Νίκος Λυγερός: Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη... Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός...


Ν. Λυγερός: Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη

Σπάνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνισμός λειτουργεί ως μοντέλο για την Ευρώπη.

Γνωρίζουμε βέβαια τον Ουμανισμό και στη συνέχεια το Διαφωτισμό, αλλά δεν γνωρίζουμε συνήθως ότι το υπόβαθρό τους είναι ο Ελληνισμός.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι η καθημερινή μιζέρια μας εμποδίζει να δούμε αυτά τα θεμέλια και βλέπουμε μόνο και μόνο ένα τεχνητό ορίζοντα.

Η έλλειψη κατανόησης αυτής της επινόησης προέρχεται από μία ανασφάλεια για το πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι και κατά πόσο είναι επηρεασμένοι από την επιρροή της Τουρκίας.

Δεν προσέχουμε βέβαια άλλες χώρες της Ευρώπης που τη θεωρούν διαχρονικά εχθρική λόγω των πολέμων που τις χωρίζουν.

Επίσης ξεχνάμε το μέγεθος του φιλελληνισμού μέσα στην ιστορία της Ευρώπης και δεν σκεφτόμαστε συνειδητά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο της την ανάπτυξή της, την ιστορική Ευρώπη της οποίας αποτελούμε τα θεμέλια.

  • Ακόμα και η Ελληνική Επανάσταση θεωρείται ως μία λογική συνέπεια του Ελληνισμού, της Αναγέννησης, του Ουμανισμού και του Διαφωτισμού. 

Ότι βρισκόμαστε σε φάση κρίσης κι αναζητούμε παντού σημεία αναφοράς για να τοποθετηθούμε στο χωροχρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το θεμελιακό ρόλο τα χρόνια πάνω στον ελληνικό πολιτισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης μας του χώρου.
 
Δεν είμαστε ένα ξεκάρφωτο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε οι πρώτοι Ευρωπαίοι και η ιστορία μας έχει επηρεάσει όλη την ιστορία της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς αντί να αναπτύσσουμε μεταξύ μας ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας που βασίζεται σε μία ρατσιστική αντίληψη ενάντια της πατρίδας μας, θα ήταν καλό να κατανοήσουμε τον ρόλο μας στο παρελθόν και να επινοήσουμε τον ρόλο μας στο μέλλον.

  • Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το απέραντο γαλάζιο για μας και θα αντιληφθούμε επιτέλους ότι το να έχεις τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου δεν είναι μία νομική λεπτομέρεια, αλλά ένας στρατηγικός σχεδιασμός.

Ν. Λυγερός: Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός

Ποιος μπορεί να φανταστεί τον Ελληνισμό χωρίς θάλασσα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν είναι βάρβαρος. Ποιος μπορεί να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς Ελλάδα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν δεν είναι πολιτισμένος και δεν ξέρει ότι ο Ελληνισμός είναι πηγή της Ευρώπης. Έτσι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα καταπιεσμένη χωρίς να κάνει τίποτα. Και το κίνημα των Φιλελλήνων αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το γεγονός πρέπει να αναδειχθεί. Για να γίνει κατανοητό σε όλους. Για να γίνει κτήμα σε όλους. Η Ελλάδα επέλεξε να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν της το επέβαλε κανείς.

Αυτό έγινε επειδή είναι ιστορικά φυσιολογικό. Είναι η συνέχεια της ιστορίας μας μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που γεννήσαμε μέσω του Ελληνισμού που είναι η πηγή του Ουμανισμού. Δεν θέλουμε να είμαστε κάπου αλλού, γιατί είναι το παρελθόν μας και το μέλλον μας.

Επίσης είμαστε της προσφοράς, όλοι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τι χρωστούν στη Δημοκρατία μας. Διότι είμαστε της αξίας κι όχι των αρχών. Διότι είμαστε των ανθρώπων. Διότι είμαστε το δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα.
Σ. Ντρέκου - Ν. Λυγερός Λόγοι

11235) Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη. Perfection 14 1 1/2013.
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org
Τελευταία ενημέρωση και έλεγχος συνδέσμων: 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 16:51

Σχετικά:



N. Lygeros group (by S. Drekou) Aggelos Aslanidis: Όταν λέμε Ευρώπη εννοούμε σύνθεση χωρών με οικονομική ανάπτυξη, χώρες στις οποίες κυριαρχούν και προβάλλονται πολιτιστικές αξίες κάθε λαού τις υφηλίου, γενικά σεβασμός στην ετερότητα! Κατ' αρχήν στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθολικός σεβασμός στην ετερότητα! Φυσικά υπάρχει θεσμικό πλαίσιο γι' αυτό. Η Ευρώπη επεκτείνεται και αναζητά να επεκταθεί στην Πολιτισμική της Διάσταση, όπως άλλωστε πρέσβευε και ο Ναζισμός, μόνο που εκείνος προσπάθησε να εφαρμόσει αυτό με τα όπλα. Οι σύγχρονοι ναζιστές εξαπλώνονται με άλλα μέσα, εργάζονται από το γραφείο και απομυζούν μέσω των δανείων τον ιδρώτα και το αίμα των λαών. Προβάλλονται ως πολιτισμένοι αλλά έχουν Σάπια καρδιά! Μια διάλεξη με θέμα Η άλλη πλευρά της Ευρώπης και δει της ΕΕ, ίσως θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβουμε που οδεύουμε! 5 χρ.