Τετάρτη, Ιουνίου 24

Η στρατηγική δεν έχει ηθική - Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ


Η στρατηγική δεν έχει ηθική - Νίκος Λυγερός
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ
Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Η στρατηγική δεν έχει ηθική

Η στρατηγική δεν έχει ηθική, διότι είναι ένα εργαλείο και μόνο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νοημοσύνη. Με άλλα λόγια μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Το θέμα είναι να είσαι αξιόπιστος, διότι ξέρεις να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια σου, αν δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο. Έτσι είναι ο άνθρωπος με την ανθρωπιά του, που δημιουργεί μια ανθρώπινη στρατηγική όταν θέλει όντως να βοηθήσει τους δικούς του και δεν το περιμένει από την ίδια του τη στρατηγική.

Το πρέπον, λοιπόν, είναι να βάλεις εσύ το στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ορθολογικά και ελληνικά, αφού τότε είσαι στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Η ανθεκτικότητά σου μόνο θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαφορά και στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται.

Η πορεία του Ελληνισμού με την ελληνική ΑΟΖ είναι ξεκάθαρη και μιλούμε για 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την συνολική αξία των κοιτασμάτων. Η πορεία του Ελληνισμού με τον ελληνικό ζεόλιθο είναι και αυτή ξεκάθαρη και μιλούμε για 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι σημαντικό να έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε προοπτικές για το μέλλον και πρέπει απλώς να λύσουμε τοπικά τα τωρινά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα κι όχι με χοντρά κόλπα που είναι κατανοητά από οποιονδήποτε ειδικό του θέματος.

Η διαχείριση του θέματος δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλιώς θα ήταν εγκληματικό για την πατρίδα μας. Το θέμα είναι εθνικό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα για την υψηλή στρατηγική.

Η στρατηγική θέλει τώρα αποφασιστικότητα και ορθολογισμό κι όχι κωλοτούμπες που αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Η σταθερότητα κι η ανθεκτικότητα είναι παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο για μια πατρίδα που έχει διαχρονικά στοιχεία και ζει εδώ και αιώνες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο θέλουμε επί της ουσίας να είμαστε ενεργοί και να μην περιμένουμε παθητικά την επίλυση του προβλήματος. Σε εμάς ανήκει ο ρόλος της πρωτοβουλίας, αρκεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας.

20246) Η στρατηγική δεν έχει ηθική. Perfection 16 6 6/2015. En. Strategy has no morals.

Νίκος Λυγερός: Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ
Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Σε νέα ενεργειακή εποχή, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης, εισέρχεται η Ελλάδα, που πρέπει να «σπρώξει» ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). 

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, στο πλαίσιο διάλεξης, που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας (20) και της Κύπρου (13), είπε: «Μόνο και μόνο τα 20 συν 13 θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν δηλωθεί επισήμως, με στίγματα, διαγωνισμούς κτλ, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί», σημείωσε.

Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα «βγάζουμε» μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες, αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα θαλάσσια οικόπεδα είναι ένας άμεσος τρόπος να ενισχύουμε την ΑΟΖ μας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια γεωστρατηγική σκακιέρα που μας δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές [...]

«Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι απλώς εν δυνάμει συμβόλαια. Αυτές οι συμφωνίες αλλάζουν το στάτους της περιοχής, αφού αναβαθμίζεται μόνο και μόνο από την παρουσία του εταίρου».

Μικρή χώρα, τεράστια ΑΟΖ

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παρότι θεωρείται παραδοσιακά μικρό κράτος, έχει μια τεράστια [δυνητική] ΑΟΖ χάρη στα νησιά της, ενώ αν στα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων προστεθούν τα 13 της Κύπρου, τότε διαμορφώνεται η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.

Δίνοντας έμφαση στη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τη χώρα μας είπε: «Το ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο [μετά από εκείνη της Ιταλίας] δεν είναι λεπτομέρεια. Το ότι μιλάμε με έξι παίκτες στην περιοχή δεν είναι λεπτομέρεια» σημείωσε και υπενθύμισε ότι η [δυνητική] ΑΟΖ είναι μεγαλύτερη από το FIR της Ελλάδας.

Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Ο κ. Λυγερός επανέλαβε ότι η αξία των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ και ότι μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια. «Είναι λάθος να λέμε ότι όσο δεν έχουμε τρυπήσει, δεν ξέρουμε τίποτα [για τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων]. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Λέγαμε επίσης ότι από τη σύμβαση [για τους υδρογονάνθρακες] θα επωφεληθούν μόνο τα δισέγγονά μας. Άλλο λάθος. Σκεφτείτε και το εξής: η PGS αύξησε κατά 4000 χιλιόμετρα τα αρχικά συμφωνηθέντα για τις σεισμικές έρευνες. Αν βρείτε κάποιον, που κάνει έρευνες για 4000 χλμ παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάτι, να μου το πείτε» είπε χαρακτηριστικά. ethnos.gr

Ο αποκαλούμενος και θεωρητικός «πατέρας» της υπόθεσης ΑΟΖ για την Ελλάδα από την δεκαετία του 80 πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ Θόδωρος Καρυώτης, μιλώντας σήμερα στον 9.84 εξήγησε την αναγκαιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ να γίνει άμεσα σε συνδυασμό με τις «παγίδες» που επιχειρήθηκαν να στηθούν στην Ελλάδα μέσω FRONTEX και Βερολίνου για κοινή έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο με την Τουρκία, με αφορμή το προσφυγικό. Είναι σαφές όπως είπε, ότι ΗΠΑ και Ε .Ε. δυστυχώς κρατούν φιλοτουρκική στάση και η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε άμεσα να αντιδράσει στη «παγίδα» περί κοινή επιχειρησιακής δράσης στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες. 

Η ΑΟΖ είναι μέγα σφάλμα να κηρυχθεί τμηματικά με αρχή από το Ιόνιο με την Ιταλία, δεν το έχει κάνει τμηματικά καμία άλλη χώρα παρά μόνο η Τουρκία και αυτό δείχνει είτε φόβο δικό μας , είτε ξένο δάκτυλο. Η ΑΟΖ θα πρέπει να κηρυχθεί ενιαία από την Ελλάδα και μετά να προχωρήσει σε τμηματική οριοθέτηση της, που είναι άλλο πράγμα με χώρε όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος με τις οποίες δεν έχουμε διαφορές. 

Η τυχόν τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, σημαίνει ότι το Καστελλόριζο μένει απέξω και αυτό επηρεάζει όπως είπε ο Θ.Καρυώτης ακόμη και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, εκεί που φαίνεται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και αμερικανούς ερευνητές να υπάρχει τεράστιος πλούτος ενεργειακών αποθεμάτων. 

Ο κ. Καρυώτης μίλησε ακόμη για την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ρόλο της Ελλάδας και γιατί θα πρέπει κατά την γνώμη του να επενδύσουμε στρατηγικά στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και Αίγυπτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: