1 Νοε 2014

Τα γλυπτά μας - Το Μουσείο και η βαρβαρότητα


Τα γλυπτά μας - Το Μουσείο και η βαρβαρότητα 
Όταν μίλησαν τα ανθρώπινα γλυπτά 
Ν. Λυγερός / Επιμέλεια Σ. Ντρέκου

Τα γλυπτά μας
δεν είναι μόνο
το ωραίο ντεκόρ
ενός ξένου μουσείου
αλλά η ουσία
του Νέου Μουσείου
γιατί δημιουργήθηκε
για να τα στεγάσει
στην πατρίδα τους
μετά από αιώνες
σκλαβοσύνης στα ξένα
μετά την απελευθέρωση
από το ζυγό
που συνέχισε
την καταπάτηση
της βαρβαροκρατίας 
μέσω του ακρωτηριασμού
και της αρπαγής
γι’ αυτό ετοιμάσου
γιατί το μέλλον
έρχεται γρήγορα
και πρέπει να παίξεις
το ρόλο σου
στον θίασο μας.

Το Μουσείο και η βαρβαρότητα

Όσοι φοβούνται ότι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα δεδικασμένο για όλα τα Μουσεία του κόσμου, έχουν δίκιο και καλά κάνουν που φοβούνται γιατί δεν πρόκειται ο πολιτισμός μας ν' αφήσει τη βαρβαρότητα να συνεχίζει τις απαράδεκτες πράξεις της.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν προσφέρθηκαν, ούτε πουλήθηκαν, αλλά ακρωτηριάστηκαν και αρπάχθηκαν από τον ίδιο τον ναό τους από το φυσικό τους χώρο και την ιστορία τους.

Έτσι κάθε βάρβαρος που έκανε το ίδιο πράγμα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να φοβάται με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και υπάρχει η δικαιολογία των ανθρώπων που δεν ξεχνούν τις αδικίες.

Ο φόβος μερικών έχει ενισχυθεί λόγω της ύπαρξης δικηγόρων που είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα, όπως το απέδειξαν με άλλη υπόθεση επιστροφής αντικειμένων ανθρωπινής αξίας στην Αυστραλία, ενώ βρίσκονταν στην Αγγλία.

Πιο συγκεκριμένα το δικηγορικό γραφείο κατάφερε να επιστραφούν οι σωροί Αβοριγίνων της Τασμανίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο στην Αυστραλία. Και αυτή η υπόθεση έγινε πριν μερικά χρόνια αλλά κανείς δεν μίλησε για δεδικασμένο της δικαιοσύνης ενάντια στη βαρβαρότητα.

Το θέμα είναι το έξης τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστά σε όλους. Το ίδιο και η επιστροφή που αφορά το British Museum. Έτσι αυτή η υπόθεση έχει ήδη μεγαλύτερες επιπτώσεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και αυτό είναι το πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα η υπόθεση των γλυπτών δεν έχει το πρόβλημα του δεδικασμένου, αλλά είναι η αιχμή του δόρατος του δεδικασμένου. Και πρέπει όλοι όσοι είναι του Ελληνισμού να χαίρονται που δίνουμε αυτή τη μάχη όχι μόνο για μας, αλλά για όσους έχουν στην ιστορία τους ανάλογες περιπτώσεις.

Διότι με αυτόν τον τρόπο ο Ελληνισμός λειτουργεί και πάλι ως παράδειγμα αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα κι είναι ραγιάδες όσοι πιστεύουν ότι δεν θα γίνει τίποτα.

Γιατί και στο παρελθόν κάθε φορά που ο Ελληνισμός έδινε μάχες, υπήρχαν πάντα άτομα που έλεγαν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα γιατί ήταν εξωπραγματικό και ουτοπικό.

Κι όμως ο Ελληνισμός τα κατάφερε και μάλιστα με εχθρούς πολυπληθεστέρους και πιο ισχυρούς. Για έναν απλό λόγο, η Δικαιοσύνη των ανθρώπων ή με άλλα λόγια τα δικαιώματα της Ανθρωπότητας.

Δεν πρέπει λοιπόν να μας φοβίζει η δυσκολία του αγώνα γιατί αυτή δίνει την αξία στον λαό που αντιστέκεται. Η Καρυάτιδα είναι μόνο η αρχή και την ακολουθούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ένας λευκός στρατός που παλεύει για την απελευθέρωση του από τον σκοταδισμό.

Το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να τον υποδεχθεί για να του προσφέρει ένα μέλλον λαμπρό. Αφού δεν θα είναι μόνο τα γλυπτά του παρελθόντος άλλα και αυτά της απελευθέρωσης.

Η επιστροφή των μαρμάρων είναι μια λανθασμένη έκφραση, διότι τώρα ξέρουμε ότι πρόκειται για την απελευθέρωση ανθρώπινων γλυπτών του Ελληνισμού.

Κι αυτός δεν αποδέχεται ποτέ να είναι σκλαβωμένος ας ετοιμαστούν λοιπόν αυτοί που θέλουν να μας εμποδίσουν, γιατί τους περιμένουμε ήδη.


Parthenon Marbles in the British Museum, 
Photograph © Andrew Dunn, 5 December 2004

Όταν μίλησαν τα ανθρώπινα γλυπτά

Καρυάτιδα : Αγγίξαμε την πατρίδα του ήλιου...
Πολεμιστής: Της Δικαιοσύνης.
Καρυάτιδα : Μετά από αιώνες.
Πολεμιστής: Μετά από χειμώνες.
Καρυάτιδα : Ο εφιάλτης σταμάτησε.
Πολεμιστής: Και τελείωσε το όνειρο της αιχμαλωσίας.
Καρυάτιδα : Το σπίτι μου είναι το σπίτι σου.
Πολεμιστής: Το ίδιο ισχύει και για σένα.
Καρυάτιδα : Δίπλα στην Ακρόπολη.
Πολεμιστής: Απέναντι στον Παρθενώνα.
Καρυάτιδα : Μαζί με τις αδελφές μου.
Πολεμιστής: Μαζί με τους συμπολεμιστές μου.
Καρυάτιδα : Για τη συνέχεια.
Πολεμιστής: Για το πρέπον.
Καρυάτιδα : Είστε ωραίοι.
Πολεμιστής: Είμαστε στην ώρα μας.
Καρυάτιδα : Είμαστε όμορφα εδώ.
Πολεμιστής: Εδώ ζει η ομορφιά.
Καρυάτιδα : Από την Αρχαιότητα.
Πολεμιστής: Για την αιωνιότητα.
Καρυάτιδα : Επιστρέψαμε λοιπόν.
Πολεμιστής: Εδώ που η πέτρα έγινε μάρμαρο.
Καρυάτιδα : Και το μάρμαρο φως.

ΕΔΩ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ για την επιστροφή Reunite Them! «BRING THEM BACK!»

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Δείτε και...
 Βίντεο:  6': «Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο» Το μεγαλείο του Παρθενώνα κατακρεουργημένο από το πέρασμα των βαρβάρων κατακτητών με αποκορύφωμα την έκρηξη του Μοροζίνι που έκανε κυριολεκτικά τον ναό χίλια κομμάτια. Ο «λόρδος» Έλγιν κατάφερε να αρπάξει 56 πλάκες της ζωφόρου και μέρη από τα αετώματα.Δεν υπάρχουν σχόλια: