 1955, με τον Max Born που διαρκεί από το 1916 έως το 1955 και τη γαλλική του αλληλογραφία. Σε όλο αυτόν τον όγκο βρήκαμε τρεις αναφορές, μια σε κάθε αλληλογραφία...

Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή (19/10/1928)
Transcription de la lettre de A. Einstein à C. Carathéodory (19/10/1928)


Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (04/10/1926)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (04/10/1926)


Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (16/10/1928)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (16/10/1928)


Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (20/10/1928)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (20/10/1928)


Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (12/05/1930)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (12/05/1930)


Ο Ludwig Otto Blumenthal στην αλληλογραφία Einstein-Καραθεοδωρή

Με την καταγραφή μας της επιστολής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στον Albert Einstein [βλ. opus 2756], βλέπουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου 1926 γίνεται μία αναφορά στην ημερομηνία γεννήσεως του Ludwig Otto Blumenthal μέσω των γενεθλίων του. Όντως εκείνη τη χρονιά έκλεισε τα πενήντα...

Transcription d’une note sur Carathéodory


Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (16/12/1916)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (16/12/1916)


Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή (06/09/1916)
Transcription de la lettre d’A. Einstein à C. Carathéodory (06/09/1916)


Καταγραφή και μετάφραση επιστολής της Ιωσηφίνας Καραθεοδωρή στην Helen Dukas


Μετάφραση της επιστολής του O. Nathan στην Ι. Καραθεοδωρή

Αγαπητή Δεσποινίς Καραθεοδωρή,
Μόνο τώρα λάβαμε την επιστολή σας από τις 6 Οκτωβρίου και μας φάνηκε ενδιαφέρον να μάθουμε ότι κατέχετε δύο χειρόγραφες επιστολές του Albert Einstein σταλμένες στον Καθηγητή Δρ. Καραθεοδωρή…

Le néant de l’humanité (poème)

Seul dans le néant
il observait l’humanité...

Το άρθρο του Pauli περί σχετικότητας του Einstein

Ο Wolfgang Pauli έγραψε ένα άρθρο το 1921 περί ειδικής και γενικής σχετικότητας του Albert Einstein. Το 1956 με πάρα πολλές προσθήκες και ιστορικού και φυσικού περιεχομένου, έγινε ένα βιβλίο. Αυτό είναι το τυπικό πλαίσιο...

Le génie du maître (poème)

Qui se souvient du pillage de ta maison,
qui se souvient des insultes racistes,
qui se souvient de ton combat ?...

Ο Einstein και τα δομικά στοιχεία της θεωρίας της γενικής σχετικότητας

[...] Η συμβολή του Καραθεοδωρή στη θεωρία της γενικής σχετικότητας είναι μεταγενέστερη από τη θεμελίωσή της, όπως το αποδεικνύει και η αναφορά των Landau και Lifshitz. Αυτή η αναφορά είναι εξωγενής σε σχέση με τη θεωρία...

Κατανομές Maxwell-Boltzmann, Bose-Einstein και Fermi-Dirac


Ανάλυση της συμβολής του Καραθεοδωρή στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Einstein

Το 1899, ο Poincaré υποστήριξε ότι η απόλυτη ομαλή κίνηση είναι θεμελιωδώς μη ανιχνεύσιμη με οποιονδήποτε τρόπο. Το 1900, ο Larmov υπέδειξε ότι τα κινούμενα ρολόγια πρέπει να πηγαίνουν αργά. Το 1903, ο Lorentz δημοσίευσε την τελική μορφή του μετασχηματισμού του...

Νοητικά εργαλεία και Γενική Σχετικότητα

Μέσω της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας ο Einstein ήταν ικανός να προβλέψει την ανώμαλη μετάπτωση του περιηλίου του Ερμή σε σχέση με τη θεωρία της βαρύτητας του Newton ήδη από το 1915. Πιο συγκεκριμένα, είναι στις 18 Νοεμβρίου 1915 που παρουσίασε στην Ακαδημία της Πρωσίας την εξήγηση αυτού του φαινομένου, το οποίο ήταν ανοιχτό πρόβλημα για 60 χρόνια...

Δομική προετοιμασία για τη Γενική Σχετικότητα


Ο τανυστής καμπυλότητας του Riemann, οι ταυτότητες του Bianchi και εξισώσεις πεδίου του Einstein


Χαρακτηρισμός επίπεδων μετρικών στη Γενική Σχετικότητα


Εξισώσεις του Einstein και ασθενή βαρυτικά πεδία


Κλειστές χρονικές καμπύλες. (διάλογος).

- Δάσκαλε, υπάρχουν πραγματικά οι κλειστές χρονικές καμπύλες;
- Τις ανακάλυψε ο Kurt Gödel το 1949.
- Το πρόβλημα που έθεσε ο Albert Einstein στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
- Ναι το 1916...

Όταν πεθαίνει κάποιος. (ποίημα).

Marie Curie
Η Marie Curie αναζητούσε στοιχεία κατά τα οποία εκείνη την περίοδο ο πίνακας Mendeleev δεν ήταν συμπληρωμένος. Αλλά σιγά-σιγά καταλαβαίναμε πώς λειτουργεί και βλέπαμε ότι κάπου υπάρχουν τρύπες και μάλλον υπάρχουν στοιχεία. Η Marie Curie ήταν ακάθεκτη. Δηλαδή πραγματικά δεν την σταματούσε τίποτα...

Μέσα στο σύμπαν του Gödel. (ποίημα).

Στα Αρχεία του Einstein
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς όταν βρίσκεις τις γνήσιες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που κράτησε ο Albert Einstein, πώς νιώθεις ακριβώς. Όμως όταν δεν είσαι μόνος σου κι έχεις μαζί σου τον πιστό σου φίλο να χαμογελά σαν μικρό παιδί, με την χαρά του, μπορείς να νιώσεις και την μεταχαρά μιας ...

Ο Einstein εκδιώχθηκε το 1933. (ποίημα).

Η επιστολή του Einstein στον Καζαντζάκη
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά, υπάρχει επιστολή του Albert Einstein στον Νίκο Καζαντζάκη στα αγγλικά δακτυλογραφημένη στο Princeton στην Αμερική με τη χειρόγραφη υπογραφή του...

Transcription de la lettre de Ν. Kazantzakis à Α. Einstein

Μετάφραση της επιστολής του Ν. Καζαντζάκη στον A. Einstein

Βαρυτική Νοημοσύνη
Στην αρχή ήταν μια απλή ιδέα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του A. Einstein όμως μετά από εκατό χρόνια, είχε γίνει μια εμμονή για την Ανθρωπότητα. Η θεωρία παραβλέπει την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων διότι ήταν ένας τρόπο...

Το άρθρο του Einstein
Ο A. Einstein είχε στείλει το άρθρο του στις 31 Ιανουαρίου του 1918. Μπορεί εκείνη την περίοδο να ήταν στα όρια του αδιανόητου. Μάλιστα για το βαρυτόνιο χρειάστηκε να περιμένουμε το 1930 για να έχει νόημα το κβάντο της βαρυτικής...


Φώτο: Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν

Conférences|Talks of N. Lygeros

· Η συμβολή του Einstein στις επιστήμες. L'apport d'Einstein dans les sciences.

Κομοτηνή, 20/03/2005.

· Οι εφερεύσεις της ανθρωπότητας : Αρχιμήδης, da Vinci, Einstein. Les inventions de l'humanité : Archimède, da Vinci, Einstein.

Cyprus College, Chypre 15/01/2007. - Audio.

· Einstein ou la Conscience de la science. Maison de l'Europe, Lyon, 16/10/2008. - Video.


· Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein. Δημοτική Επιχείριση Παπαλαζάρειο ΚΕΚ Δήμου Καστοριάς, Αμφιθέατρο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριά, 08/05/2009. - Αφίσα.


· Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Θράκης. Κομοτηνή, 25/05/2009. - Αφίσα. - Audio. - Text.


· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Η Επαναστατικότητα του Einstein». Εκδήλωση βράβευσης διακριθέντων μαθητών στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2010. Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Ερέτρια Ευβοίας, 30/01/2011. - Audio. - Video.Ανανεώνεται με ότι νεότερο βλ. Opus

ALBERT EINSTEIN : Fundamental ideas and problems of the theory of relativityLecture delivered to the Nordic Assembly of Naturalists at Gothenburg - July 11, 1923.«Κάθε μέρα υπενθυμίζω στον εαυτό μου 
ότι η εσωτερική και εξωτερική ζωή μου 
βασίζονται σε κόπους άλλων ανθρώπων, 
ζωντανών και νεκρών, και θα πρέπει 
να καταβάλλω δυνάμεις, προκειμένου 
να δώσω στο ίδιο μέτρο με αυτά 
που έχω λάβει και συνεχίζω να λαμβάνω.» 

Albert Einstein.

Επιλεκτικό οπτικoακουστικό υλικό (Βίντεο)

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Ο Albert Einstein υπήρξε ένας πρωτοπόρος επιστήμονας. Ήταν πολύ μπροστά από κάθε άλλον επιστήμονα της εποχής του. Δεν θεωρείται συνεπώς τυχαία ως ο μεγαλύτερος φυσικός όλων των εποχών.

Δεν ήταν όμως μόνο επιστήμονας, ήταν ταυτόχρονα φιλόσοφος και μύστης. Είπε χαρακτηριστικά: «Η επαφή με το μυστήριο είναι η ωραιότερη εμπειρία του ανθρώπου». Θεωρούσε τον εαυτό του, ένα ταξιδευτή του σύμπαντος, ένα επιστήμονα που εργάζεται για το καλό της ανθρωπότητας, έναν ουμανιστή, που έβλεπε τις αδικίες και κατήγγειλε συνειδητά την πορεία των πραγμάτων: την άνοδο του χιτλερισμού, την αδυναμία των μεγάλων να εξαλείψουν την πείνα, την δυστυχία, τον ψυχρό πόλεμο.

Ο Εinstein, ήταν ένας φιλόσοφος που καταλάβαινε ξεκάθαρα τους νόμους της επιτυχίας και τους εξηγούσε με την ίδια ευκολία που εξηγούσε και τις εξισώσεις του. Ορίστε μια λίστα με δέκα, από τα εκατοντάδες, υπέροχα πράγματα που έχει πει. Δέκα χρυσά μαθήματα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην καθημερινή σου ζωή.
Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του επιστημονικού
έργου και της ζωής του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο άγνωστος θείος Αλβέρτος - Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου: Ποιός ήταν πραγματικά ο Αλβέρτος Αϊνστάιν; Τι προσέφερε στην κοινωνία μέσω των επιστημονικών του ανακαλύψεων αλλά και της κοινωνικής του δράσης;

Οι απαντήσεις από τους αστροφυσικούς Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου στο 11ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Το σύμπαν που αγάπησα". Όλα τα βιβλία του Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Δίαυλος.Στο μυαλό του Αϊνστάιν: Το CNN φέρνει στο φως νέες εικόνες από τον εγκέφαλο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν την ευφυΐα του επιστήμονα.

Μια φορά κι έναν καιρό… η επιστήμη μια καταπληκτική σειρά κινουμένων σχεδίων που μιλάει για τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως ο Αρχιμήδης, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτων, ο Φραγκλίνος, ο Παστέρ, ο Αϊνστάιν… Γνωρίστε τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο και που ξαναζωντανεύουν και πρωταγωνιστούν σε μια μοναδική σειρά κινουμένων σχεδίων που θα συναρπάσει παιδιά και γονείς!

Ο αφηγητής αυτών των ιστοριών είναι ένας συμπαθητικός και σοφός ήρωας, ο Δάσκαλος. Περιτριγυρισμένος πάντοτε από μια χαρούμενη ομάδα παιδιών, ο Δάσκαλος γνωρίζει πώς να ξυπνά την περιέργεια όλων, μικρών και μεγάλων. Με τη βοήθεια του Δασκάλου, θα γυρίσουμε πίσω στο χρόνο για να ξαναζήσουμε τις μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις της ιστορίας της ανθρωπότητας. Από την αρχαία Κίνα έως τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, από την εφεύρεση του τροχού έως την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και της ραδιενέργειας...

Συνομιλίες
Aggelos Aslanidis » Υδάτινοι Λόγοι 24/4/2017
Σοφία Ντρέκου 26 Σεπτεμβρίου 2014 στις 3:06 μ.μ.