Εισαγωγή στην απελευθέρωση: Άμα θες να είσαι σκλάβος, μην θεωρείς ότι είσαι Έλληνας - Ν. Λυγερός

Σκλάβοι κωπηλάτες σε οθωμανικό πλοίο
εικ. Σκλάβοι κωπηλάτες σε οθωμανικό πλοίο

Επιμέλεια: Σ. Ντρέκου

που σημαδεύει 
την Κωνσταντινούπολη
στέκεται δίπλα μας
κι ακόμα προσπαθείτε 
να βρείτε το νόημα
και το υπονοούμενο που μπορεί 
να κρύβει εδώ και αιώνες
σταματήστε την υποκρισία σας 
και σκεφτείτε μόνο την αλήθεια
τότε θα δείτε ποιος είναι ο ρόλος σας 
στον αγώνα της απελευθέρωσης.


Συχνά θεωρούμε ότι τα σύνορα είναι ένας τοίχος κι ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όταν υπάρχουν κατεχόμενα. Ενώ ξεχνάμε ότι η πόρτα είναι η θάλασσα που ανοίγει μέσω του κλειδιού που είναι η στρατηγική.

Όταν όμως καταλάβουμε την αξία της όλα τα πράγματα γίνονται δεδομένα και τα δεδομένα δεν είναι πια δεδομένα. Αυτή η διαφορά είναι που κάνει τη διαφορά. Τότε ο κόσμος γίνεται υπεραντικείμενο και η σκέψη, η μελέτη και η δράση.

Με αυτά τα όπλα, η απελευθέρωση δεν είναι πια μια ουτοπία, αλλά μια πράξη που πρέπει να γίνει γιατί είναι η πρέπουσα. Δεν πρόκειται ποτέ ν’ αφήσουμε δικούς μας να παραμείνουν σκλαβωμένοι από κατοχικά καθεστώτα, όποια και να είναι γιατί το μόνο που σεβόμαστε είναι η Ανθρωπότητα που υπηρετούμε εδώ και αιώνες μέσα στο Χρόνο αδιάκοπα και ασταμάτητα, γιατί δεν υπολογίζουμε κανένα κοινωνικό ή ταξικό κόστος.

Η ελευθερία με το θάνατο είναι η μόνη μας επιλογή γιατί αλλιώς η ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα. Και η απελευθέρωση είναι ένα από το θεμελιακά μας στοιχεία με την έννοια ότι ακολουθεί τα νοητικά σχήματα της τοποστρατηγικής και της χρονοστρατηγικής. Έτσι ο καθένας που είναι όντως Έλληνας ελεύθερος ή νεκρός συνεχίζει αυτό το έργο ακάθεκτα.

Τα Μικρά και τα Μεγάλα Κατεχόμενα είναι χειροπιαστά παραδείγματα που σχετίζονται άμεσα με αυτόν τον στόχο. Δεν κοιτάζουμε μόνο τις μάχες αλλά όλες τις ήττες και τις νίκες που μας χαρακτηρίζουν δίχως να κάνουμε το λάθος να διαχωρίσουμε ζευγάρια, όπως είναι οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα, η Αμμόχωστος και η Ναύπακτος γιατί ο Ελληνισμός και η Χριστιανοσύνη παλεύουν για το ίδιο ιδανικό της ανθρώπινης ελευθερίας, αφού ακολουθούν τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Αν λοιπόν νιώθεις μέσα σου αυτήν την ανάγκη της απελευθέρωσης, τώρα ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος, αφού μαζί θα δώσουμε τις μάχες της.

Άμα θες να είσαι σκλάβος, μην θεωρείς ότι είσαι Έλληνας. - Ν. Λυγερός

Στον Ελληνισμό τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Λέγεται: Ελευθερία ή Θάνατος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος συμβιβασμός, δεν λένε «αν θες μπορείς να είσαι και σκλάβος». Όχι σου λέει «ή είσαι ελεύθερος και αυτό ονομάζεται ζωή ή άστο». Άμα το σκεφτείτε λοιπόν, το πιο επιθετικό που υπάρχει στην ελευθερία και στον θάνατο, είναι το «ή». Αυτό κι αν είναι επιλογή.

Αλλά προσέξτε αν οι πρόγονοί μας επέλεξαν αυτό το σύνθημα, κάτι σημαίνει. Αν η Ελληνική σημαία έχει εννιά λωρίδες, δεν είναι τυχαίο. Είναι για να μετρήσουμε αυτές τις συλλαβές.
  • Ο σταυρός είναι το χριστιανικό σύμβολο. Αν πραγματικά οι πρόγονοί μας επέλεξαν αυτές τις εννιά λωρίδες, εμείς τις επιλέξαμε ή όχι; Γιατί είναι πολύ απλό.
Αν όλοι μας νιώθουμε Χριστιανοί Έλληνες, έχουμε δύο στοιχεία. Έχουμε το σταυρό και τις λωρίδες. Άμα θες να είσαι σκλάβος, μην θεωρείς ότι είσαι Έλληνας. 
  • Γιατί αυτό που έλεγε ήδη ο Επίκτητος, είναι: «Θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από εσένα».
Δεν λέει εξαρτάται από τον κατακτητή, λέει εξαρτάται από εσένα. Άρα αν εδώ εμείς με τη θέληση της συλλογικότητας θεωρούμε ότι είμαστε ελεύθεροι και όχι σκλάβοι, τότε θα θελήσουμε να απελευθερώσουμε αυτό που είναι δίκαιο. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως σκλάβοι στους οποίους αρέσει η ελευθερία αλλά όχι το κόστος.


Η Ελλάδα μας είναι αυτός 
ο παράξενος χώρος 
όπου παντού υπάρχει Χρόνος, 
γιατί κάθε σημείο είναι αναφοράς 
λόγω πυκνότητας της ιστορίας μας 
κάθε πέτρα είναι ναός, 
κάστρο ή εκκλησία 
γιατί εδώ βρήκαμε τη συνέχεια 
γιατί εδώ ζούμε 
την ελευθερία ή το θάνατο 
δίχως άλλη επιλογή 
για μας αφού αποφασίσαμε 
να είμαστε άξιοι.


Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

16181) Μια πύλη βυζαντινή. (ποίημα). Perfection 15 7 7/2014. En. A byzantine gate (poem).
16169) Εισαγωγή στην απελευθέρωση. Perfection 15 7 7/2014.)
16174) Άμα θες να είσαι σκλάβος, μην θεωρείς ότι είσαι Έλληνας. Perfection 15 7 7/2014.
16172) Η Ελλάδα μας. (ποίημα). Perfection 15 7 7/2014.
Δείτε ακόμη:


Ο Γιάννης σκλάβος – Ένα συγκλονιστικό τραγούδι της κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης.

Μουσική: Γιάν. Μαρκόπουλος,
Στίχοι: Μελ. Κυριακού