Η Μυκονοποίηση του Καστελλόριζου - Ν. Λυγερός


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 
Κείμενα Νίκος Λυγερός

Όταν είσαι Καστελλόριζο
και δέχεσαι φιλιά από την Μύκονο
δεν ξέρεις αρχικά το λόγο
αλλά όταν βλέπεις τ'αποτελέσματα
καταλαβαίνεις την ανάγκη 
διότι ο κόσμος δεν μπορεί πια
να ζήσει μόνος δίχως τους άλλους
και δίχως τις αναμνήσεις του,
γι' αυτό δέξου τα γρήγορα
πριν αλλάξουν πορεία.
Μπορεί ο τίτλος να αποτελεί μια γλωσσική βαρβαρότητα προς το παρόν αλλά έρχεται ν' απαντήσει σε μερικούς προβληματισμούς από ανθρώπους που αγαπούν αυτό το νησί και δεν θέλουν να μείνουν άπρακτοι. Οι κάρτες που στάλθηκαν στο Καστελλόριζο, αλλά και η ενίσχυση που πήρε η όλη προσπάθεια από τα ελληνικά blogs είναι σημαντική.

Διότι αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός δίνει προσοχή σε μερικά θέματα όταν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Πιο σημαντική ακόμα είναι η εξέλιξη της προσπάθειας, αφού μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πάνε ακόμα και διακοπές εκεί και να οργανώσουν εκδηλώσεις.

Όντως η φυσική παρουσία δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία και στους ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί. Διότι το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο ένας χώρος. Πιο πρακτικά πρέπει όμως να λειτουργήσουν και τεχνικές λύσεις. Με ποια έννοια; Με την έννοια της βιωσιμότητας. Δεν μας αρκεί να σκεφτόμαστε τους κατοίκους του Καστελλόριζου.

Δεν έχουν μόνο το δικαίωμα να επιζήσουν αλλά και να ζήσουν ως πραγματικά ελεύθεροι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μια επάρκεια. Ακόμα κι αν το νησί έχει περιορισμένες δυνατότητες αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Και εδώ είναι που έρχεται το παράδειγμα της Μυκόνου.

Η ειδική θέση αυτού του νησιού δεν είναι ούτε γεωγραφική ούτε κλιματολογική, στη ουσία είναι καθαρά επίπτωση ανθρώπινης επιρροής πάνω στο χώρο μέσω του χρόνου. Φυσιολογικά το Καστελλόριζο μπορεί να λειτουργήσει ως επέκταση της Ρόδου, όπως και η Γαύδος με την Κρήτη. Αλλά η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να αποτελεί ελκυστή λόγω σπανιότητας.

Αυτή η μεταμόρφωση δίνει περισσότερες δυνατότητες για τους κατοίκους και αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με το μέγεθος του νησιού. Στην εποχή του διαδικτύου σημασία δεν έχουν οι αποστάσεις αλλά οι συνδέσεις. Η δημιουργία ενός κέντρου στις άκρες αλλάζει όλα τα δεδομένα. (The Mykonization of Castelorizo - N. Lygeros - Translation: Paola Vagioni)
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Πέρα από τις διακοπές
είναι δυνατόν
να δεις την ουσία
και του καθήκοντος
της αλήθειας
αναφορικά με τους αθώους.

Επομένως εναπόκειται σε μας
να τους προστατεύσουμε
ενάντια στη βαρβαρότητα
που προσπαθεί με κάθε τρόπο
να κοροϊδέψει τους αδιάφορους
για να τους μετατρέψει
σε συνεργούς.

Αν ήξερες πόσο πέτρινη 
είναι η θάλασσα μας 
τότε δεν θα φοβόσουν 
να σου πάρουν τα νησιά. 

Κάθε κύμα είναι μια γροθιά 
σ' εκείνον που προσπαθεί 
να μας κατακτήσει 
με τη βαρβαρότητα του. 

Μην κοιτάς μόνο τις διακοπές 
δες και τη συνέχεια 
του ελληνισμού μας 
και του έργου του. 

Κι όταν πιεις νερό 
από τη θάλασσα μας 
μην σε ξαφνιάσει η γεύση της 
είναι εκείνη του ουρανού.Επιμέλεια, συλλογή: 
Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας


Κείμενα, Ποίηση www.lygeros.org6974) Η Μυκονοποίηση του Καστελλόριζου. Perfection 12 2 2/2011. La «mykonisation» de Castelorizo. En. The Mykonization of Castelorizo.
9361) Φιλιά από την Μύκονο. (ποίημα). Perfection 13 5 5/2012. Baisers de Mykonos.