Ν. Λυγερός: Συλλαλητήριο Ποντίων ...Όχι στη βαρβαρότητα! ...Τα θύματα - Αυτουργός Παιδείας (Βίντεο)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Αυτουργός Παιδείας - Νίκος Λυγερός

Όταν επίσημα διαπράττεις ένα αδίκημα, ενώ υπάρχει νόμος, είσαι αυτουργός. Κι όταν αυτό το αδίκημα αφορά την Παιδεία, ποια έκφραση θα ήταν καλύτερη από το αυτουργός Παιδείας.

Διότι προσπαθείς με τον ρόλο σου να επηρεάσεις τη νεολαία που είναι θεσμικά υποχρεωμένη ν’ ακολουθήσει το πρόγραμμα, δηλαδή να μην ξέρει πια τι σημαίνει Γενοκτονία των Ποντίων και τώρα να σ’ ακούει επίσημα να λες ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία καν.


Δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες του Πόντου αν καταλαβαίνεις τον πόνο τους, αν νιώθεις τα βάσανα που πέρασαν και μάλιστα αδιαφορούν. Το μόνο που έχει σημασία είναι να μην προκαλείς νοθεία στα αποτελέσματα που πέτυχαν από το 1994 και μετά.


Διότι πρέπει στη συνέχεια να μας εξηγήσεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο του εξατάξιου διανοούμενου με επιστημονική άποψη ότι ούτε η Γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αναγνωρίσαμε το 1996, είναι όντως γενοκτονία.


Στο κάτω κάτω της γραφής οι ακροδεξιοί της Τουρκίας μας λένε ότι είναι οι Αρμένιοι που διέπραξαν τη γενοκτονία. Κι όμως στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες με θέμα τη Γενοκτονία.


Αλλά πού να στα λέω, πώς να τα ξέρεις όλα αυτά; Το πρόβλημά σου είναι ότι οι γενοκτόνοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν μας γενοκτόνησαν όλους.


Έτσι τώρα οι επιζώντες, οι απόγονοι, η συνέχεια της ιστορίας έρχεται να σου υπενθυμίσει πράγματα που δεν πρόκειται να ξεχάσουν κι ας μην τα έβαλες στο πρόγραμμα, γιατί δεν είναι μόνο ύλη αλλά η ενέργεια ενός λαού που έχει μέλλον γιατί έχει παρελθόν ανθρώπινο.


Αυτουργός Παιδείας - Συλλαλητήριο Ποντίων 09112015 - Τα θύματα«Sophia-Drekou»Aenai-EpAnastasi

Όχι στη βαρβαρότητα! - Νίκος Λυγερός

Δεν είναι μόνο επικίνδυνες οι δηλώσεις που αρνούνται τη γενοκτονία των Ποντίων αλλά είναι και παράνομες, διότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει την ποινικοποίηση της άρνησης των αναγνωρισμένων γενοκτονιών. Κι επειδή είναι επικίνδυνη απαγορεύει τη βαρβαρότητα. Αυτό έδειξε και το συλλαλητήριο των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.


Δεν πρόκειται ο Ελληνισμός του Πόντου να αποδεκτεί ότι ο ίδιος ο Υπουργός είναι αρνητής της γενοκτονίας. Δεν πρόκειται ν’ αφήσει την κυβέρνηση να μην πάρει θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Γιατί δεν πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο.


Και ήδη μερικοί παίρνουν θέση κι αντιστέκονται στην προπαγάνδα της βαρβαρότητας, η οποία με το πρόσχημα της άποψης, θέλει να σβήσει τη μνήμη μας. Αλλά και να την διαγράψει από τα σχολικά βιβλία, θα την επαναφέρουμε γιατί οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν είναι όλοι ραγιάδες.


Ο καθένας θ’ αντισταθεί για να μην περάσει η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων. Διότι είναι το καθήκον του καθενός σε μία δημοκρατία ν’ αντισταθεί στο σύστημα που προσπαθεί να επιβάλει με ύπουλο τρόπο τις απαράδεκτες θέσεις ενός μηδενισμού που πιστεύει πως η ιστορία πέθανε μόνο που ξέχασε ότι μνήμη είναι και ο λαός μας και το συλλαλητήριο είναι μια χειροπιαστή απόδειξη.


Έτσι όταν ένας λαός αντιστέκεται για τις αξίες του και λέει όχι στη λήθη, πρέπει η δημοκρατία να πάρει αποφάσεις. Κι εδώ είναι απλά τα πράγματα, αφού υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο που καταδικάζει την άρνηση.

  • Φτάνει το παραμύθι, δεν θέλουμε τη λήθη. Δεν θα περάσει στη συλλογική μας μνήμη λόγω ενός βάρβαρου συστήματος που βασίζεται στον μηδενισμό και τον ραγιαδισμό. Οι Έλληνες του Πόντου έχουν δικαιώματα που πρέπει να προστατέψουμε.


Τα θύματα 
Ν. Λυγερός


Τα θύματα
της τριάδας
γενοκτονιών
δεν πρόκειται
ν’ αποδεχθούν
ενδοτικό λόγο
προς την Τουρκία
γιατί κανείς
δεν ξεχνά
τι έγινε
και τι έκανε
κι όσο υπάρχει
άρνηση
της αναγνώρισης
ο αγώνας
συνεχίζεται
ακάθεκτος
δίχως όρια
που περιορίζουν
τη δράση
της αντίστασης
γιατί ο καθένας
είναι υπεύθυνος
αν γονατίσει.

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι

Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Δείτε ακόμη...

Βίντεο: Παμποντιακό συλλαλητήριο στις 09/11/2015 πραγματοποιήθηκε στις 4:00 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγ. Βενιζέλου, με φόντο τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία αλλά… εθνοκάθαρση. «Όλοι μαζί ο κόσμος, τα σωματεία με τα λάβαρα, οι προσφυγικοί σύλλογοι θα είμαστε εκεί δυναμικά στον αγώνα!» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.