22 Φεβ 2015

Ν. Λυγερός: Όταν ζητάς συγγνώμη... Συγγνώμη παππού... Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται συγγνώμη (+Βίντεο)

φώτο. Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Όταν ζητάς συγγνώμη - Ν. Λυγερός

Όταν ζητάς συγγνώμη μη νομίζεις ότι επαρκεί. Γιατί είναι μόνο η αρχή κι όχι το τέλος.Όταν ξέρεις τι έγινε δεν μπορείς να είσαι αθώος εκτός αν αποφάσισες να είσαι δίκαιος.

Τότε αρχίζει η αποστολή για να υπάρξει έργο.

Τότε χρειάζεσαι όλες τις δυνάμεις σου για να υπερασπιστείς την αθωότητα ενάντια στη βαρβαρότητα. Τότε δεν πρέπει να προσπαθήσεις, αλλά να κάνεις.

Κι αν πραγματικά το πιστεύεις τότε θα γίνει και το θαύμα. Αφού το ζήτησε η Ανθρωπότητα.

Και μέσω του Χρόνου μπορείς αφού θα είσαι πάντα μαζί του έως το τέλος να δημιουργήσεις το αδύνατο, να υλοποιήσεις την ουτοπία και να αντικρίσεις στο μέλλον την αξία του παρελθόντος που δεν ξέχασες.

Έτσι από άνθρωπος γίνεσαι συνάνθρωπος που ξέρει πια ότι δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει τα θεμέλια της Ανθρωπότητας όταν μιλά για δικαιοσύνη.

Ετοιμάσου λοιπόν για τον αγώνα που θα δώσεις μετά το συγγνώμη για να παραμείνεις ανθεκτικός.

Γιατί η μάχη είναι πόλεμος που θα διαρκέσει αιώνες.

Συγγνώμη παππού - Ν. Λυγερός

Στο σχολείο μού διάβασαν για τις μάχες που έδωσες.
Στο σχολείο μού είπαν για τις θυσίες που έζησες.
Στο σχολείο μού μίλησαν για τους πεθαμένους φίλους σου.
Εσύ ήσουν πάντα σιωπηλός ακόμα
και όταν με έβαλαν σε αυτό το σχολείο.
Δεν ήξερα πόσο πονούσες όταν με έβλεπες με αυτά τα ρούχα.
Δεν ήξερα ότι αντιστάθηκες για να μην υπάρχουν αυτά τα σχολεία
στον πονεμένο τόπο μας. Δεν ήξερα ότι έβλεπες πάνω μου
το στίγμα της κατοχής. Συγγνώμη παππού.


Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται συγγνώμη - Ν. Λυγερός

Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται συγγνώμη, αλλά έμπρακτη υποστήριξη. Γιατί τα λόγια τα μεγάλα τα έχουν ακούσει από το πρώτο τους το γάλα. Έχουν αντέξει και χειρότερα στην ιστορία τους και τους έχεις εκμεταλλευτεί ως ψηφοφόρους.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα λόγια κι ας περάσουμε επιτέλους στις πράξεις, γιατί μόνο αυτές βοηθούν ουσιαστικά τους μεγάλους ανθρώπους.

Διότι από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για ν’ αλλάξουν τα πράγματα και ειδικά τα οικονομικά.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε κι εμείς όλοι μαζί, για να τους παρέχουμε μια βοήθεια όσο επικρατούν οι δυσκολίες.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι το θέμα της ουράς δεν είναι μια λεπτομέρεια. Έτσι όσοι τους βοηθούν πηγαίνοντας ακόμα και γι' αυτούς στην ουρά, κάνουν ένα μεγαλύτερο έργο από τα μεγάλα λόγια.

Ας περάσουμε στο έργο λοιπόν, για να αλλάξουμε αποτελεσματικά την κατάσταση, γιατί η ταλαιπωρία είναι ήδη ένα πρόβλημα, η επανάληψή της όμως είναι απαράδεκτη και αυτό ισχύει και για τη διάρκειά της.

Οι έκτακτες διαδικασίες είναι αυτές που αλλάζουν γρήγορα τα πράγματα, αλλά πρέπει να προετοιμάζουν και τις πράξεις που θα μείνουν σε βάθος χρόνου.


Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης.

Κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία, αγαπητοί αναγνώστες, το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου, τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης.

Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά - έφ' όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, άλλ' ως Βασιλέα Θεό).

Στο τέλος του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια:

«Θεοτόκε Παρθένε ...χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.», «Βαπτιστὰ τοῦ Χριστοῦ, πάντων ἡμῶν μνήσθητι, ἵνα ῥυσθῶμεν τῶν ἀνομιῶν ἡμῶν· σοὶ γὰρ ἐδόθη χάρις, πρεσβεύειν ὑπὲρ ἡμῶν.»

και κατακλείονται με την ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου:

«Κύριε καί Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και άργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου ότι εύλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Λέγοντας την, κάνουμε και τρεις μεγάλες μετάνοιες. Ακολουθούν δώδεκα μικρές, ενώ λέμε μυστικώς το: «Ο Θεός ίλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και στο τέλος επαναλαμβάνεται το: «Ναί Κύριε, Βασιλεύ...» κάνοντας και τετάρτη μεγάλη μετάνοια.

Σοφία Ντρέκου - Ν. Λυγερός Λόγοι


Σχετικά:Δεν υπάρχουν σχόλια: