Η στρατηγική αξία των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας - Απαγορεύεται η βαρβαρότητα (videos)


Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» 
πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ - Βίντεο

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Απαγορεύεται η βαρβαρότητα
αυτό είναι το νέο σύνθημα
κι αν δεν μπορείς
να το αποδεχθείς
λόγω του προσχήματος
της ελευθερίας της έκφρασης
μάθε πως είσαι κι εσύ
ένας απλός συνεργάτης
της γενοκτονίας της μνήμης
δίχως να το ξέρεις
ενώ σε χειραγωγούν
με την προπαγάνδα
της αδιαφορίας
και της λήθης
γιατί οι υπεύθυνοι
έχουν ζητήσει
από τους διαδόχους τους
να συνεχίσουν
πάση θυσία
το κακούργημά τους
κι εσύ ακόμα
αναρωτιέσαι
αν είναι έγκλημα
κατά της ανθρωπότητας.

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μαΐου 2014 σε αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων και ακολούθησε χαιρετισμός από την Αραξί Κονελλιάν, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, καθώς και τον Κυριάκο Μπατσάρας, από την Ασσυριακή Κοινότητα Ελλάδας. Χαιρετισμό εκ μέρους της ποντιακής κοινότητας απηύθυνε ο Γεώργιος Βαρυθιμιάδης.

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα»  πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), ο δρ. Χαΐκ Ντεμογιάν, διευθυντής Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν και ο δρ. Νίκος Λυγερός, στρατηγικός αναλυτής. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για την Γενοκτονία των Ποντίων από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. epontos.gr

Ο Β. Μεϊχανετσίδης στην εισήγησή του μίλησε για τους τρόπους αντίληψης, αλλά και τις παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Χ. Ντεμογιάν αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων και πώς αυτή συνδέεται με τη γενοκτονία των Ποντίων, μέσω κοινών στοιχείων, αλλά ακόμη και κοινών μνημείων των δύο γενοκτονιών και ζήτησε να ποινικοποιηθεί η άρνηση από την Τουρκία της αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Ο Ν. Λυγερός, τέλος, στην εισήγησή του με τίτλο «Από τα δικαιώματα στη στρατηγική της ανθρωπότητας» έκανε λόγο για την ιστορία της γενοκτονίας από στρατηγικής άποψης και ανέφερε ότι «η αναγνώριση είναι απλά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διόρθωσης». (δείτε εδώ το βίντεο)

Βίντεο με την Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην ημερίδα για την Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα». Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20). Σάββατο 17 Μαΐου 2014.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση.



Η στρατηγική αξία των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα»  πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Ενώ τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας ανήκουν φυσιολογικά στο πλαίσιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατά συνέπεια του Διεθνούς Δικαίου αφού αφορούν το παγκόσμιο επίπεδο μέσω της Χάρτας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έχουν μια στρατηγική αξία διότι ενσωματώνουν την έννοια της γενοκτονίας και προκαλούν επιπτώσεις και κόστος σε όσους έχουν διαπράξει ένα έγκλημα αυτής της κατηγορίας.

Έχουν όμως μια ενισχυμένη ιδιότητα αφού με το πλαίσιο τους δίνουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης μιας πραγματικής άμυνας της Ανθρωπότητας που λειτουργεί πριν το έγκλημα. Με άλλα λόγια τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας δρουν προφυλακτικά κι όχι μόνο θεραπευτικά.

Από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις όπως τα πρώτα στάδια των οχτώ φάσεων του Stanton, μπορεί να οργανωθεί μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στη βαρβαρότητα που ετοιμάζεται να διαπράξει ένα έγκλημα. Με αυτήν την έννοια τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας παίζουν ένα ρόλο πριν το έγκλημα κι όχι μόνο μετά, όπως η Χάρτα του ΟΗΕ.

Η ικανότητά τους αξιοποιεί τις ενδείξεις και δεν περιμένει τις αποδείξεις. Έτσι προστατεύονται οι αθώοι κι όχι μόνο τα θύματα. Διότι τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας έχουν ένα στόχο στρατηγικό και αυτός είναι να βοηθηθούν οι αθώοι με τους Δίκαιους πριν μετατραπούν σε θύματα. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια καινοτομία για την προστασία τους.