Βάλε την υπογραφή σου για να μάθει όλος ο κόσμος αυτό που γίνεται στη Συρία και στο Ιράκ (Βίντεο)

Το Χαλέπι, Συρία, όπως είναι σήμερα!!!

Μετάφραση από τα αγγλικά 
Βασιλική Τσατσαμπά

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Βάλε την υπογραφή σου για να μάθει όλος ο κόσμος 
ότι αυτό που γίνεται στη Συρία και στο Ιράκ 
είναι απλώς μια γενοκτονία και τίποτα άλλο 
διότι όλα τα άλλα είναι μόνο δικαιολογίες των βαρβάρων 
για να εξοντώσουν όλους τους αθώους δίχως καμία εξαίρεση 
γιατί δεν πιστεύουν στην αξία της Ανθρωπότητας. Ν. Λυγερός

Πολεμικά παίγνια στη Συρία - Ν. Λυγερός

Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι η αναδίπλωση και η ανάπτυξη των κουρδικών δυνάμεων προβληματίζει το τουρκικό καθεστώς και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας από τους κυριότερους είναι ότι επειδή η Αμερική υποστηρίζει αεροπορικά την κουρδική αντεπίθεση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, το τουρκικό καθεστώς δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ένας από τους κύριους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Επίσης, οι εσωτερικές ταραχές στην Τουρκία με το πραξικόπημα έχουν αποσταθεροποιήσει το σύστημα κι αυτό δυσκολεύεται να ελέγξει τη δράση των Κούρδων εντός κατεχομένων, με αποτέλεσμα οι Κούρδοι από τις δύο πλευρές των συνόρων με τη Συρία να έρχονται όλο και πιο κοντά ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο. Κι αυτό φαίνεται ειδικά με την τοποθέτηση και την αμφισβήτηση των δυνάμεων κοντά στον ποταμό.

Έτσι, προσπαθεί του τουρκικό καθεστώς με χτυπήματα που κάνει στην περιοχή με το πρόσχημα της αντιτρομοκρατικής δράσης να βρει τα ευάλωτα σημεία των κουρδικών δυνάμεων. Η μεγάλη διαφορά προέρχεται από το γεγονός ότι οι Κούρδοι έχουν τώρα μια ευκαιρία και ένα στρατηγικό timing επί της ουσίας με τον πόλεμο που γίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, αφού αλλάζουν οι σχεδιασμοί των συνόρων με δραματικό και δυναμικό τρόπο. Κι αυτό, βέβαια, το φοβάται η Τουρκία, διότι ξέρει ότι τα επίσημα σύνορά της καταπατούν τον κουρδικό λαό εδώ και δεκαετίες κι είναι μάλιστα αυτό που εξηγεί και την δράση του PKK.

Όμως με κούρδους βουλευτές στην Βουλή, που αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο ποσοστό των ψηφοφόρων της περιοχής που αμφισβητείται, το πρόβλημα είναι πλέον ανοιχτό και αφήνει στους Κούρδους προοπτικές που δεν υπήρχαν πριν. Αυτή η αλλαγή είναι που φοβίζει το τουρκικό καθεστώς και μάταια προσπαθεί να βρει κάποια ισορροπία. Όμως, η αλλαγή κύκλου έχει αρχίσει κι αυτό το βλέπουν όχι μόνο οι Κούρδοι, αλλά και οι σύμμαχοί τους.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία δυσκολεύεται να προσποιείται ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Μεγάλης Συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας, γιατί αντιμετωπίζει αληθινά προβλήματα στο επίπεδο της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό είναι και το αναγκαίο τέλος μιας υπόθεσης που δεν μπορεί πια ν’ αντέξει την πραγματικότητα της κατάστασης.

Η Συρία είναι πρόβλημα
κι όχι προβληματική
γιατί αυτή είναι αλλού
πέρα από την Ανατολή
στην καρδιά της Ευρώπης
που πρέπει ν' αποφασίσει
πότε θα βοηθήσει την ουσία
κι έως πότε θα περιμένει
τη κοινή γνώμη για να περάσει
στην αντεπίθεση της βαρβαρότητας.

φώτο (ert.gr) οικογένειες χριστιανών 
στην κεντρική επαρχία Χομς της Συρίας.

Νέες απαγωγές Χριστιανών - Ν. Λυγερός

Όσο αφήνουμε ακραία στοιχεία να λειτουργούν σχεδόν ελεύθερα στη Συρία, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν. Νέες απαγωγές Χριστιανών που θεωρούν άπιστους.

Οι Χριστιανοί βρισκόντουσαν σε μία εκκλησία στην πόλη Καριατάιν που ανήκει στον δρόμο που συνδέει την αρχαία πόλη της Παλμύρας με τα βουνά Καλαμούν.

Γίνεται κατανοητή αυτή η πράξη σε στρατηγικό επίπεδο, αφού αφορά την γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, όμως παραμένει ένα καθαρό έγκλημα κατά του αθώου πληθυσμού, που δεν συμμετάσχει καν στις μάχες.

Αυτό είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζονται καμιά δικαιολογία, για να κάνουν απαγωγές, αφού το γεγονός ότι θεωρούν κάθε Χριστιανό άπιστο, επαρκεί από μόνο του.

Οι καταγραφές που κάνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να ενισχυθούν επί του πρακτέου, αλλιώς θα παραμείνουν τα ίχνη τα μοναδικά των ανθρώπων που έχουμε χάσει.

