Ελληνικό πνεύμα και σκλαβοσύνη - Η Ελλάδα υπάρχει τώρα λόγω του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας - Ν. Λυγερός

ο Έλληνας στωικός φιλόσοφος Επίκτητος (50 - 138) (εικ. εδώ

Ελληνικό πνεύμα και σκλαβοσύνη - Ν. Λυγερός

Ενώ ο Επίκτητος έλεγε ήδη στην Αρχαιότητα, θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από σένα, ξένοι και δικοί μας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είμαστε σκλάβοι μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Έχουμε βέβαια και τους άσχετους που πιστεύουν τα πάντα εκτός από το γεγονός ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις. Εδώ και καιρό προσπαθούμε να πείσουμε τους δικούς μας για την ίδια τους την αξία.

Η κοινωνική κατάθλιψη στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά που δυσκολευόμαστε να βρούμε ακόμα και τον ενθουσιασμό που μας χαρακτηρίζει. Πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι κι έχουμε την συμπεριφορά των σκλάβων που ξέρουν ότι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τη μοίρα τους. Λες και δεν υπολογίζουμε τις ίδιες μας τις δυνατότητες.

Η κατάσταση μοιάζει με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου έχουμε άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος κι είμαστε ακόμα σε φάση της δρομολόγησης της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο πλούτος μας είναι εδώ κάτω από τα πόδια μας, μέσα στη θάλασσα μας και τον ψάχνουμε αλλού στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να μην πιστεύουν πια ότι θα βρουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φεύγουν όλο και περισσότερα, ενώ το μέλλον τους είναι στην πατρίδα μας.

Έχει γίνει επίσης μόδα να βρίζουν και την εκκλησία μας λες κι έχουν ξεχάσει όλα όσα προσέφερε στον ελληνικό λαό ήδη από την Επανάσταση για τα πιο πρόσφατα χρόνια.
Είναι δυνατόν ν’ απαξιώνουμε μόνοι μας τον εαυτό μας και τα χαρακτηριστικά μας, διότι δεχόμαστε πιέσεις; Ποιος ξέρει πόσο σημαντική δουλειά γίνεται από την εκκλησία μας στη Θράκη; Ποιος ξέρει για το τι έχει προσφέρει και στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια όλες τις αξίες μας, επειδή δεν αντέχουμε τις οικονομικές πιέσεις.

Πρέπει να βασιστούμε πιο δυναμικά στον Ελληνισμό που έχει το βλέμμα του πάντα ανοιχτό, για να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον μας στην ίδια την πατρίδα μας. Αντέξαμε αιώνες δίχως να γονατίσουμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε τώρα, όποιες και να είναι οι δυσκολίες μας.

Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε και την ελληνική ΑΟΖ. Διότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι κι όχι να περιμένουμε παθητικά πώς θα μας πετσοκόψουν οι εχθροί μας.

Είμαστε ένας λαός με αξίες και πρέπει απλώς να ζήσουμε για να το αποδείξουμε, δεν είναι ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι άλλο.

Η Ελλάδα υπάρχει τώρα λόγω του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Όσοι δεν το ξέρουν πρέπει να διαβάσουν την ιστορία μας και τότε θα δουν και το μέλλον μας.