"Στρατηγικός πολιτισμός της Καππαδοκίας"
στο Β' Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο:
"Καππαδοκία, γη πολιτισμού". Προγρ. Pdf
Σάββατο - Κυριακή 10 & 11 Ιουνίου 2017 στην
αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιά Βουλής, Αθήνα.
Δίπλα στην Καππαδοκία
καθίσαμε για λίγο
για να νιώσουμε κι εμείς
τι σημαίνει η κενή καρέκλα
που δείχνει την απουσία
των δικών μας ανθρώπων
γιατί θυσιάστηκαν
μ' έναν απαράδεκτο τρόπο
μόνο και μόνο για ν' αδειάσουν
ένα χώρο πολύτιμο
για τη βαρβαρότητα
που ήθελε από παλιά
να εξοντώσει τα στοιχεία
της πολυπλοκότητας
ενός πολιτισμού
που είχε διασχίσει
όλους τους αιώνες
λόγω σεβασμού.
Ν. Λυγερός
Ν. Λυγερός
Αν και οι ίδιοι οι Καππαδόκες δεν είναι έτοιμοι να φανταστούν ελεύθερη την Καππαδοκία, αυτή θα είναι. Έτσι όσοι θέλουν να προετοιμαστούν για να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στη σκέψη τους θα ήταν καλό να μελετήσουν την πορεία του κουρδικού αγώνα για να κατανοήσουν πόσο θα λειτουργήσει καταλυτικά.
Διότι το Κουρδικό θα επηρεάσει το Αρμενικό, το Ποντιακό, το Ασσυριακό και κατά συνέπεια το Καππαδοκικό. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει από τώρα όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δηλαδή να γίνουν επαφές με τους δυναμικούς παράγοντες της αλλαγής φάσης.
Η Καππαδοκία είναι μια ζώνη επαφής με το Κουρδιστάν στην καλύτερη περίπτωση και επικάλυψη στις άλλες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την ανάγκη συνοχής της στρατηγικής σκέψης αυτών των λαών για ένα κοινό όραμα ελευθερίας.
Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει ένας συντονισμός κινήσεων από μέρους μας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη συμμαχία των αυτοχθόνων λαών για τα Δικαιώματά τους. Αυτό είναι ένα όραμα που έχει πρακτικούς σκοπούς και στόχους για να γίνει αυτό που άλλοι θεωρούν ανέφικτο.
Σημασία έχει να μη χάσουμε ένα στρατηγικό timing για όλους μας αφού ξέρουμε πως είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά.
Οι ιστορικοί των γεγονότων του παρελθόντος μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το έργο για τη συνέχεια της πορείας. Απλώς είναι καλό να ξέρουμε ότι το Κουρδιστάν αναπτύσσεται δυναμικά και γρήγορα, έτσι κάθε καθυστέρηση συμμαχίας είναι προβληματική και θα έχει επιπτώσεις για το μέλλον. - Ν. Λυγερός
Τα βράχια της ακτής
ήταν λαξευμένα
σαν αγάλματα
από την ίδια την φύση
και τους ανθρώπους
σαν ένας συνδυασμός
που ήθελε να τιμήσει
με το έργο του
την παρουσία
του ανεμόμυλου
που υπενθύμιζε
ένα παρελθόν
ακόμα ζωντανό
έτσι αγγίξαμε
τα όρια της πέτρας
που αλέθει
την πραγματικότητα.
Ο Χάρτης του Κουρδιστάν - Ν. Λυγερός
Ένα από τα σύγχρονα ερωτήματα που έχουμε, δεν είναι η ύπαρξη του Κουρδιστάν ή όχι, διότι αυτό είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί αυτό το κράτος ακόμα κι αν προς το παρόν είναι κατεχόμενα από τέσσερα κράτη, αλλά το μέγεθός του ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς ο χάρτης του. Βέβαια διαθέτουμε ένα επίσημο πλαίσιο με τη Συνθήκη Σεβρών και τον χάρτη του Wilson ειδικά για την οριοθέτηση των συνόρων με την Τουρκία και την Αρμενία.
Όμως η πραγματικότητα του Κουρδιστάν έχει επεκταθεί νότια και νοτιοδυτικά. Κατά συνέπεια έχει σχέση με τη Κιλικία αλλά και με την Καππαδοκία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων λαών θα πρέπει να υπολογίσουν την ύπαρξή τους και σε αυτήν την περιοχή διότι θα απελευθερωθεί.
Με αυτή την έννοια οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και ακόμα και οι Έλληνες της Καππαδοκίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεχτικά τις στρατηγικές κινήσεις που γίνονται για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς αφού αυτό θα τους προφυλάξει από τους βάρβαρους της περιοχής αυτής. Διότι το συμμαχικό πλαίσιο δεν δημιουργείται την τελευταία στιγμή.
Έτσι με την ανάλυση των στρατηγικών δεδομένων θα ήταν καλό να ενεργοποιηθούμε όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την περιοχή και για να βοηθήσουμε τους Κούρδους για να απελευθερωθούν και να μελετήσουμε την θέση μας σε αυτό το νέο καθεστώς που θα αγγίξει περιουσίες των γενοκτονημένων, των επιζώντων και των φυσικών κληρονόμων για να γνωρίζουμε από πριν τι θα γίνει μετά την απελευθέρωση.
Η Μ. Ασία στην αρχαιότητα. English: Ancient Asia Minor map
Η Καππαδοκία
έπαιξε ένα ρόλο
σημαντικότατο
για τον Ελληνισμό
στην περίοδο
του Βυζαντίου
αφού θα καθορίσει
και τα όρια
των συνόρων
με τους εχθρούς
αφού εκεί
αντιστάθηκαν
για τη Χριστιανοσύνη
λόγω ζώνης
κι εκεί έγιναν
οι αντιπαραθέσεις
με τους εικονοκλάστες
για τη συνέχεια
της πίστης μας
με τη βοήθεια
της παράδοσης
του μέλλοντος
που θυμάται
το παρελθόν.
Ν. Λυγερός: Η κοπέλα από την Καππαδοκία είχε έρθει για ν’ αλλάξει ζωή στην Ανδριανούπολη. Μόνο που όταν έφτασε να βρει τον καλό της, έναν τοπικό διανοούμενο που είχε παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, της εξήγησε ότι έπρεπε να φύγουν κι ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για αυτούς. Έτσι βρέθηκε μαζί του σε αυτό το βαγόνι δίχως να προλάβουν να παντρευτούν. Φορούσε ακόμα την παραδοσιακή της φορεσιά που ξεχώριζε ανάμεσα στις άλλες θρακιώτικες.
Ήταν χαρούμενη γιατί είχε έρθει να βρει τον δικό της και τον είχε βρει. Δεν είχε καταλάβει καλά τι είχε συμβεί, αλλά όταν τον ρώτησε συνειδητοποίησε ότι δεν ήξερε τίποτα περισσότερα. Η ζωή της, η νέα άρχιζε με αυτό το τραίνο και όλα τα άλλα ήταν δευτερεύοντα για αυτήν.
Χαμογελούσε αλλά έβλεπε ότι όλους τους απασχολούσε κάτι και προσπαθούσε να τους δώσει κουράγιο. Έτσι όταν κάποιο ναυτάκι ζήτησε νερό σηκώθηκε αυθόρμητα να του προσφέρει το δικό της.
Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros
Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.
Είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής,
ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική,
την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία,
το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική...
Video: Ν. Λυγερός - Η κοπέλα από την Καππαδοκία.
Θεατρικό μυθιστόρημα: "Ο Σιδηρόχρονος". 15/05/2014
Θεατρικό μυθιστόρημα: "Ο Σιδηρόχρονος". 15/05/2014
Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού µε θέµα:
«Τοποστρατηγική προσέγγιση της Μικρασιατικής Καταστροφής»
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαµία, 12/09/2010 (εδώ)