Γεωστρατηγική Μέσης Ανατολής και Στρατηγική Ελλάδας: Τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου

στο 50.11 κάνει τον σταυρό του

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου 

Ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται αποκλειστικά με το προσφυγικό θέμα για να καλύψουν άλλα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα, τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν να εμπλουτίζονται από νέες ανακαλύψεις που αλλάζουν κυριολεκτικά την πραγματικότητα.

Παρόλο αυτά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πολλοί επιμένουν με την πολιτική της μιζέριας δίχως να υπολογίζουν ή ακόμα χειρότερα να αποφεύγουν αυτά τα πολύτιμα δεδομένα για το μέλλον του Ελληνισμού.


Κι ενώ βλέπουμε με καθαρό πλέον τρόπο τι γίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου που μετατρέπεται σε πόλο έλξης για όλη την περιοχή, δεν κυριαρχεί ακόμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Υπάρχουν βέβαια αναφορές στις δύο τριμερείς αλλά παρουσιάζονται με καθαρά διπλωματικό τρόπο ενώ τα θεμέλια τους είναι η στρατηγική και η ενέργεια.


Το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ δεν είναι μοναδικό και αποτελεί στην πραγματικότητα αρχικό παράδειγμα για πολλές περιπτώσεις στην περιοχή και μάλιστα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ελληνική ΑΟΖ.


Τα κοιτάσματα στόχοι είναι ήδη περισσότερα από τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα επηρεάσουν καταλυτικά την κατάσταση για να περάσουμε επιτέλους στην επόμενη φάση και ειδικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο.

Θα πρέπει και η Ελλάδα να ακολουθήσει γρήγορα αυτό το παράδειγμα για να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις. Αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον κρατικό φορέα αλλά από τον ίδιο τον λαό που μαθαίνει όλο και περισσότερο τι γίνεται επί της ουσίας. Διάλεξη Ν. Λυγερού: «Γεωστρατηγική Μέσης Ανατολής και Στρατηγική Ελλάδας». Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας. Αθήνα, 05/03/2016


Τα όρια της ανθρωπιάς
για την κοινωνία
είναι η οικονομία
και το κράτος
αν οι άνθρωποι
θέλουν χρήματα
εκτός χώρας
είναι μαζί τους
το πρόβλημα
εμφανίζεται
όταν έρχονται
μέσα της
γιατί τότε
ενοχλούν
και παρενοχλούν
ενώ μερικά
χιλιόμετρα
εκτός συνόρων
την χαροποιούν
σε βαθμό
που δεν ασχολείται
με κανέναν
από αυτούς
αφού πια
δεν υπάρχουν.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελλάδα, γεωστρατηγική και Μέση Ανατολή". Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Πέλλας. Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ώρα: 19.00 - Αφίσα