2 Απρ 2018

Ο μόνος χαιρετισμός που αξίζει σ’ ένα δικτάτορα είναι η μούντζα... Μόνο η στρατηγική αντιμετωπίζει την Τουρκία και τα Σκόπια

Ν. Λυγερός: Ο μόνος χαιρετισμός που αξίζει σ’ ένα δικτάτορα είναι η μούντζα... Μόνο η στρατηγική αντιμετωπίζει την Τουρκία και τα Σκόπια

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Ο μόνος χαιρετισμός
που αξίζει σ’ ένα δικτάτορα
που καταπατά ακόμα
και στη χώρα του
τα ανθρώπινα δικαιώματα
είναι απλώς η μούντζα.
Μην σε απασχολεί λοιπόν
αν ο ίδιος δεν μπορεί
να τεντώσει
τα πέντε του δάκτυλα
επειδή είναι ανίκανος
συνέχισε την πορεία σου
για το μέλλον
και την απελευθέρωση
της Αγίας Σοφίας.

Μόνο η στρατηγική αντιμετωπίζει την Τουρκία και τα Σκόπια

Όταν ένας πρόεδρος μιας χώρας αναγκάζεται να κάνει όλο και περισσότερες προκλητικές δηλώσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες και ότι πρέπει να φανεί ότι κυριαρχεί πάνω στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ισχύει σε διαφορετικά επίπεδα και για την Τουρκία και για τα Σκόπια. Διότι βλέπουμε ότι παρουσιάζονται όλο και περισσότερα εμπόδια στην πορεία, παρόλο που έλεγαν αρχικά ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας λύσης.

Αλλά ακόμα και η απαράδεκτη λύση, δυσκολεύεται να βρεθεί. Και μας θυμίζει τα θέματα υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Ό,τι και να λένε οι διπλωμάτες και ειδικά οι επαγγελματίες, το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Διότι όταν έχουμε χώρες που ζητούν παράλογα πράγματα, δεν υπάρχει πλαίσιο για συμβιβασμούς και ειδικά έντιμους. Διότι το μόνο που θα ήθελαν είναι μία εγκατάλειψη των θέσεών μας. Δηλαδή να μην απολαμβάνουμε τα δικαιώματα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να βασιστούμε πάνω στη στρατηγική και την ενέργεια για να επιλύσουμε προβλήματα πολιτικής και οικονομίας, αλλιώς σπαταλάμε αδίκως χρόνο διαχείρισης κρίσεων δίχως να υπάρχουν προοπτικές για την πατρίδα μας. Διότι η διπλωματία έδειξε ήδη τα όριά της. Δεν ξέρει να παίζει ορθολογικά πάνω σε καμία σκακιέρα, όταν υπάρχει ένταση και δεν απαντά στρατηγικά σε ερωτήματα που προκαλούν κρίσεις. [Ν. Λυγερός]

Ν. Λυγερός: Ο μόνος χαιρετισμός που αξίζει...

Η Αγία Σοφία
δεν δημιουργήθηκε 
για να είναι κατεχόμενη
έτσι μόνο απελευθερωμένη
μπορεί να είναι στο μέλλον.
Κατά συνέπεια ετοιμάσου
για τη συνέχειαδιότι
η επόμενη φάση
δεν θα γίνει χωρίς 
εμάς και τις πράξεις μας
γι αυτό είναι απαραίτητο
να πιστεύεις αφού 
θα χρειαστούν υπερβάσεις
και θυσίες για να ζήσει 
ελεύθερη. [Ν. Λυγερός]


ΑΟΖ, Τουρκία και Casus Belli - Ν. Λυγερός

Αυτήν την περίοδο ακούμε πολλά από την Τουρκία και ακόμα περισσότερα από τους δικούς μας που αναδεικνύουν κάθε λεπτομέρεια αν αυτή εμπεριέχει κινδυνολογία. Έτσι σε όποιο θέμα και να αναφερόμαστε, πάντα υπάρχει κάτι να πουν σε σχέση με την Τουρκία. Κανένας όμως δεν λέει ποτέ ότι η ελληνική ΑΟΖ δεν αποτελεί Casus Belli για την Τουρκία, ενώ υπάρχει θέμα ακόμα και για τα 12 ΝΜ. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να μιλά η Τουρκία, βρίσκεται, θέλει δεν θέλει, εκτός ενεργειακής σκακιέρας.

Επίσης το γεγονός ότι τα στρατηγικά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ βρίσκονται στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης δεν την βοηθούν καθόλου για να προωθήσει την καθυστερημένη έννοια της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Διότι ακόμα κι αν η Τουρκία γινόταν μια δημοκρατική χώρα και συμφωνούσαμε μαζί της για τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πάλι δεν θα υπήρχε πλαίσιο για συνεκμετάλλευση.

Είναι λοιπόν καλό να συνεχίσουμε την ενεργειακή μας πορεία εκεί όπου υπάρχουν στρατηγικά κοιτάσματα, χωρίς να δίνουμε σημασία σε κάθε κίνηση της Τουρκίας, αφού το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες δυνάμεις που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί μας λόγω υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, διότι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουμε την άμυνά μας κι ενισχύουμε τις σχέσεις μας προκαλώντας στρατηγικούς δεσμούς σε μια περιοχή που ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να ενισχύσουμε με την πάροδο του Χρόνου τη γεωπολιτική μας αξία.


Αν τα βάζεις με την Ευρώπη
είναι πάντα γιατί θέλεις
να δείξεις πόσο ανατολίτης
και πόσο καθυστερεί
η νοοτροπία σου
διότι ακολουθείς
βήμα βήμα τη βαρβαρότητα
που καταστρέφει κάθε ναό
κάθε εκκλησία σε αχούρι
σε στάβλο σε τζαμί
διότι ποτέ δεν κατάφερες
να προσφέρεις αλλά μόνο
να καταστρέφεις
λόγω του πάθους
που έχεις για τη λήθη
που σβήνει τα πάντα.

Επιμέλεια, πηγή: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org
Υπογραφές υπέρ της Ελληνικής ΑΟΖ [ZEE] 

Δείτε και:
Βίντεο στο YouTube με καθημερινή ενημέρωση, τελευταίες αναρτήσεις με Διαλέξεις, Συνεντεύξεις του Δρ. Νίκου Λυγερού

37889) Ο μόνος χαιρετισμός. (ποίημα). Perfection 19 3 3/2018.
37890) Η Αγία Σοφία. (ποίημα). Perfection 19 3 3/2018.
37894) ΑΟΖ, Τουρκία και Casus Belli. Perfection 19 4 4/2018.
37895) Μόνο η στρατηγική αντιμετωπίζει την Τουρκία και τα Σκόπια. Perfection 19 4 4/2018.Ειδήσεις 31η Μαρτίου του 2018

1 σχόλιο:

ΚΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ είπε...

( ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ). Γνώρισες δόξα, παντοδυναμία. Όρισες ζώσα Αυτοκρατορία. Αιώνων πορεία με αγωνία. Αγώνων Ιστορία, Μακεδονία. Γύπες σε κοιτάζουν μ' αδημονία. Λύπες πλησιάζουν Μακεδονία. Καπαδόπουλος Ελισαίος.