29 Ιουν 2015

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό - Ν. Λυγερός

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό

Κείμενα και Διαλέξεις του Δρ. Νίκου Λυγερού
για τον Ελληνικό τουρισμό. Επιμέλεια Σ. Ντρέκου

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό, διότι αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης. 
  • Ο τουρισμός φέρνει αντικειμενικά έσοδα στην πατρίδα μας και το καλοκαίρι είναι η κυρίαρχη εποχή για το εισόδημα των επαγγελματιών του τομέα.
Όμως αυτός ο τουρισμός χρειάζεται εκτός από το πολιτισμικό στοιχείο και την αναψυχή, τη σταθερότητα μιας κατάστασης. Για αυτόν δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αναρωτιέται πώς θα περάσει τις διακοπές τους σε χρηματικό επίπεδο, όταν του ανακοινώνει ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και πρακτικές για τις ανάγκες του. 
  • Διότι ο Έλληνας μπορεί να αντέχει πολλά γιατί είμαστε ένας λαός της αντίστασης, αλλά ο τουρίστας δεν έρχεται στην πατρίδα μας για να ασκήσει την μαχητικότητά του.
Είναι λοιπόν σημαντικό αν δίναμε όντως σημασία στον τουρισμό μας, να μην τον φοβίζουμε γιατί το πιο απλό για τον τουρίστα είναι ν’ ακυρώσει το ταξίδι του, γιατί δεν θέλει να βάζει σε περιπέτειες ούτε τον εαυτό του ούτε την οικογένειά του.
Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς του τουρισμού και πρέπει να παραμείνει, διότι το έχουμε ανάγκη από πολλές πλευρές.

Δεν είναι μόνο και μόνο θέμα εικόνας για μας, αλλά και ουσίας, γιατί ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό που αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλέλληνες.

Θεωρία με τρεις παίκτες

Όταν θέλεις να απορρίψεις μια πρόταση, διότι την θεωρείς παράλογη ή άδικη δεν είναι ανάγκη να ζητήσεις κάποια παράταση, αρκεί να ενημερώσεις τον συνομιλητή σου, τον αντίπαλό σου, ότι είναι απαράδεκτη κι ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσεις με τέτοιες συνθήκες. Αυτή είναι μια στάση ξεκάθαρη που εξηγεί σε όλους ότι δεν αποδέχεσαι αυτό που προσπαθούν να σου επιβάλλουν.

Τι γίνεται όμως όταν ζητάς μια παράταση και μάλιστα μετά από απόρριψη την ξαναζητάς με το στρατηγικό πρόσχημα ότι θέλεις να δώσεις την επιλογή σ’ έναν τρίτο από τον οποίο βέβαια περιμένεις μόνο και μόνο να απορρίψει αυτός την πρόταση χωρίς εσύ να υποστείς κανένα κόστος, αφού θα εξηγήσεις εκ των υστέρων ότι ακολουθείς την απόφασή του.

Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο να τον βάλεις εσύ σε αυτή τη διαδικασία που τον αγχώνει, διότι δεν γνωρίζει ακριβώς το διακύβευμα του παιγνίου.

Το δεύτερο είναι κατά πόσο τον αντιπροσωπεύεις στις δύσκολες στιγμές.

Και το τρίτο είναι αν θεωρείς ότι δεν θα αντιληφθεί ότι αυτή η μεθοδολογία σου επιτρέπει να κρατήσεις τη θέση σου δίχως να υπάρχει κανένας άλλος σκοπός.
  • Διότι η μοναδική στρατηγική είναι πώς ως παίκτης παραμένεις στο παίγνιο, ενώ έχει χαθεί η παρτίδα.
Στην εξουσία
όταν χρειάζεσαι
να ασκήσεις
τη βία
είναι ακριβώς
ότι είσαι
εξαναγκασμένος
και αυτό
σημαίνει πρακτικά
ότι είσαι
λιγότερο ισχυρός
απ’ ό,τι νόμιζες
κι ότι έχει
αρχίσει τώρα
η αμφισβήτηση
των δεδομένων
που θεωρούσαν
οι δικοί σου
ότι δεν αλλάζουν.

Η αντιδραστικότητα δεν είναι αντίσταση

Όταν σέβεσαι τους δικούς σου και πρέπει να τους προστατεύεις, πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου, για να μην έχουν ούτε καν την εντύπωση ότι ρισκάρεις κάτι με τη ζωή τους. Όταν περιμένουν το μισθό τους ή τη σύνταξή τους πώς και πώς στο τέλος του μήνα, δεν μπορείς να τους βάλεις σε μία περιπέτεια για την οποία δεν έχουν προετοιμαστεί.

Όταν τρέχει ο μεγαλύτερος διαγωνισμός της Ελλάδας για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα και τους υδρογονάνθρακες, δεν τον θέτεις σε κίνδυνο λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες. Όταν θέλεις πραγματικά να απορρίψεις το απαράδεκτο, αρκεί να το κάνεις δίχως να ψάχνεις κάποια δικαιολογία.
  • Όταν ζητάς από τον λαό να πάρει μια απόφαση πρέπει να τον έχεις ενημερώσει για όλες τις πτυχές του ζητήματος, γιατί μπορεί να κάνει μια λανθασμένη επιλογή.
Όταν πονάς και αγαπάς την πατρίδα σου μπορείς να κάνεις θυσίες για τους άλλους ακόμα κι αν υπάρχει ρίσκο για σένα, αφού τους αντιπροσωπεύεις και σ' έχουν εμπιστευτεί με την επιλογή σου. Όταν αδιαφορείς για όλα αυτά τα σημεία, τότε ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκεις και δεν μας απασχολούν τα θέλω σου, γιατί ο Ελληνισμός είναι της αντίστασης κι όχι της αντίδρασης.

Αν ο τουρισμός 
δεν εμπεριέχει
πολιτισμό
τότε εκφυλίζεται
γιατί η αξία του
προέρχεται
από την επιλογή
ενός λαού
να δημιουργήσει
ιστορία
που θέλει
να διαδώσει
στους άλλους
για να δείξει
την αξία
της μνήμης του
όχι μόνο
σε μερικούς
αλλά με τον Χρόνο
στην Ανθρωπότητα
και αυτό πρέπει
να το έχεις
στο νου σου.


Αν θέλεις τουρισμό

πρέπει να έχεις
ως γνήσιο στόχο
τον επανερχομό του
κι όχι μόνο τον ερχομό
γιατί δεν έχει
μόνο ένα συναίσθημα
όταν σε βλέπει
αφού ανακαλύπτει
έναν τόπο
που δεν γνωρίζει
απολύτως τίποτα
πριν σε συναντήσει
κι ανακαλύπτει 
τα πάντα χάρη σε σένα
γιατί βλέπεις
τον συνάνθρωπο
που ήρθε κι εκτιμά
γιατί ο ίδιος
βλέπει συνάνθρωπο
που μετά 
θέλει να ξαναβρεί.Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: Opus of N. Lygeros

Δείτε ακόμη: