Η στρατηγική δεν έχει ηθική. Mικρή χώρα η Ελλάδα με τεράστια ΑΟΖ. Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση ΑΟΖ (βίντεο)


Η στρατηγική δεν έχει ηθική. 
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ και 
κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Το πρέπον είναι να βάλεις εσύ το 
στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική

της Σοφίας Ντρέκου

Ο Ελληνισμός δεν είναι επεκτατισμός
από τη φύση του διότι αποτελεί
ακόμα και η έννοια της στρατηγικής
φτιάχτηκε για να προστατέψει
τους Αθώους μέσω των Δίκαιων
ενάντια στη βαρβαρότητα
και όχι για επιθέσεις
έτσι έχει μέσα του
μια φυσιολογική ηθική
που θεμελιώνεται
από τις αξίες του
οι οποίες είναι
διαχρονικές.

June 28, 2015 Ν. Λυγερός 20246)
Perfection 16 6 6/2015. En. Strategy has no morals.

Η στρατηγική δεν έχει ηθική, διότι είναι ένα εργαλείο και μόνο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νοημοσύνη. Με άλλα λόγια μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Το θέμα είναι να είσαι αξιόπιστος, διότι ξέρεις να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια σου, αν δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο. Έτσι είναι ο άνθρωπος με την ανθρωπιά του, που δημιουργεί μια ανθρώπινη στρατηγική όταν θέλει όντως να βοηθήσει τους δικούς του και δεν το περιμένει από την ίδια του τη στρατηγική.
Το πρέπον, λοιπόν, είναι να βάλεις εσύ το στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ορθολογικά και ελληνικά, αφού τότε είσαι στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Η ανθεκτικότητά σου μόνο θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαφορά και στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται.
Η πορεία του Ελληνισμού με την ελληνική ΑΟΖ είναι ξεκάθαρη και μιλούμε για 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την συνολική αξία των κοιτασμάτων. Η πορεία του Ελληνισμού με τον ελληνικό ζεόλιθο είναι και αυτή ξεκάθαρη και μιλούμε για 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι σημαντικό να έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε προοπτικές για το μέλλον και πρέπει απλώς να λύσουμε τοπικά τα τωρινά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα κι όχι με χοντρά κόλπα που είναι κατανοητά από οποιονδήποτε ειδικό του θέματος.

Η διαχείριση του θέματος δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλιώς θα ήταν εγκληματικό για την πατρίδα μας. Το θέμα είναι εθνικό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα για την υψηλή στρατηγική.

Η στρατηγική θέλει τώρα αποφασιστικότητα και ορθολογισμό κι όχι κωλοτούμπες που αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Η σταθερότητα κι η ανθεκτικότητα είναι παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο για μια πατρίδα που έχει διαχρονικά στοιχεία και ζει εδώ και αιώνες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο θέλουμε επί της ουσίας να είμαστε ενεργοί και να μην περιμένουμε παθητικά την επίλυση του προβλήματος. Σε εμάς ανήκει ο ρόλος της πρωτοβουλίας, αρκεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας.


Νίκος Λυγερός: Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα με τεράστια ΑΟΖ 
Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση ΑΟΖ

Σε νέα ενεργειακή εποχή, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης, εισέρχεται η Ελλάδα, που πρέπει να «σπρώξει» ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, στο πλαίσιο διάλεξης, που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας (20) και της Κύπρου (13), είπε: «Μόνο και μόνο τα 20 συν 13 θαλάσσια οικόπεδα, που έχουν δηλωθεί επισήμως, με στίγματα, διαγωνισμούς κτλ, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί», σημείωσε.

Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα «βγάζουμε» μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες, αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα θαλάσσια οικόπεδα είναι ένας άμεσος τρόπος να ενισχύουμε την ΑΟΖ μας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια γεωστρατηγική σκακιέρα που μας δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές [...]

«Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι απλώς εν δυνάμει συμβόλαια. Αυτές οι συμφωνίες αλλάζουν το στάτους της περιοχής, αφού αναβαθμίζεται μόνο και μόνο από την παρουσία του εταίρου».

«Μικρό κράτος με τεράστια ΑΟΖ η Ελλάδα»

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παρότι θεωρείται παραδοσιακά μικρό κράτος, έχει μια τεράστια [δυνητική] ΑΟΖ χάρη στα νησιά της, ενώ αν στα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων προστεθούν τα 13 της Κύπρου, τότε διαμορφώνεται η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.

Δίνοντας έμφαση στη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τη χώρα μας είπε: «Το ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο [μετά από εκείνη της Ιταλίας] δεν είναι λεπτομέρεια. Το ότι μιλάμε με έξι παίκτες στην περιοχή δεν είναι λεπτομέρεια» σημείωσε και υπενθύμισε ότι η [δυνητική] ΑΟΖ είναι μεγαλύτερη από το FIR της Ελλάδας.

Κοιτάσματα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Ο κ. Λυγερός επανέλαβε ότι η αξία των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ και ότι μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια. «Είναι λάθος να λέμε ότι όσο δεν έχουμε τρυπήσει, δεν ξέρουμε τίποτα [για τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων]. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Λέγαμε επίσης ότι από τη σύμβαση [για τους υδρογονάνθρακες] θα επωφεληθούν μόνο τα δισέγγονά μας. Άλλο λάθος. Σκεφτείτε και το εξής: η PGS αύξησε κατά 4000 χιλιόμετρα τα αρχικά συμφωνηθέντα για τις σεισμικές έρευνες. Αν βρείτε κάποιον, που κάνει έρευνες για 4000 χλμ παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάτι, να μου το πείτε» είπε χαρακτηριστικά. ethnos.gr






Ο αποκαλούμενος και θεωρητικός «πατέρας» της υπόθεσης ΑΟΖ για την Ελλάδα από την δεκαετία του 80 πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ Θόδωρος Καρυώτης, μιλώντας σήμερα στον 9.84 εξήγησε την αναγκαιότητα η ανακήρυξη της ΑΟΖ να γίνει άμεσα σε συνδυασμό με τις «παγίδες» που επιχειρήθηκαν να στηθούν στην Ελλάδα μέσω FRONTEX και Βερολίνου για κοινή έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο με την Τουρκία, με αφορμή το προσφυγικό. Είναι σαφές όπως είπε, ότι ΗΠΑ και Ε .Ε. δυστυχώς κρατούν φιλοτουρκική στάση και η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε άμεσα να αντιδράσει στη «παγίδα» περί κοινή επιχειρησιακής δράσης στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες. 

Η ΑΟΖ είναι μέγα σφάλμα να κηρυχθεί τμηματικά με αρχή από το Ιόνιο με την Ιταλία, δεν το έχει κάνει τμηματικά καμία άλλη χώρα παρά μόνο η Τουρκία και αυτό δείχνει είτε φόβο δικό μας , είτε ξένο δάκτυλο. Η ΑΟΖ θα πρέπει να κηρυχθεί ενιαία από την Ελλάδα και μετά να προχωρήσει σε τμηματική οριοθέτηση της, που είναι άλλο πράγμα με χώρε όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος με τις οποίες δεν έχουμε διαφορές. 

Η τυχόν τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, σημαίνει ότι το Καστελλόριζο μένει απέξω και αυτό επηρεάζει όπως είπε ο Θ.Καρυώτης ακόμη και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, εκεί που φαίνεται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και αμερικανούς ερευνητές να υπάρχει τεράστιος πλούτος ενεργειακών αποθεμάτων. 

Ο κ. Καρυώτης μίλησε ακόμη για την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ρόλο της Ελλάδας και γιατί θα πρέπει κατά την γνώμη του να επενδύσουμε στρατηγικά στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και Αίγυπτος. www.ethnos.gr






Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στηρίζει τη θέσπιση 
ΑΟΖ και τις έρευνες υδρογονανθράκων 02 05 2017

Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση για την άμεση θέσπιση ΑΟΖ, έστειλαν στον απόηχο του του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο ο υπεύθυνος οργάνωσης του Συνεδρίου, Στ. Βεϊσάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Στην επιστολή προαναγέλλεται, επίσης, η διοργάνωση ειδικού Master class για την οριοθέτηση ΑΟΖ Κρήτης-Λιβύης προσεχώς στη νότια Κρήτη.

Η επιστολή συνοδεύεται από σχετικό υπόδειγμα νόμου (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου), έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο, στέλνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή ώστε να ενισχύσουμε την άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ, που είναι μια μονομερής ενέργεια και ήταν επίσης ένα από τα συμπεράσματα και αυτής της διοργάνωσης. Το συνέδριο αυτό, διοργανώθηκε από την Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Εστήριξαν επίσης: Η Ιερά αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στόχος του Συνεδρίου αυτού ήταν η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από την Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων η Απόφαση της να επεκτείνει το δίκτυο των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης, για τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου για τις μεγάλες πετρελαϊκές Εταιρίες. Είδαμε επίσης, την μονογραφή της σύμβασης μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο block 2(της μη θεσμοθετημένης έως τώρα ελληνικής ΑΟΖ). Αυτά σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα για το EuroAsia Interconnector, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την πρόθεση σας για νέο διαγωνισμό στα θαλάσσια blocks της ελληνικής ΑΟΖ καθιστούν αδιανόητο να μην γίνει άμεσα η θέσπιση.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας ως μία από τις θαλάσσιες ζώνες κατά την οποία τα Κράτη έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση έμβιων και άβιων πόρων της θάλασσας. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα θέσπιση ΑΟΖ ενώ έχει επικυρώσει το UNCLOS III από τις 21/7/1995. Όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια. Άρα θα πρέπει να γίνει μονομερώς η θέσπιση της ΑΟΖ όπου είναι μια συνέχεια του Νόμου 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από τον 4001/2011. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει ξεχωριστά με το κάθε κράτος (χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει με όλα) σε διμερείς/τριμερείς συμφωνίες οριοθέτησης για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί.

Τα χρονικά περιθώρια σε χιλιοστά, που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επί σειρά ετών καθυστερήσεων στενεύουν πλέον, και το κόστος της καθυστέρησης μπορεί να είναι εξαιρετικά ζημιογόνο σε πολλά επίπεδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι και να μην υπήρχε θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα ήταν και πάλι ένα μείζον ζήτημα για λόγους κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης άλλων οικονομικών πόρων που προκύπτουν από αυτή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει την επίσημη στήριξη του Ελληνικού Λαού για ένα δημοψήφισμα που έκρινε και εκρίθηκε. Επικαλούμενη λοιπόν το δημοκρατικό πνεύμα και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ζητάμε μετά το πέρας των αργιών και της Αναστάσεως την έναρξη των διαδικασιών γι’ αυτή την Απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που έχει αναλυθεί από πολλούς αναλυτές και με πολλούς τρόπους. Πλέον η εθνική συνεννόηση του αυτονόητου και της υψηλής στρατηγικής πρέπει να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Σας επισυνάπτουμε Υπόδειγμα Νόμου περί ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, που ήταν και ένας από τους ομιλητές του Συνεδρίου.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί στη νότια Κρήτη ειδικό Master class που θα αναλυθούν οι σχέσεις, τα μαθηματικά και τα νομικά μοντέλα για την οριοθέτηση ΑΟΖ Κρήτης-Λιβύης. Το υλικό θα σας σταλεί για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Χώρα αυτή.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης δια του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου που τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο αυτό, προσυπογράφει για παραίνεση προς όφελος του Κρητικού λαού και της χώρας.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Βεϊσάκης, Υπεύθυνος Οργάνωσης και Επικοινωνίας Συνεδρίου, 
Μέλος EETEM, Μέλος SPE, s.veisakis@gmail.com

Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης Εἰρηναῖος



Βίντεο του Δρ. Νίκου Λυγερού ΓΙΑ ΑΟΖ

12/11/2011 ΑΟΖ: Θ. Καρυώτης,
Νίκος Λυγερός - Βασ. Κικίλιας



Νίκος Λυγερός - Β. Κικίλιας




















































Σχόλια στο Facebook

Elias Conophagos: Κανείς από εμάς δεν είναι Τέλειος.......... Ας δεχθούμε τον Καθένα μας με τα Προτερήματα και τα Ελαττώματα του............ Εάν υπήρχε ανθρώπινο Μέτρο θα Είχαμε και Επίσημες λίστες βαθμολογίας του Καθενός μας........ Όσο αφορά για τις Ενεργειακές Πηγές δεν Υπάρχουν παρά μόνο ως Πιθανότητες......... Ανθρώπινες & Υποκειμενικές και Αυτές........ αλλά οι Γνωρίζοντες τον Ονησιφόρο Γνωρίζουν πριν την Γεώτρηση τι πρόκειται να Βρούμε, το οποίο δημοσιεύσαμε ήδη στο διαδίκτιο...... 9 Ιουλίου 2017

Elias Conophagos: Τελευταία Νέα: Τελικά Φαίνεται ότι οι Συντεταγμένες της ΤΟΤΑΛ στον Ονησιφόρο στο Block 11 άλλαξαν... εν σχέσει με τον αρχικό στόχο που είχαμε δημοσιεύσει κοντά στο ΖΟΡ τώρα είναι μόλις 10 Χιλιόμετρα από το Block 10;;??....... Ας ελπίσουμε να μάθουμε τις συντεταγμένες σύντομα......... πιθανότατα ο Στόχος να είναι ο Χαρτογραφηθείς από την PGS πιο κάτω....... Περιμένουμε Συντεταγμένες (απόρρητες?) προς το παρόν περιμένουμε.... 9 Ιουλίου 2017

Elias Conophagos 16 Σεπτεμβρίου 2017: Η Εταιρεία "Spectrum" Συνεργάτης της ExxonMobil" στην Νότια Αμερική, Αναβάθμισε Προηγούμενες Εκτιμήσεις της Προοπτικών Κυπριακών Κοιτασμάτων από δυνατότητα 1,5 Τρις Κυβικών Μέτρων Φυσικού Αερίου (~50 Τρις Κυβικά Πόδια) σε 3 Τρις Κυβικά Μέτρα Φυσικού Αερίου δηλ. τα Διπλασίασε.. Άρα μετά τον ¨Ονησίφορο" και παρά τις προσπάθειες από "Ειδικούς", Απαξίωσης & Υποβάθμισης τηλεοπτικών δημοσιογραφικών δηλώσεων Κυπριακών Προοπτικών Κοιτασμάτων, αυτές Καλά Κρατούν!! Η Συνέντευξη του Ηλία Κονοφάγου στον Λάζαρο Μαύρο και Μάριο Πούλαδο στο "Ράδιο Πρώτο" της Κύπρου Είναι Αποκαλυπτική...........  (βίντεο) ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ

Σχόλια:
Elias Conophagos: Οι Εκτιμήσεις τις Spectrum 2015 & 2017 
Είναι Εδώ από Παρουσιάσεις στο Λονδίνο..... · 16 Σεπτ 2017





Nikos Kelesis: Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι απαξιώνουν τις προσπάθειες που γίνονται το Ζορ κύριε Κονοφαε μετά απο ποσες γεωτρήσεις της ENI είχαμε αυτο το θετικό αποτέλεσμα ;· 16 Σεπτ 2017

Elias Conophagos: Για λόγους Αποκλειστικά ΠροσωπικήςΠροβολής, χωρίς καν να εμφανίζουν δικό τους Έργο Αξιολόγησης, Απλά Θάβουν Δημοσιογραφικές δηλώσεις Συναδέλφων.... Οι Περισσότεροι από Εμάς που Ασχολούμεθα με θέματα των Υδρογονανθράκων κατά κανόνα Τηλεοπτικά Περιγράφουμε Επιστημονικές Αναλύσεις που Δημοσιεύονται από Αξιόπιστες Εταιρείες για τις προοπτικές Περιοχών της Μεσογείου..... Κοιτάξτε Παρακάτω Τίτλο Απαξίωσης που Χρησιμοποιήθηκε....... "Η γεώτρηση στον Ονησιφόρο αποδεικνύει ότι υδρογονάνθρακες δεν Ανακαλύπτονται από Τηλεοράσεως... · 16 Σεπτ 2017 Συνέντευξη Δρ. Κ. Νικολάου: Η γεώτρηση στον Ονησιφόρο αποδεικνύει ότι υδρογονάνθρακες δεν ανακαλύπτονται από τηλεοράσεως… 13 09 2017 energypress.gr

Nikos Kelesis: Ευχαριστω πολυ · 3 χρ.

