14 Απρ 2015

Ν. Λυγερός: Με το φως της Ανάστασης. Το έπος του φαινομένου. Η συμφωνία της ανάστασης (Βίντεο)

Ν. Λυγερός: Με το φως της Ανάστασης. Το έπος του φαινομένου. Η συμφωνία της ανάστασης (Βίντεο)

του Ν. Λυγερού, σε Μετάφραση 
από τα γαλλικά Σάνη Καπράγκου
και Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Με το φως της ανάστασης 
μπορείς να φωτίσεις κάθε πρόσωπο
και να δεις το χαμόγελο
των πιστών σου που δεν κλαίνε πια
γιατί βλέπουν επιτέλους
αυτό που ήξεραν πριν το μετά
τότε θα καταλάβεις
πόσοι είμαστε πια
για το απέραντο γαλάζιο
και το βαθύ λευκό
έτοιμοι για τον αγώνα
αυτής της νέας αποστολής
που έδωσε ο ελληνισμός
και ο Χριστιανισμός. (φώτο)

Το έπος του φαινομένου

Όλος ο χώρος γέμισε με βυζαντινή μουσική και κανείς δεν μπόρεσε ν’ αντέξει το πάθος της όταν ακούστηκε η σοφία της ιεροσύνης. Τότε ο χρόνος της επιστροφής άρχισε να χτυπά έναν άλλο ρυθμό για να προετοιμάσει τους μαχητές.

Όλοι ήθελαν την απελευθέρωση αλλά κανένας δεν είχε τολμήσει αυτό που επινόησε το φαινόμενο. Και τώρα μετά από τόσους αιώνες σκλαβοσύνης, είχε παρθεί η απόφαση της αντεπίθεσης και τίποτα δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει όσο ισχυρό κι αν ήταν.

Η έλλειψη είχε δύο εστίες και αυτές ήταν ο μαθηματικός και ο φυσικός που είχαν σχεδιάσει την αρχιτεκτονική της σοφίας για να διασχίσει τα χρόνια, τα εμπόδια και τις καταστροφές. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τα αναμμένα κεριά που έβλεπε ήδη μέσα στην εκκλησία.

Κι όμως το φως του κόσμου έδειχνε ήδη το μονοπάτι της ανάστασης γιατί η σταύρωση είχε λήξει. Έτσι άρχισε μία από τις πιο παράξενες αποστολές των πιστών που ήξεραν για την κενότητα κι είχαν την ανθεκτικότητα του φαινομένου.

Ο καθένας εξέτασε τον εξοπλισμό του γιατί δεν θα είχε άλλη ευκαιρία την ώρα της μάχης ενάντια στη βαρβαρότητα. Κάθε μέταλλο είχε το σκοπό του και την αξία του.

Η συναρμολόγηση είχε γίνει νοητικά και κάθε δέσιμο ήταν ένας δεσμός για να μην υπάρξει εναλλακτική, αφού ο καθένας θα ακολουθούσε το φαινόμενο δίχως δυνατότητα επιστροφής για να υπάρξει η αλλαγή φάσης που πρόβλεψε.

Η συμφωνία της ανάστασης - Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά: Σάνη Καπράγκου 

Με τον ήχο ενός εμβατηρίου 
αφεγγούς ως το φως, 
η μουσική της ορχήστρας 
βυθιζόταν μέσα στο πνεύμα μας 
για να το φωτίζει με κενότητα 
και να μας βοηθήσει να υπερβούμε 
τα φυσικά όρια 
της ανθρώπινής μας προσέγγισης 
της αναστάσεως 
δίχως τίποτε να αξιώνει 
και κυρίως δίχως να αντικαθιστά 
ουδόλως τη θρησκεία.


Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org

Σημ.: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ !!! Οι αδελφοί μας, στην Παλαιστίνη, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στην Συρία, έτσι προσεύχονται ανάμεσα σε αλλοθρήσκους, με πίστη και υπερηφάνεια που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί !!! Κάποιοι από εμάς τους χριστιανούς, ντρέπονται και ίσως να φοβούνται να πούν το ''Χριστός Ανέστη'' ακόμη και την ημέρα του Πάσχα, για να μην τους πούν οπισθοδρομικούς. Είναι κρίμα... Emmanouil Genarakis 11 Απριλίου στις 12:38 μ.μ.


Χριστός Ανέστη σε ένα πολυκατάστημα του πολύπαθου Λιβάνου από μια Ορθόδοξη μειοψηφία που αψηφώντας τον κίνδυνο υμνούν την Ανάσταση του Κυρίου. Αισθάνθηκα Ιερό ρίγος, τα συμπεράσματα όμως δικά σας! Eine Christliche Minderheit in Libanon Traut sich die Auferstehung Jesus zu Singen!