Η καινοτομία του El Greco - Ν. Λυγερός (βίντεο)

http://nikos-lygeros-poihsh.blogspot.com/2014/01/H-kainotomia-toy-el-greco-lygeros.html

Επιμέλεια Σ. Ντρέκου

Ν. Λυγερός: Η καινοτομία του El Greco είναι τόσο σημαντική που αποτελεί παράδειγμα αναγνωρισιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα της ζωγραφικής η Ολλανδία έχει το ανάλογο με τους Van Gogh και Rembrandt. Και για τους δυο υπάρχουν μπογιές ζωγραφικής με το όνομά τους. Και οι δυο εταιρείες βέβαια είναι ολλανδικές.

Τι θέλουμε να δείξουμε με αυτό το παράδειγμα; Οι Ολλανδοί γνωρίζουν την καινοτομία των δύο ζωγράφων τους και την αξιοποίησαν ορθολογικά και στρατηγικά ακόμα και σε αυτό το πρακτικό επίπεδο.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει κάτι το ανάλογο στην πατρίδα μας. Υπάρχει, όντως, κάποιος από τους δικούς μας που θεωρεί ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος δεν είναι αρκετά αξιόλογος για να αξιοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο; 

Μιλούμε πολύ για άτομα που ζωγραφίζουν γιατί είναι θέμα μόδας, ενώ οι ζωγράφοι είναι σπάνιοι ειδικά σε επίπεδο παγκόσμιας αναγνώρισης. 

Κι εμείς που έχουμε τον El Greco δεν ξέρουμε πολύ καλά ακόμα και το έργο του. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτόν; 

Στην Ολλανδία είδαμε πρακτικά και βιωματικά μια έκθεση όπου παρουσιαζόταν όλο το εικαστικό έργο του Rembrandt. Παρόλο που υπάρχει ένα μουσείο Rembrandt στο Άμστερνταμ. Η διαφορά αυτής της έκθεσης με όλες τις άλλες ήταν απλή. Παρόλο που τα εκθέματα ήταν αποκλειστικά αντίγραφα και μόνο, υπήρχε όλο το έργο του ζωγράφου. 

Και το ερώτημα είναι γιατί να μην υπάρχει το ανάλογο στην πατρίδα μας για τον El Greco. Αφού η τεχνολογία υπάρχει και το ίδιο ισχύει για την τεχνογνωσία. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε με αυτά τα παραδείγματα είναι πολύ απλό και διδακτικό. 

Αντί να θεωρούμε ότι όλα είναι βουνό και να μην κάνουμε τίποτα και να κλαίμε τη μοίρα μας, να αντιληφθούμε ότι το μόνο που είναι σπάνιο είναι να έχεις έναν El Greco και όχι να βρεις ιδέες για να αξιοποιήσεις τη φήμη του και το κλέος του. 

Στην πατρίδα μας έχουμε μια πρώτη ύλη ασύγκριτη και ανθρώπους πολύ ικανούς, ας τα συνδυάσουμε λοιπόν.

Με τον El Greco
η παράδοση 
της βυζαντινής τέχνης
έγινε καινοτομία
που ξεπέρασε
το απλό όριο
του τοπικού
για ν' αγγίξει
μέσω της Ευρώπης
και τον Πολιτισμό,
την Ανθρωπότητα
έτσι η γραφή
στον πίνακα
γίνεται
αγιογραφία
ανθρώπινη
και το ιερό
πίστη
που δημιουργεί
δεσμούς
κι απελευθερώνει
από τα δεσμά
της βαρβαρότητας
της λήθης.

Αφίσα εδώ

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Η καινοτομία του El Greco".
Ηράκλειο. 18/02/2016. Κέντρο Νεότητας ενορίας Αγίου Τίτου,
Επιμενίδου 3, Ηράκλειο. Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016
Η καινοτομία του Ελ Γκρέκο στην 
εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

εικ. Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» 
Χρονολόγηση: περίπου 1567 Υλικό: τέμπερα σε ξύλο. 
Διαστάσεις: 61,4x45 εκ. Εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας 
των Ψαριανών, Ερμούπολη, Σύρος

Οι πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είχαν θεματικές παρμένες κυρίως από τη χριστιανική παράδοση. Δύο ήταν κυρίως οι γυναικείες μορφές που εμφανίζονταν στα έργα του καλλιτέχνη... Διαβάστε περισσότερα »

Οι χρυσοφόρες υπάρξεις των ασωμάτων αγγέλων

● Σοφία Ντρέκου από Νίκος Λυγερός Λόγοι 15 Αυγούστου 2014: Η καινοτομία του El Greco είναι τόσο σημαντική που αποτελεί παράδειγμα αναγνωρισιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. (Η καινοτομία του El Greco)

● ιφιγένεια γεωργιάδου 16 Αυγούστου 2014 στις 1:08 μ.μ.: Η εξαιρετική σύλληψη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, οι χρυσοφόρες υπάρξεις των ασωμάτων αγγέλων ως υψοποιόν στήριγμα της καθέδρας της Παναγίας Θεοτόκου χρόνος απροσδιόριστος όπου η Κοίμηση του σώματος εναποθέτει στα στοργικά χέρια του Κυρίου την ψυχή εις αιώνια ζωογονία με την μετάσταση!!! Η Σύρος έχει το προνόμιο να φυλάσσει στο πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών» από το 1850 περίπου, έναν πολύτιμο μαργαρίτη ύψιστης εθνικής και θρησκευτικής αξίας, την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σοφία Ντρέκου » ‎ιφιγένεια γεωργιάδου 15 Αυγούστου 2015: Ιφιγένειά μου, Χρόνια Πολλά... Η Παναγία μας να σου δίνει δύναμη και Υγεία!

Την εικόνα της Κοιμήσεως την ανακάλυψε το 1983 ο αρχαιολόγος - βυζαντινολόγος Γιώργος Μαστορόπουλος. Είναι από τα πρώτα έργα του Ελ Γκρέκο, πριν ακόμη εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Η εικόνα πρέπει να μεταφέρθηκε από Ψαριανούς εποίκους στη Σύρο, πράγμα που δικαιολογεί και την ονομασία της εκκλησίας Η καλλιτεχνική της αρτιότητα δείχνει ότι ο Ελ Γκρέκο όταν πήγε στην Δύση ήταν διαμορφωμένος καλλιτεχνικά!

ιφιγένεια γεωργιάδου: Σοφία κάθε χαρά και ευτυχία εύχομαι... Η κοίμηση της Θεοτόκου ...και η Ελλάδα θρηνεί προδομένη... 15 Αυγούστου 2015 στις 7:18 π.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου στην Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 15 Αυγούστου 2015 στις 7:09 π.μ.: Κοίμηση της Θεοτόκου η Ελλάδα θρηνεί ...ταπεινωμένη προδομένη απογυμνωμένη ...πικραμένη ...επιζητεί το μέγα Σου έλεος. 

Δείτε ακόμη:

Περισσότερα: ΤέχνεςVan Gogh


Πηγή: Ν.Λυγερός | Αέναη επΑνάσταση