Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι δεν είναι ασκήσεις - Νίκος Λυγερός


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τα παιδιά δεν είναι ασκήσεις
κι όταν έχουν ειδικές ανάγκες
ακόμα λιγότερο
γι' αυτό το λόγο θυμήσου
όταν παλεύεις και βοηθάς
ότι δεν λύνεις προβλήματα
αλλά προσφέρεις τον εαυτό σου
γιατί το μόνο που θέλουν
είναι λίγο από την ανθρωπιά σου
κι αν μπορείς να την ενισχύσεις
με τη στρατηγική σκέψη
τότε θα καταφέρεις
να κάνεις το αδιανόητο
γιατί τα παιδιά θα ζήσουν
με αξιοπρέπεια
κι όχι μια άθλια ζωή
έτσι θα γίνεις κι εσύ
πιο ανθρώπινος ακόμα
για την Ανθρωπότητα.

Ν. Λυγερός

Διάλεξη του Ν. Λυγερού για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες

Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα: 24/02/2013 - 07:30 Σε μια εποχή που οι κοινωνικές δομές όπως η «Στέγη» Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής διανύουν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, λόγω των περικοπών και των ανύπαρκτων ενισχύσεων από πλευράς της πολιτείας, έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διάλεξη του καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα «Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι».


Τη διάλεξη διοργάνωσε η «Στέγη» Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων η οποία είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Τρικαλινούς πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων. Την επόμενη ημέρα, το πρωί ο κ. Λυγερός θα πραγματοποιήσε επίσκεψη στο ίδρυμα Στέγη, όπου είχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τα παιδιά.

Ο Νίκος Λυγερός είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στην Αστυνομική Ακαδημία και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, εξειδικευμένος διερμηνέας και μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή.

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Η λειτουργία του ιδρύματος «Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων» ξεκίνησε το 1989.


Σήμερα, η Μονάδα λειτουργεί σαν επαγγελματικό και θεραπευτικό κέντρο ΑμεΑ στο Νομό Τρικάλων. Έχει έδρα την Πύλη Τρικάλων και στεγάζεται σε ένα κτίριο 1000 μ2 το οποίο μισθώνεται από την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου. Το 2006, η Μονάδα ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με την χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


Σήμερα, περιθάλπει 30 περίπου παιδιά και νέους που πάσχουν από μέτρια νοητική στέρηση και είναι εκπαιδεύσιμοι. Παρέχει προστασία, θεραπευτική αγωγή, ημιδιατροφή και επαγγελματική κατάρτιση εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των γονέων ή των παιδιών.

Η μεταφορά των παιδιών, από και προς τη Μονάδα, γίνεται με ιδιόκτητο λεωφορείο, δωρεά του ιδρύματος «Βουδούρη».


• Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι". 
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Τρικάλων. 
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, ώρα: 19.00. 
Αφίσα - Video - Photos Φωτογραφίες της διάλεξης βλ. εδώ
Ν. Λυγερός Published: February 25, 2013 Talks / Videos