Το θέμα και το νόημα της Σημαίας είναι ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός γι' αυτό μάθε για τις σημαίες - Ν. Λυγερός

Το θέμα της σημαίας: ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός γι' αυτό Μάθε για τις σημαίες και Το νόημα της Σημαίας

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου
Το νόημα της Σημαίας

Το νόημα της Σημαίας δεν είναι μόνο η παράδοση όπως πιστεύουν μερικοί αλλά η παράδοση της αξίας. Η Σημαία στον πόλεμο δεν πρέπει να πέσει και ο κάθε στρατιώτης που τη σηκώνει με κίνδυνο τη ζωή του είναι άξιος.

Έτσι όταν ένα σύστημα απαγορεύει την αξία είναι ενάντια στην παράδοση του Ελληνισμού.

Επίσης όταν ένα άλλο σύστημα απαγορεύει σε μικρούς ανθρώπους να σηκώσουν τη Σημαία, λειτουργεί πάλι ενάντια στον Ελληνισμό επειδή ξεχνά τα λόγια του Αριστοτέλη περί παιδείας. 

Έχουμε λοιπόν δύο συστήματα που καταπατούν τον Ελληνισμό το ένα είναι φιλοκομμουνιστικό και το άλλο φιλοναζιστικό διότι επί της ουσίας λόγω ανικανότητας, δεν μπορούν ν' ακολουθήσουν αυτά που πρεσβεύουν και αυτό είναι το μόνο θετικό για εμάς. 

Όταν ένα κράτος απαξιώνει την αξιοκρατία που είναι θεμελιακή για τον Ελληνισμό κι ένα αντικράτος απαξιώνει την φιλοξενία που είναι εξίσου θεμελιακή για μας, το μόνο που μας μένει είναι η ίδια η αντίσταση.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανένα από αυτά τα συστήματα ακόμα και με το ζόρι, διότι ο Ελληνισμός δεν μπορεί να είναι ούτε του κομμουνισμού ούτε του ναζισμού, δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Διότι και τα δύο συστήματα λειτουργούν ενάντια στην Ανθρωπότητα, είναι και τα δύο της βαρβαρότητας, ενώ ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα και αντιστέκεται εκ φύσης στη βαρβαρότητα. 

Έτσι το νόημα της Σημαίας δεν πρέπει να εκφυλιστεί μεταξύ δύο απάνθρωπων προσεγγίσεων. Ο Ελληνισμός είναι θεμελιακά της Δημοκρατίας, βασίζεται στους Δίκαιους και προστατεύει τους αθώους. 
Δεν έχει λοιπόν ανάγκη να επιλέξει ανάμεσα σε δύο συστήματα της βαρβαρότητας. Εξ αρχής έχει επιλέξει την Ανθρωπότητα και γι’ αυτό το λόγο είναι άξιος. Όσο για την επιλογή που έχει, η Σημαία είναι ξεκάθαρη: Ελευθερία ή θάνατος. Και τίποτα άλλο. Διότι μπροστά σε αυτές τις έννοιες δεν υπάρχει ανάλογη.

Μάθε για τις σημαίες 
των Εθνών 
αν θες να δεις πώς επέλεξαν
το εθνόσημο ως συνέχεια 
του οικόσημου
για να μάθεις την ιστορία
του παρελθόντος
αλλά  και του μέλλοντος
αφού είναι  διαχρονικό σύμβολο
για τις χώρες με τις οποίες
έχουμε ακόμα και συμμαχίες
στρατηγικής.

Το θέμα της σημαίας: ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός

Από μόνη της μια σημαία δεν είναι παρά ένα ύφασμα. Η πραγματική της έννοια όμως είναι συμβολική. Κάποτε στην ιστορία του ελληνισμού έγινε σημαντικότερη ακόμα κι από την ίδια μας τη γη. Η σημαία είναι η αφηρημένη καταγραφή της ιστορίας ενός λαού. Κάθε χρώμα που την αποτελεί δημιουργήθηκε από ανθρώπινες θυσίες.

Πολλοί έπεσαν για να υψώσουν μια σημαία. Κι αν είναι το μόνο κομμάτι που βλέπουμε δεν είναι το μοναδικό. Οι ρίζες του ελληνισμού είναι αόρατες μα ισχυρές. Κι αν για μερικούς ένας σταυρός είναι μόνο δύο λωρίδες για τους άλλους είναι το νοητικό σχήμα μιας βυζαντινής εκκλησίας. Κάτω από τον ελληνικό σταυρό υπάρχει όλη μας η γη. Πάνω από το ιερό, έχουμε ένα γαλάζιο τρούλλο που λέγεται ουρανός.

Εδώ και χρόνια το γαλάζιο και το λευκό δεν έχουν πια δικαίωμα να σμίξουν. Μας έκλεψαν τον ουρανό και άλλαξαν το χρώμα της γης μας. Ξερίζωσαν την ελιά της ειρήνης και μας πέταξαν δυο κλαδιά για να μη ξεχάσουμε τα πάθη μας. Μετά από κάμποσα χρόνια όχι μόνο δεν ξεχάσαμε τα πάθη μας αλλά μάθαμε κι ένα νέο σύνθημα, δεν ξεχνώ, και λάβαμε μιαν άλλη σημαία που έσταζε αίμα. 

Όμως μετά από χρόνια η λήθη έπραξε και πάλι το έγκλημά της. Η μνήμη μας άρχισε και πάλι να αργοπεθαίνει. Μερικοί από τους δικούς μας λησμόνησαν την έννοια της ελευθερίας και του θανάτου, γι' αυτούς σημασία είχε μόνο η ζωή ακόμα και στη σκλαβιά.

Τώρα για μια άλλη φορά θέλουν ν' αλλάξουν τη σημαία μας. Όμως υπάρχει πράγματι λόγος; Οι ίδιοι δεν είναι που μας χάρισαν την τωρινή σημαία και για τους ίδιους λόγους; Ήταν και πάλι για να ξεχάσουμε τις διαφορές. Τώρα όμως τι πρέπει να ξεχάσουμε; Εμείς τίποτα! Πρέπει όμως να ξεχάσει την ύπαρξή του το κατοχικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος: η συμμετρία της αλλαγής. Ό,τι κάνουν στον έναν πρέπει να το κάνουν και στον άλλον για να μην υπάρξει αδικία.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή είναι ένα άλλο είδος πίεσης πιο συμβολικής των ξένων αξιωματούχων για να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία παραμένει δικιά τους. Είναι ένας τεχνητός και τεχνικός τρόπος που στην ουσία είναι ανεξάρτητος από τις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού. Προσπαθούν και πάλι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κι ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη δυναμική τους. Όμως αυτή η δυναμική δεν υπάρχει ουσιαστικά και γι' αυτό χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο.

Ότι και να κάνουν κι όποια ρητορική κι αν επιλέξουν το θέμα της σημαίας δεν είναι εθνικό άσχετα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και εσωτερικούς λόγους. Σ' αυτό το πλαίσιο, το θέμα της σημαίας είναι ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός. Η σημαία αν και είναι συμβολικά σημαντική παραμένει μια τεχνική λεπτομέρεια. Σημασία έχει μόνο και μόνο το εθνικό θέμα. Όταν οι πολλοί θα ασχολούνται με διαγωνισμούς, σημαίες και αντιλογίες, οι λίγοι θα αναλύουν τις διαπραγματευτικές διαδικασίες.

Με την Ευρώπη θα ξαναβρούμε το κλεμμένο μας γαλάζιο, με την ευρωπαϊκή λύση μπορούμε να ξαναβρούμε την πραγματική ειρήνη της συνύπαρξης. Άρα δεν πρέπει ν' ασχοληθούμε μ' αυτά που θέλουν αλλά μ' αυτά που θέλουμε εμείς: την ουσία, το μέλλον της πατρίδας μας.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Κείμενα, Ποίηση: www.lygeros.org

Σχετικά θέματα: