Ν. Λυγερός: Επιτέλους παραιτηθείτε!


Κείμενα του Νίκου Λυγερού 
σε Επιμέλεια Σοφίας Ντρέκου

Όταν αφήνεις κομματόσκυλα
να διαχειρίζονται το μέλλον σου
δεν πρέπει να έχεις κανένα παράπονο
αφού στην ουσία οφείλεται και σε σένα
η κατάσταση που θεωρείς πια
απαράδεκτη λόγω συνειδητοποίησης.

Επιτέλους παραιτηθείτε!

Μετά από τόσα ψέματα και προδοσίες περί αλλαγών και απορρίψεων μνημονίων, έφτασε επιτέλους η ώρα να αντιληφθεί ο λαός ότι δεν πάει άλλο αυτή η δογματική κοροϊδία που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά επιπλέον αποτελεί τελικά κίνδυνο για την Ελλάδα.

Απλοί πολίτες που δεν θέλουν άλλο αυτόν τον εξευτελισμό της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ζητούν το αυτονόητο.

Αφού δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από όσα έλεγες στις εκλογές, τι νόημα έχει να παραμένεις στην κυβέρνηση; Εκτός βέβαια αν και εδώ υπάρχει το σύνδρομο της καρέκλας. Αλλά πριν δεν έλεγες ακριβώς το αντίθετο;

Μετά από τον έλεγχο των κεφαλαίων, είχαμε την εντύπωση ότι κανείς πια δεν αντιστέκεται σε αυτό το απαράδεκτο που ζούμε.

Τα κομματόσκυλα της κυβέρνησης θέλουν τη θέση τους, τα κομματόσκυλα της αντιπολίτευσης θέλουν το χρόνο τους για να παρθούν τα μέτρα από τους άλλους, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν λένε τίποτα για να κρατήσουν τον έλεγχο, κ.λπ.

Επιτέλους ο ελληνικός λαός εκφράστηκε ελεύθερα πέρα από τα κόμματα για να πει κάτι το απλό.

Αφού η ανικανότητα είναι το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης ποιο είναι το όφελος της καθυστέρησης για την παραίτηση;

Αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν γιατί να συνεχίζουν να υπερασπίζονται θέσεις που είναι παράλογες μόνο και μόνο επειδή είναι της παράταξης τους; Διότι ακόμα και με την υποστήριξη της ρητορικής δεν θα αλλάξει η πραγματικότητα της Ελλάδας.

Και δεν μπορούμε άλλο να συνεχίζουμε να βουλιάζουμε μόνο και μόνο επειδή μερικοί θέλουν να πειραματιστούν ένα σταλινικό σύστημα στην Ελλάδα που δεν το αποδέχτηκε ποτέ.

Είναι λοιπόν χρέος μας ως λαός ν’ αντισταθούμε γιατί μετά θα έχουμε ευθύνες για όσα έγιναν επειδή δεν συμμετείχαμε στην αντίσταση. Φτάνει πια η κομματική ρητορική. Ο ελληνικός λαός δεν την έχει ανάγκη για να ζήσει ελεύθερος.

Τι άλλο χρειάζεται ένας λαός
για να διώξει μια κυβέρνηση
που δεν μπορεί να υλοποιήσει
ούτε τη θέλησή της
γιατί είναι εκ φύσης ανίκανη
και δεν μπορεί ούτε να παραιτηθεί
από μόνη της διότι και αυτό
χρειάζεται μια ελάχιστη
ικανότητα για να υλοποιηθεί.

Τα αισχρά κομματόσκυλα

Τα αισχρά κομματόσκυλα είναι πάρα πολύ χρήσιμα όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση, γιατί ουσιαστικά φωνάζουν για το παραμικρό ακόμα κι όπου δεν υπάρχει κανένα σοβαρό θέμα, αλλά έτσι δίνουν την εντύπωση ότι κάτι παίζεται.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχουν παίξει αυτό το ρόλο για χρόνια έχουν μια δομική δυσκολία να προσαρμοστούν, όταν παίζουν κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση.

Διότι έχουν συνηθίσει να φωνάζουν και να ακούγονται χωρίς ποτέ κανένας να εξετάζει τις πράξεις τους, αφού δεν κάνουν καμία λόγω έλλειψης αρμοδιότητας σε θεσμικό επίπεδο.

Όταν όμως αποκτούν αυτή τη θεσμική ιδιότητα, κρίνονται μόνο και μόνο από τα έργα τους κι όχι από τις φωνές τους.

Τότε εμφανίζεται μια ψυχολογική κρίση, γιατί δεν ξέρουν πώς ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επί του πρακτέου. Σε αυτήν την φάση λόγω ανικανότητας προσαρμογής αρχίζουν γενικόλογες δηλώσεις που ενοχλούν μόνο στα λόγια.

Στη συνέχεια είναι ευχαριστημένοι όταν ανήκουν και πάλι στη μειοψηφία των πλειοψηφιών για να μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο αφού το έργο τους είναι κενό.

Το θέμα λοιπόν είναι το εξής, αφού το ξέρουμε εξ αρχής γιατί να τους δίνουμε κάποια σημασία όταν η Ελλάδα πρέπει να παλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματά της.

Κείμενα: Opus of N. Lygeros

Διαβάστε ακόμη: