Ο Πόντιος και η αντίσταση των Ποντίων (Videos)

Νίκος Λυγερός Ο Πόντιος και η αντίσταση των Ποντίων

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Για πόσα χρόνια έχεις ιστορία 
έχεις αναρωτηθεί
αφού ξέρεις πια ότι το ιστορικό 
χρειάζεται πάντα
πάχος Χρόνου για να κρατήσει 
ζωντανή τη μνημοσύνη
και να την επεξεργαστεί η νοημοσύνη 
για να τη μετατρέψει σε σκέψη 
που κρατά τη συνέχεια 
σε εγρήγορση γιατί διατηρεί τη δυναμική 
κι όχι μόνο τη στατική του έργου
αφού η ζωή υπάρχει και μετά. 

Η αντίσταση των Ποντίων

Όταν ακούς το απαράδεκτο, δεν αρκεί να αντιδράς πρέπει ν’ αντιστέκεσαι. Διότι η αντίδραση είναι απλώς η απάντηση στη δράση και δεν αποτελεί κάποια πρωτοβουλία. Ενώ η αντίσταση είναι και για τη συγκεκριμένη αδικία είναι βέβαια το πρέπον.

Αυτή η αμφισβήτηση της ύπαρξης της γενοκτονίας όσο διπλωματικά και να παρουσιάζεται, παραμένει μία άρνηση. Και αυτή η άρνηση όχι μόνο είναι αντισυνταγματική, αλλά ποινικοποιείται λόγω της νέας νομοθεσίας της Ελλάδας, η οποία δεν αποδέχεται πια την αμφισβήτηση μιας αναγνωρισμένης γενοκτονίας, πράγμα που αφορά την γενοκτονία των Εβραίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου.

Βέβαια αν αφήσουμε να περάσουν τέτοιες απάνθρωπες δηλώσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για προσωπικές απόψεις, στο τέλος της ημέρας η έννοια της γενοκτονίας θα υποβαθμιστεί όσον αφορά στους Πόντιους, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα ανήκει πια στις αρνήσεις που ποινικοποιούνται.

Αυτός είναι ο αληθινός κίνδυνος που λίγοι έχουν εντοπίσει. Δεν είναι θέμα ιστορικής υπόστασης, διότι κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει τα ιστορικά γεγονότα αλλά καθαρά νομικής. Διότι ένα γεγονός που δεν χαρακτηρίζεται πια ως γενοκτονία, δεν μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις για τον θύτη πια.
  • Και δεν είναι τυχαίο που αυτές οι απαράδεκτες δηλώσεις βρήκαν την υποστήριξη του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο ξέρουμε ότι ποτέ δεν αναγνώρισε καμία γενοκτονία από τις τρεις που διέπραξε. 
Επίσης δεν είναι τυχαία η ύπαρξη ενός ατόμου που προσπάθησε μάταια λόγω της τότε αντίστασης του ελληνικού λαού να αλλάξει ακόμα και το βιβλίο της ιστορίας, ενσωματώνοντας 88 ιστορικά λάθη.
  • Το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο για όλα τα ποντιακά σωματεία, πρόκειται για μία συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους κι αν δεν είναι ικανοί ν’ αντισταθούν στο απαράδεκτο δεν είναι ανάγκη να φορούν παραδοσιακές φορεσιές μαχητών. 
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι παράσταση, αλλά μία πληγή της Ανθρωπότητας. Και η αντίστασή μας είναι παράδειγμα και για άλλους λαούς.

Ο Πόντιος που δεν θέλει να επιστρέψει
στα πάτρια εδάφη δεν πρέπει
να σ' απασχολεί ας μείνει εκεί που είναι
αφού ποτέ δεν θα κάνει κάτι για την αλλαγή
της φάσης κι αφού έτσι δεν θα σπαταλάς
καθόλου χρόνο για το ανούσιο θα μπορούσες
να αγωνιστείς μαζί μας για ένα στόχο
που δεν είναι τίποτα λιγότερο
από την απελευθέρωση των κατεχομένων.

Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Η σπαραχτική φωνή του Αλέξη Παρχαρίδη, που ερμηνεύει μοιρολόι από την «Καμπάνα του Πόντου», ντύνει ηχητικά το βίντεο το οποίο γυρίζει το χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω και θυμίζει τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, με τις διώξεις και τις σφαγές από τις ορδές του Μουσταφά Κεμάλ. (Σοφία Ντρέκου)




Βίντεο: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την δήλωση του υπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων για την Αιματηρή εθνοκάθαρση και την όχι γενοκτονία.















Νίκος Λυγερός Λόγοι 5 Νοεμβρίου στις 7:05 μ.μ.

Aggelos Aslanidis: Οι Πόντιοι δεν καταφέραμε να περάσουμε στα άλλα φύλλα των Ελλήνων ότι το πρόβλλημα της αναγνώρισης της Γεννοκτονίας είναι πρόβλημα όλων των Ελλήνων! Θα έπρεπε όλοι οι φορείς του Ελληνισμού να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση! 6 Φεβρουαρίου στις 7:52 μ.μ.