24 Ιουν 2015

Η στρατηγική δεν έχει ηθική... Η Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση ΑΟΖ. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ (Βίντεο)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η στρατηγική δεν έχει ηθική - Νίκος Λυγερός

Η στρατηγική δεν έχει ηθική, διότι είναι ένα εργαλείο και μόνο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νοημοσύνη. Με άλλα λόγια μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Το θέμα είναι να είσαι αξιόπιστος, διότι ξέρεις να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια σου, αν δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο. Έτσι είναι ο άνθρωπος με την ανθρωπιά του, που δημιουργεί μια ανθρώπινη στρατηγική όταν θέλει όντως να βοηθήσει τους δικούς του και δεν το περιμένει από την ίδια του τη στρατηγική.

Το πρέπον, λοιπόν, είναι να βάλεις εσύ το στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ορθολογικά και ελληνικά, αφού τότε είσαι στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Η ανθεκτικότητά σου μόνο θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαφορά και στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται.

Η πορεία του Ελληνισμού με την ελληνική ΑΟΖ είναι ξεκάθαρη και μιλούμε για 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την συνολική αξία των κοιτασμάτων. Η πορεία του Ελληνισμού με τον ελληνικό ζεόλιθο είναι και αυτή ξεκάθαρη και μιλούμε για 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι σημαντικό να έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε προοπτικές για το μέλλον και πρέπει απλώς να λύσουμε τοπικά τα τωρινά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα κι όχι με χοντρά κόλπα που είναι κατανοητά από οποιονδήποτε ειδικό του θέματος.

Η διαχείριση του θέματος δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλιώς θα ήταν εγκληματικό για την πατρίδα μας. Το θέμα είναι εθνικό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα για την υψηλή στρατηγική.

Η στρατηγική θέλει τώρα αποφασιστικότητα και ορθολογισμό κι όχι κωλοτούμπες που αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Η σταθερότητα κι η ανθεκτικότητα είναι παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο για μια πατρίδα που έχει διαχρονικά στοιχεία και ζει εδώ και αιώνες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο θέλουμε επί της ουσίας να είμαστε ενεργοί και να μην περιμένουμε παθητικά την επίλυση του προβλήματος. Σε εμάς ανήκει ο ρόλος της πρωτοβουλίας, αρκεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας.

Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι

20246) Η στρατηγική δεν έχει ηθική. Perfection 16 6 6/2015. En. Strategy has no morals.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός: Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ
Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Σε νέα ενεργειακή εποχή, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης, εισέρχεται η Ελλάδα, που πρέπει να «σπρώξει» ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, στο πλαίσιο διάλεξης, που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας (20) και της Κύπρου (13), είπε: «Μόνο και μόνο τα 20 συν 13 θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν δηλωθεί επισήμως, με στίγματα, διαγωνισμούς κτλ, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί», σημείωσε.

Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα «βγάζουμε» μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες, αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα θαλάσσια οικόπεδα είναι ένας άμεσος τρόπος να ενισχύουμε την ΑΟΖ μας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια γεωστρατηγική σκακιέρα που μας δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές [...]

«Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι απλώς εν δυνάμει συμβόλαια. Αυτές οι συμφωνίες αλλάζουν το στάτους της περιοχής, αφού αναβαθμίζεται μόνο και μόνο από την παρουσία του εταίρου».

«Μικρό κράτος με τεράστια ΑΟΖ η Ελλάδα»

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παρότι θεωρείται παραδοσιακά μικρό κράτος, έχει μια τεράστια [δυνητική] ΑΟΖ χάρη στα νησιά της, ενώ αν στα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων προστεθούν τα 13 της Κύπρου, τότε διαμορφώνεται η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.

Δίνοντας έμφαση στη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τη χώρα μας είπε: «Το ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο [μετά από εκείνη της Ιταλίας] δεν είναι λεπτομέρεια. Το ότι μιλάμε με έξι παίκτες στην περιοχή δεν είναι λεπτομέρεια» σημείωσε και υπενθύμισε ότι η [δυνητική] ΑΟΖ είναι μεγαλύτερη από το FIR της Ελλάδας.

Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Ο κ. Λυγερός επανέλαβε ότι η αξία των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ και ότι μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια. «Είναι λάθος να λέμε ότι όσο δεν έχουμε τρυπήσει, δεν ξέρουμε τίποτα [για τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων]. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Λέγαμε επίσης ότι από τη σύμβαση [για τους υδρογονάνθρακες] θα επωφεληθούν μόνο τα δισέγγονά μας. Άλλο λάθος. Σκεφτείτε και το εξής: η PGS αύξησε κατά 4000 χιλιόμετρα τα αρχικά συμφωνηθέντα για τις σεισμικές έρευνες. Αν βρείτε κάποιον, που κάνει έρευνες για 4000 χλμ παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάτι, να μου το πείτε» είπε χαρακτηριστικά. ethnos.gr

Ο αποκαλούμενος και θεωρητικός «πατέρας» της υπόθεσης ΑΟΖ για την Ελλάδα από την δεκαετία του 80 πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ Θόδωρος Καρυώτης, μιλώντας σήμερα στον 9.84 εξήγησε την αναγκαιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ να γίνει άμεσα σε συνδυασμό με τις «παγίδες» που επιχειρήθηκαν να στηθούν στην Ελλάδα μέσω FRONTEX και Βερολίνου για κοινή έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο με την Τουρκία, με αφορμή το προσφυγικό. Είναι σαφές όπως είπε, ότι ΗΠΑ και Ε .Ε. δυστυχώς κρατούν φιλοτουρκική στάση και η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε άμεσα να αντιδράσει στη «παγίδα» περί κοινή επιχειρησιακής δράσης στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες. 

Η ΑΟΖ είναι μέγα σφάλμα να κηρυχθεί τμηματικά με αρχή από το Ιόνιο με την Ιταλία, δεν το έχει κάνει τμηματικά καμία άλλη χώρα παρά μόνο η Τουρκία και αυτό δείχνει είτε φόβο δικό μας , είτε ξένο δάκτυλο. Η ΑΟΖ θα πρέπει να κηρυχθεί ενιαία από την Ελλάδα και μετά να προχωρήσει σε τμηματική οριοθέτηση της, που είναι άλλο πράγμα με χώρε όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος με τις οποίες δεν έχουμε διαφορές. 

Η τυχόν τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, σημαίνει ότι το Καστελλόριζο μένει απέξω και αυτό επηρεάζει όπως είπε ο Θ.Καρυώτης ακόμη και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, εκεί που φαίνεται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και αμερικανούς ερευνητές να υπάρχει τεράστιος πλούτος ενεργειακών αποθεμάτων. 

Ο κ. Καρυώτης μίλησε ακόμη για την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ρόλο της Ελλάδας και γιατί θα πρέπει κατά την γνώμη του να επενδύσουμε στρατηγικά στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και Αίγυπτος. www.ethnos.gr


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση 
ΑΟΖ και τις έρευνες υδρογονανθράκων 02 05 2017

Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση για την άμεση θέσπιση ΑΟΖ, έστειλαν στον απόηχο του του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο ο υπεύθυνος οργάνωσης του Συνεδρίου, Στ. Βεϊσάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Στην επιστολή προαναγέλλεται, επίσης, η διοργάνωση ειδικού Master class για την οριοθέτηση ΑΟΖ Κρήτης-Λιβύης προσεχώς στη νότια Κρήτη.

Η επιστολή συνοδεύεται από σχετικό υπόδειγμα νόμου (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου), έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο, στέλνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή ώστε να ενισχύσουμε την άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ, που είναι μια μονομερής ενέργεια και ήταν επίσης ένα από τα συμπεράσματα και αυτής της διοργάνωσης. Το συνέδριο αυτό, διοργανώθηκε από την Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Εστήριξαν επίσης: Η Ιερά αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στόχος του Συνεδρίου αυτού ήταν η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από την Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων η Απόφαση της να επεκτείνει το δίκτυο των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης, για τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου για τις μεγάλες πετρελαϊκές Εταιρίες. Είδαμε επίσης, την μονογραφή της σύμβασης μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο block 2(της μη θεσμοθετημένης έως τώρα ελληνικής ΑΟΖ). Αυτά σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα για το EuroAsia Interconnector, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την πρόθεση σας για νέο διαγωνισμό στα θαλάσσια blocks της ελληνικής ΑΟΖ καθιστούν αδιανόητο να μην γίνει άμεσα η θέσπιση.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας ως μία από τις θαλάσσιες ζώνες κατά την οποία τα Κράτη έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση έμβιων και άβιων πόρων της θάλασσας. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα θέσπιση ΑΟΖ ενώ έχει επικυρώσει το UNCLOS III από τις 21/7/1995. Όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια. Άρα θα πρέπει να γίνει μονομερώς η θέσπιση της ΑΟΖ όπου είναι μια συνέχεια του Νόμου 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από τον 4001/2011. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει ξεχωριστά με το κάθε κράτος (χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει με όλα) σε διμερείς/τριμερείς συμφωνίες οριοθέτησης για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί.

Τα χρονικά περιθώρια σε χιλιοστά, που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επί σειρά ετών καθυστερήσεων στενεύουν πλέον, και το κόστος της καθυστέρησης μπορεί να είναι εξαιρετικά ζημιογόνο σε πολλά επίπεδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι και να μην υπήρχε θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα ήταν και πάλι ένα μείζον ζήτημα για λόγους κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης άλλων οικονομικών πόρων που προκύπτουν από αυτή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει την επίσημη στήριξη του Ελληνικού Λαού για ένα δημοψήφισμα που έκρινε και εκρίθηκε. Επικαλούμενη λοιπόν το δημοκρατικό πνεύμα και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ζητάμε μετά το πέρας των αργιών και της Αναστάσεως την έναρξη των διαδικασιών γι’ αυτή την Απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που έχει αναλυθεί από πολλούς αναλυτές και με πολλούς τρόπους. Πλέον η εθνική συνεννόηση του αυτονόητου και της υψηλής στρατηγικής πρέπει να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Σας επισυνάπτουμε Υπόδειγμα Νόμου περί ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, που ήταν και ένας από τους ομιλητές του Συνεδρίου.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί στη νότια Κρήτη ειδικό Master class που θα αναλυθούν οι σχέσεις, τα μαθηματικά και τα νομικά μοντέλα για την οριοθέτηση ΑΟΖ Κρήτης-Λιβύης. Το υλικό θα σας σταλεί για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Χώρα αυτή.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης δια του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου που τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο αυτό, προσυπογράφει για παραίνεση προς όφελος του Κρητικού λαού και της χώρας.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Βεϊσάκης, Υπεύθυνος Οργάνωσης και Επικοινωνίας Συνεδρίου, 
Μέλος EETEM, Μέλος SPE, s.veisakis@gmail.com

Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης Εἰρηναῖος


Βίντεο του Δρ. Νίκου Λυγερού ΓΙΑ ΑΟΖ

Vassilis Kopsacheilis...

Manolis Tsakiris...

John Kavalieratos 9 ώρες

Elias Conophagos Κανείς από εμάς δεν είναι Τέλειος.......... Ας δεχθούμε τον Καθένα μας με τα Προτερήματα και τα Ελαττώματα του............ Εάν υπήρχε ανθρώπινο Μέτρο θα Είχαμε και Επίσημες λίστες βαθμολογίας του Καθενός μας........ Όσο αφορά για τις Ενεργειακές Πηγές δεν Υπάρχουν παρά μόνο ως Πιθανότητες......... Ανθρώπινες & Υποκειμενικές και Αυτές........ αλλά οι Γνωρίζοντες τον Ονησιφόρο Γνωρίζουν πριν την Γεώτρηση τι πρόκειται να Βρούμε, το οποίο δημοσιεύσαμε ήδη στο διαδίκτιο......1 ώρα

Elias Conophagos Τελευταία Νέα: Τελικά Φαίνεται ότι οι Συντεταγμένες της ΤΟΤΑΛ στον Ονησιφόρο στο Block 11 άλλαξαν... εν σχέσει με τον αρχικό στόχο που είχαμε δημοσιεύσει κοντά στο ΖΟΡ τώρα είναι μόλις 10 Χιλιόμετρα από το Block 10;;??....... Ας ελπίσουμε να μάθουμε τις συντεταγμένες σύντομα......... πιθανότατα ο Στόχος να είναι ο Χαρτογραφηθείς από την PGS πιο κάτω....... Περιμένουμε Συντεταγμένες (απόρρητες?) προς το παρόν περιμένουμε.... 16 λεπτά