Πάντα η Τουρκία ήθελε να μπει στη Ευρώπη: Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη - Ν. Λυγερός

Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης (Gjergj Kastrioti Skënderbeu)

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου 

9046 - Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη
Ν. Λυγερός Post published: April 3, 2012

Αν διαβάζαμε περισσότερο ιστορία θα ξέραμε καλύτερα που βρίσκεται το συμμαχικό πλαίσιο και που το εχθρικό. Σε αυτό το πεδίο το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη είναι χαρακτηριστικό. Ο Γκιέρκι Καστριότη (1405 – 1468), ως όμηρος των Οθωμανών, εξισλαμίστηκε σε μικρή ηλικία.

Το όνομά του, του δόθηκε από τον Σουλτάνο σε αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο λόγω της στρατιωτικής του ικανότητας και το αξίωμα του μπέη ως τιμητική διάκριση. Όμως μετά την ήττα τους, το 1443 στη Νις της Σερβίας, ενώθηκε με τους συμπατριώτες του, έγινε χριστιανός και πήρε πίσω την οικογενειακή του περιουσία, πήρε το κάστρο της Κρούγια. Για αυτούς τους λόγους, έγινε το 1444 ο αρχηγός των αλβανών πριγκίπων και απελευθέρωσε την πατρίδα του από την τουρκική κατοχή.

Στη συνέχεια, έως το 1466 απέκρουσε 13 τουρκικές εισβολές. Έτσι, έγινε ο θρύλος του αλβανικού λαού που απελευθέρωσε από τον οθωμανικό ζυγό. Μάλιστα συμμάχησε με την Βενετία και τον υποστήριξε η Νάπολη. 
  • Ο Σκεντέρμπεης αποτελεί το σύμβολο των αγώνων για την ενότητα και την ανεξαρτησία. 
Κι αν θέλουμε να εξετάσουμε στρατηγικά και ορθολογικά την συμβολή του ως χριστιανός στην αλβανική αντίσταση, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μετά τον θάνατό του έπεσε η Κρούγια στα χέρια των Τούρκων το 1478 και η Αλβανία βρέθηκε εξ ολοκλήρου υπό τον οθωμανικό ζυγό το 1506 και για τα επόμενα τετρακόσια χρόνια.

Όταν πράγματι αντιληφθούμε όλοι μας ότι ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας όχι μόνο ήταν χριστιανός αλλά και πολέμησε ενώπιον των Οθωμανών, λίγο πριν οι τελευταίοι πολιορκήσουν για πρώτη φορά τη Ρόδο, το 1480 που προστάτεψαν οι Ιωανννίτες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε αποτελεσματικά την υψηλή ευρωπαϊκή στρατηγική. Αλλιώς θα παραμείνουμε στο τακτικό επίπεδο της αντιπαράθεσης λόγω τοπικότητας. Το βάθος του χρόνου είναι πιο ενδεικτικό στη στρατηγική από το εμβαδόν του χώρου.

Αν επιπλέον προσθέσουμε τη διαχρονική ελληνική και χριστιανική παρουσία στη Βόρεια Ήπειρο τότε γίνεται κατανοητό όχι μόνο η ανάγκη της ύπαρξης μιας συμφωνίας όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που θα βοηθήσει ενεργά και πρακτικά όλους τους δικούς μας. Αλλιώς δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσουν οι κινήσεις της Τουρκίας που προσπαθεί να προσεγγίσει μια περιοχή που ήταν χρόνια υπό την κατοχή της.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αφήσει ένα τοποστρατηγικό κενό στην περιοχή και γι’ αυτό το λόγο άρχισε τη διαδικασία με την Σλοβενία και συνεχίζει πλέον με την Κροατία.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει και αυτή ένα δυναμικό ρόλο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και μια συμφωνία με την Αλβανία όσον αφορά στην ΑΟΖ θα είναι η καλύτερη κίνηση για να ενισχύσει την όλη προσπάθεια. Ν. Λυγερός. Δείτε τον χάρτη εδώ.

Από πάντα η Τουρκία
ήθελε να μπει στη Ευρώπη
για να πιάσει τη Βουλγαρία
τη Γιουγκοσλαβία
το Κοσσυφοπέδιο
τη Βοσνία την Αλβανία
για να λειτουργήσει
το μουσουλμανικό τόξο
ως πεδίο δράσης
της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας
για ν’ αλλάξει
το χριστιανικό στοιχείο
της Ηπείρου. Ν. Λυγερός

Βόρειος Ήπειρος και στρατηγική


Στη Βόρειο Ήπειρο δεν ζουν απλά Έλληνες, όπως νομίζουν μερικοί ελλαδίτες, γιατί δεν έχουν πάει ποτέ αλλά έχουν άποψη, υπάρχει και το ελληνικό πνεύμα με τη στρατηγική που δεν περιμένει τα πάντα από την κεντρική εξουσία, διότι ποτέ δεν βοήθησε επί του πρακτέου.

Έτσι σε βάθος χρόνου, η Βόρειος Ήπειρος βλέπει πρώτα την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ξέρουμε ότι υπάρχουν στη Μεσόγειο μόνο δύο χώρες που δεν έχουν ενταχθεί, οι οποίες είναι το Μαυροβούνιο και η Αλβανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βόρειος Ήπειρος παίζει δυναμικά λόγω της πρόσβασης στη θάλασσα που σημαίνει ότι υπάρχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, διότι από μόνη της διαθέτει 3800 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μία περιοχή που γνωρίζουμε λόγω των ερευνών και των γεωτρήσεων, έχει ορυκτό πλούτο. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει, διότι είναι η θάλασσα που θα δώσει τη λύση στα προβλήματα της ξηράς.

Η Βόρειος Ήπειρος αντέχει λόγω των βουνών αλλά θα απελευθερωθεί λόγω της θάλασσας. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει οι δικοί μας να είναι πολύ προσεκτικοί όχι μόνο στο θέμα το περιουσιακό σ' ένα γενικό πεδίο δράσης, αλλά ειδικά σε όλες τις περιουσίες που δίνουν πρόσβαση στη θάλασσα και παίζουν ένα ρόλο ως ακτή για την ΑΟΖ.

Η Αλβανία είναι επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο από τον Ιούνιο 2014 και δεν έχει ανοιχτεί ακόμα κανένα από τα 35 κεφάλαια της διαδικασίας ένταξης. Ενώ το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιο από το 2010 κι έχει κλείσει 2 κεφάλαια και ανοίξει είκοσι κεφάλαια. Έτσι ο ρόλος της Βορείου Ηπείρου θα είναι σημαντικός, διότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Μαυροβουνίου. Δείτε τον χάρτη εδώ.
Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής. Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon – Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης, Γλωσσολόγος κ.ά. Δείτε το βιογραφικό του εδώ.

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
9046) Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη. Perfection 13 4 4/2012. L'exemple de Skederbey.