Κοιτάζουμε μόνο τα προβλήματά μας και δεν βλέπουμε τα βάσανα και τα βασανιστήρια που έχουνε υποστεί Χριστιανοί.

Πολλοί έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν εξαφανιστεί κι εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει χωρίς βέβαια να συζητάμε καν το τι πρέπει να κάνουμε.

Το θέμα έχει πάρει ήδη τις διαστάσεις μιας γενοκτονίας κι η αδράνεια παραμένει καθώς συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

εικ. Η άλλη όψη της φρίκης στη Συρία: Αγόρια κάνουν 
μπάνιο σε κρατήρα-πισίνα μετά από βομβαρδισμό


Το καθήκον μας, η προστασία των αθώων - Ν. Λυγερός 
Μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Τσατσαμπά


Η αμερικάνικη επίθεση στη Συρία ενάντια σε δομές πολέμου είναι μία απάντηση στη βαρβαρότητα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μην χρησιμοποιείτε απαγορευμένα όπλα. Δεν ακολουθούμε καμία ρώσικη προοπτική σε αυτό το πεδίο. Και ακόμα κι αν μερικοί πιστεύουν ότι οι αμερικάνικες πυραυλικές επιθέσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν, θα πρέπει να παραδεχθούν ότι είχαν ενημερωθεί.

Έτσι το πρόβλημα είναι τώρα πιο σαφές. Τα παιχνίδια πολέμου δεν είναι πόλεμος. Ακόμα κι ο πόλεμος έχει ηθική. Σε αυτή την παράδοξη δεοντολογία πολλοί από εμάς μπερδεύονται, αλλά η πραγματικότητα έχει ξεκαθαριστεί από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία ακόμα κι η Βόρεια Κορέα εμπλέκεται. 

Η ιδέα είναι αρκετά απλή. Για τη βαρβαρότητα, οι λέξεις δεν είναι αρκετές κι η Ανθρωπότητα χρειάζεται πράξεις. Στη Θεωρία Παιγνίων όλοι οι παίκτες είναι ορθολογικοί. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, όλοι οι παίκτες είναι μη ορθολογικοί. 

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πράγματι στη Θεωρία Ισχύος. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο παράλογους παίκτες και ακόμα να τους μάθουμε κάποιες αρχές της υψηλής στρατηγικής γιατί πολύ συχνά γνωρίζουν μόνο τακτικές. Ο αμερικάνικος τρόπος είναι μία πλάγια επίθεση βασισμένος στην πλάγια σκέψη γιατί ο στόχος δεν μόνο στη Συρία. 

Η επίθεση ενημερώνει επίσης τους μεγάλους παίκτες όπως τη Ρωσία και την Κίνα ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες και ότι κάποια παιχνίδια απαγορεύονται. Γι’ αυτό έμμεσες συμμαχίες πρέπει να ελέγχουν πιο προσεκτικά τους παίκτες τους, ιδίως αν η συμπεριφορά τους είναι παράλογη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. 
  • Γιατί κάποιος θα κάνει το καθήκον του σε κάθε περίπτωση.

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι

Πηγές/Αναφορές:
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros
20878) Νέες απαγωγές Χριστιανών. Perfection 16 7 7/2015.
31670) Our duty, the protection of innocent people. Perfection 18 4 4/2017. Eλ. Το καθήκον μας, η προστασία των αθώων.
Perfection: The Journal of the Pi Society - Opus of N. Lygeros


Δείτε ακόμη:

Σημ.: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Μπαλαμάντ και Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, Αρχιμ. Ιάκωβος Khalil, μιλάει για την κατάσταση στη Συρία σήμερα με τις διώξεις των χριστιανών και τους πρόσφυγες. Στο λόγο χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Συρία ως μια άλλη Μικρασιατική καταστροφή.


















Βίντεο: Tην πόλη Καριατάιν στη Συρία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Προηγήθηκαν σφοδρές και ολονύχτιες μάχες με το συριακό στρατό.


Βίντεο: Εκατοντάδες αμάχους, μεταξύ αυτών και 60 χριστιανούς απήγαγαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Καριατάιν, στη Συρία. Η στρατηγικής σημασίας πόλη βρίσκεται κοντά σε ένα δρόμο, ο οποίος συνδέει την αρχαία πόλη της Παλμύρας με τα βουνά Καλαμούν, κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με το Λίβανο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τζιχαντιστές απήγαγαν τουλάχιστον 250 χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων παιδιά και γυναίκες, στη διάρκεια επιδρομών σε χωριά της βορειοανατολικής Συρίας.








Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στην Κουρδική πόλη Ιρμπίλ γιόρτασαν οι Καθολικοί του Ιράκ το Πάσχα. Οι περισσότεροι από τους πιστούς είναι πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τη Μοσούλη, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Τα πολύ σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν, δεν τους απέτρεψαν να παραστούν στην αναστάσιμη ακολουθία το πρωί της Κυριακής. Παρά τις συνεχιζόμενες σκληρές συγκρούσεις στην Συρία, ακόμη και λίγο έξω από τη Δαμασκό, οι πιστοί με αφορμή τις άγιες ημέρες προσευχήθηκαν υπέρ της ειρήνης. Άναψαν ένα κερί με την ευχή να μην χάνονται άλλες ανθρώπινες ζωές στην Συρία. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 3ος, της ελληνικής Καθολικής εκκλησίας της Μελκίτα, απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος και επικρατήσει η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οι Χριστιανοί αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Συρίας.