8 Ιουν 2018

Ν. Λυγερός: Τα συμβολικά νέα (Οδυσσέας Ελύτης)


Εκείνη τη χρονιά ο μικρός άνθρωπος καθόταν σ’ ένα θρανίο δίπλα στον τοίχο απομονωμένος από την άλλη πλευρά των παραθύρων της αίθουσας που ήταν αφιερωμένη στη μελέτη. Είχε ήδη συζητήσεις με μεγαλύτερους εκείνη την εποχή και τον είχαν προσέξει μερικοί. Έτσι δεν του φάνηκε παράξενο όταν ο μεγάλος υπεύθυνος για την τάξη του γυμνασίου εισήλθε στην αίθουσα και κατευθύνθηκε προς αυτόν. Το βήμα του ήταν γοργό αλλά πρόλαβε να δει τη χαρά του στο πρόσωπο, ενώ αυτό ήταν συνήθως σοβαρό. Τον κοίταξε καλά στα μάτια πάνω από το τετράδιό του, όπου δεν σταματούσε να γράφει, έσκυψε προς αυτόν για να μην ενοχλήσει τους άλλους μαθητές και του είπε ψιθυριστά:

- Σήμερα έγινε η απονομή του βραβείου Νόμπελ...

- Σε ποιο τομέα;

- Στη Λογοτεχνία.

- Και ποιος...

- Ένας Έλληνας.

Χαμογέλασε διακριτικά, περίμενε να δει την αντίδραση του μικρού ανθρώπου που κρατούσε ακόμα την πένα του και συνέχισε μόλις την άφησε πάνω στο τετράδιό του.

- Ο Οδυσσέας Ελύτης...

Ήταν Οκτώβρης του 1979 και ποτέ δεν τη ξέχασε.

Τα συμβολικά νέα - Ν. Λυγερός 6 Ιουνίου 2018
38791) Τα συμβολικά νέα. Perfection 19 6 6/2018


5 Ιουν 2018 δημοσιεύθηκε: Σημ Σ.Ν: Έχω την πεποίθηση, ότι, ίσως να είναι ο ίδιος ο κ. Λυγερός, το μικρό παιδί στο θρανίο δίπλα στον τοίχο ! Σοφία Ντρέκου 5 Ιουνίου στις 10:10 μ.μ.

Η αναγγελία της απονομής του βραβείου στον Οδυσσέα Ελύτη από τη Σουηδική Ακαδημία, έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1979 «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα» σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

«Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με την χαριστική ἀντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.»

Οδ. Ελύτης, Ομιλία κατά την τελετη απονομής του Βραβείου Νόμπελ,
Ακαδημία της Στοκχόλμης, 10 Δεκεμβρίου 1979
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: