Θεώρησε τον εαυτό σου ελεύθερο ον ή δούλο, όλα εξαρτώνται από σένα. Εθελοδουλία ή ελευθερία (Video)

Το αντίθετο της ελευθερίας είναι η εθελοδουλία

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ομιλία με θέμα: «Εθελοδουλία ή ελευθερία, θεώρησε τον εαυτό σου ελεύθερο ον ή δούλο, όλα εξαρτώνται από σένα», με εισηγητή τον γνωστό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λυών και στρατηγικό αναλυτή κ. Νίκο Λυγερό, πραγματοποίησε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς την Δευτέρα 24η Φεβρουαρίου 2014 στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του φορέα.

«Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχο», δεν υπάρχει ευδαιμονία, ευτυχία χωρίς την ελευθερία έλεγε ο Θουκυδίδης. Η ελευθερία είναι το φυσικό λίπασμα της προόδου και της ευνομίας σε μια πολιτεία. Η ελληνική ιστορία είναι μια ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Εθνικός μας Ύμνος είναι «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

Το αντίθετο της Ελευθερίας δεν είναι η σκλαβιά. 'Ένας άνθρωπος μπορεί να σκλαβωθεί εξωτερικά, όμως να διατηρεί μέσα του το ελεύθερο φρόνημα. Όπως πολύ ωραία το αποτύπωσε αυτό ο Ανδρέας Κάλβος στις «Ωδές» του: «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου/ βαρύ αισθάνονται/ ζυγό δουλείας ας έχωσι/ θέλει αρετή και τόλμη / η Ελευθερία». Το αντίθετο της ελευθερίας είναι η εθελοδουλία. Το εκούσιο γονάτισμα στους ποικιλώνυμους αυθέντες. Ο άνθρωπος είναι αυτεξούσιος επιλέγει τον δρόμο του.

Δελτίο τύπου από ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Απομαγνητοφώνηση διάλεξης

«Θεώρησε τον εαυτό σου ελεύθερο ή σκλάβο, όλα εξαρτώνται από εσένα» (Φράση του Επίκτητου) Όταν ξέρετε ότι το έχει πει φιλόσοφος στωικός, έχει ενδιαφέρον. Γιατί σας υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ήταν σκλάβος, κι απελευθερώθηκε. Αλλά ξέρει ακριβώς τι σημαίνει σκλάβος, ενώ νομίζω ότι μερικοί Έλληνες τώρα δεν ξέρουν πια τι σημαίνει και νομίζουν ότι είναι το ίδιο.

Είναι μερικοί που θεωρούν ότι μπορούν να πουλήσουν τον εαυτό τους... Διαβάστε την συνέχεια της ομιλίας και δείτε την και σε βίντεο ΕΔΩ