Vassilis Kopsacheilis: Για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία όλων, θα πρότεινα να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι έρευνες στους άλλους δύο στόχους που έχει η Total, τι θα δείξουν οι έρευνες της ExxonMobil, κ.ο.κ, και τότε θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Ανακεφαλαιώνοντας του τι υπάρχει μέχρι σήμερα θα έλεγα πως έχουμε το κοίτασμα "Αφροδίτη" που έχει σημαντικές ποσότητες, έχουμε το Ονησιφόρος West-1 το οποίο ναι μεν είναι πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες, αλλά για να δουλεύουν μια χαρά για 20-30 χρόνια 2-3 βιομηχανικές ζώνες στην Κύπρο είναι τέλειο, και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό γεωτρητικό ερευνητικό πρόγραμμα και τη θέληση κολοσσών εταιριών να προχωρήσουν ώστε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο πάνω στο τι υπάρχει και πού. Είναι σημαντικό, σε επιχειρηματικό επίπεδο, κάποιοι να επενδύσουν και να ξεκαθαρίσουν τι υπάρχει και που! Αυτό που δεν έχουμε, είναι μια Κυπριακή κυβέρνηση να αποσυνδέσει τις έρευνες από τα υπόλοιπα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα τη βλάψουν (και θα βλάψουν και τους Υ/Α), ένα δίκτυο τοπικό που θα στέλνει τα αέρια στην Κύπρο για αξιοποίηση, και δυστυχώς έχουμε εξάρτηση άμυνας και ασφάλειας από το Ισραήλ το οποίο θα αρχίσει να βλέπει σε λίγο την Κύπρο ως Επαρχία του... Επίσης, νομικά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η μοιρασιά για κοιτάσματα που βρίσκονται μεταξύ δυο ΑΟΖ. Κλείνοντας θεωρώ ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί το γεωτρητικό-ερευνητικό τοπίο, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντικείμενο γεωλογικής-επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικής αξιοποίησης. Μην το φορτώνουμε με γεωπολιτικό άγος, τουλάχιστο ακόμη...· 16 Σεπτ 2017

Elias Conophagos: Βασίλη Είναι Όπως τα Περιγράφεις αλλά Υπάρχει ο Κίνδυνος -μέχρι να Ξεκαθαρίσει το Τοπίο- να Υπάρξουν 4-5 Αποτυχημένες Γεωτρήσεις και πολύ Αργότερα να Έρθουν 2-3 Γιγαντιαίες Ανακαλύψεις, .... Μέχρι τότε Κανείς δεν θα Μπορέσει να Συγκρατήσει τους Μηδενιστές Ολοκληρωτικής Απαξίωσης της Κυπριακής ΑΟΖ.... Ίσως Χρειασθούν Χρόνια...... ούτε ο Άγιος Ονησίφορος δεν τα Κατάφερε.....· 16 Σεπτ 2017

Vassilis KopsacheilisElias Conophagos, Εδώ ακριβώς Ηλία είναι το λάθος που κάνει η "άλλη" πλευρά! Όπως και στις επιχειρήσεις (εμπορικές και πολεμικές), μπορεί να κάνεις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά στο τέλος να κερδίσεις. Αλίμονο αν με την πρώτη τα παρατάς. Και από την ώρα που οι εταιρείες που ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ δεν έχουν θέσει τέτοιο θέμα, γιατί το θέτουμε εμείς? Άλλος πληρώνει. Αν εμείς ξεκολλήσουμε τον εγκέφαλό μας από τη λογική του "βρήκαμε παπά ας θάψουμε 5-6" και βγάλουμε από την εξίσωση αυτή τα γεωπολιτικά, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη υπεραισιόδοξες και απαξιωτικές εκτιμήσεις, ας αφήσουμε αυτούς που πληρώνουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και έχει παρακάτω πεδίο λαμπρό για debates...· 16 Σεπτ 2017

Elias Conophagos: Τα Είπες Όλα Βασίλη!!!!· 16 Σεπτ 2017