Η αντεπίθεση του Ελληνισμού!
Η ορθολογική ανάλυση του θέματος της ΑΟΖ αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό είναι πλέον γεγονός. Μπορούμε βέβαια να το κρύψουμε από τον εαυτό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μπορούμε βέβαια να μην του δώσουμε την επαρκή σημασία, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τους αντιπάλους μας.
Κατά κάποιο τρόπο πρέπει ν' αποδειχθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει σημασία, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είμαστε ο μοναδικός παίκτης, κατά συνέπεια αυτή η ανεξαρτησία, αν δεν ενταχθεί σ' ένα συμμαχικό πεδίο δράσης, θα παραμείνει ένα πλαίσιο όπου θα παίξουν εις βάρος μας οι άλλοι παίκτες.
Και ο λόγος είναι απλός: γεωστρατηγικά και τοποστρατηγικά, η ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ' επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες, διότι αυτή η αδράνεια θα τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κινήσεων σ' ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ελεύθερο.
Η μη συνειδητοποίηση αυτού του νοητικού σχήματος θα προκαλέσει εις βάρος μας μεγάλα προβλήματα με επιπτώσεις για το μέλλον που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε με τα τωρινά δεδομένα, τόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή φάσης. Αν επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την αδράνεια σκέψης και κατάλληλων αποφάσεων, θα έρθουν απλά να μας το υπενθυμίσουν οι αντίπαλοί μας δίχως κανένα δισταγμό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ.
Η ιδιότητα της ΑΟΖ με τα 200 ΝΜ της, να προσφέρει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ακριτικών νησιών σε ελκυστές με μεγάλη δεξαμενή έλξης, δεν είναι βέβαια άσχετη με το θέμα. Διότι αυτό που θεωρούμε συνήθως ως ένα αδύναμο στοιχείο, μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο σε μία σημαντική βάση ελέγχου μίας μεγάλης περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να επεκτείνει το χώρο δράσης μας, δίχως να έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έννοια των 12 ΝΜ.
Αυτή η μεγάλη αλλαγή φάσης της θεώρησης των δεδομένων του Αιγαίου συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο και τη Γαύδο, είναι σημαντικότατη. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μία ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.
Έτσι, το να δεχτούμε πιέσεις για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο αναμενόμενο, αλλά απαραίτητο, διότι μόνο η έννοια της επικάλυψης οδηγεί στις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα με τη συμβατική τους έννοια. Όλα αυτά δεν είναι μία ουτοπία, διότι η Κύπρος με το παράδειγμά της έχει αποδείξει ότι ευσταθούν κι είναι ορθολογικά, ακόμα και σε μία κατάσταση κρίσης.
Ο πραγματικός μας εχθρός δεν είναι παρά μόνο μία μορφή ηττοπάθειας, η οποία μας οδηγεί να μην πιστεύουμε στις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Είναι λοιπόν σημαντικό να απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας που μας παραλύουν τη σκέψη και δεν επιτρέπουν τη στρατηγική μας δράση.
• Συνέντευξη: Στρατηγική ανάλυση του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη "Αντιθέσεις" - ΚΡΗΤΗ TV, 11/01/2013 της Ελληνικής ΑΟΖ. Video.
Αναφορά σε: Υφαλοκρηπίδα, Ιόνιο Πέλαγος, Κρήτη-Γαύδος, Καστελλόριζο, Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.
Σήμερα, ο Ελληνισμός
δεν είναι πια
μια αφηρημένη έννοια
κι όσοι προσπαθούν
να τον εξοντώσουν
το νιώθουν στο πετσί τους
διότι εδώ και αιώνες
στέκεται όρθιος
δίχως να γονατίζει
ακόμα και όταν
είναι πολιορκημένος
και υπό κατοχή
κανένας ζυγός δεν κατάφερε
να τον σκλαβώσει
όσο και να προσπάθησε
έσπασαν όλοι τα μούτρα τους
πάνω στην αντίσταση των Ελλήνων
διότι την ώρα της ανάγκης
όσο δύσκολα και να ήταν
τα πράγματα
πάντα βρέθηκαν
δάσκαλοι του γένους
ήρωες και αγωνιστές
για να προστατέψουν
τους δικούς μας
και την πατρίδα μας
δίχως να υπολογίσουν
το προσωπικό κόστος
γιατί ήξεραν όλοι τους
ότι σημασία είχε μόνο
η μνήμη μέλλοντος
και όχι οι τοπικές διαφωνίες
γιατί πάντα είχαμε ραγιάδες
και αναζητούσαμε
την ελευθερία μας
και γι’ αυτούς
διότι ο Ελληνισμός
είναι δώρο Ανθρωπότητας
κι όσοι το συνειδητοποιούν
επινοούν το ρόλο τους
και προσπαθούν πάση θυσία
να προσφέρουν σε όλους μας
αλλιώς η ζωή τους
δεν θα ήταν ένα παράδειγμα για μας
και τώρα
που η πατρίδα μας παλεύει
για να τα βγάλει πέρα
πρέπει ακόμα περισσότερο
να είμαστε ενωμένοι
για να παραμείνουμε ελεύθεροι
ενάντια στη βαρβαρότητα
γιατί ξέρουν και οι ξένοι
ότι οι ήρωες παλεύουν σαν τους Έλληνες.
Η επέτειος του Ελληνισμού
Σήμερα, ο Ελληνισμός δεν είναι πια μια αφηρημένη έννοια κι όσοι προσπαθούν να τον εξοντώσουν το νιώθουν στο πετσί τους διότι εδώ και αιώνες, στέκεται όρθιος δίχως να γονατίζει ακόμα και όταν είναι πολιορκημένος και υπό κατοχή.
Κανένας ζυγός δεν κατάφερε να τον σκλαβώσει όσο και να προσπάθησε έσπασαν όλοι τα μούτρα τους πάνω στην αντίσταση των Ελλήνων, διότι την ώρα της ανάγκης όσο δύσκολα και να ήταν τα πράγματα, πάντα βρέθηκαν δάσκαλοι του γένους ήρωες και αγωνιστές για να προστατέψουν τους δικούς μας και την πατρίδα μας, δίχως να υπολογίσουν το προσωπικό κόστος.
Γιατί ήξεραν όλοι τους ότι σημασία είχε μόνο η μνήμη μέλλοντος και όχι οι τοπικές διαφωνίες, γιατί πάντα είχαμε ραγιάδες και αναζητούσαμε την ελευθερία μας και γι’ αυτούς διότι ο Ελληνισμός είναι δώρο Ανθρωπότητας κι όσοι το συνειδητοποιούν επινοούν το ρόλο τους και προσπαθούν πάση θυσία να προσφέρουν σε όλους μας.
Αλλιώς η ζωή τους δεν θα ήταν ένα παράδειγμα για μας και τώρα που η πατρίδα μας παλεύει για να τα βγάλει πέρα, πρέπει ακόμα περισσότερο να είμαστε ενωμένοι για να παραμείνουμε ελεύθεροι ενάντια στη βαρβαρότητα γιατί ξέρουν και οι ξένοι ότι οι ήρωες παλεύουν σαν τους Έλληνες*.
Πηγές
Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: Opus of N. Lygeros
11740) Η επέτειος του Ελληνισμού. (ποίημα). Perfection 14 3 3/2013.
Articles & Analyses: Hellénisme N. Lygeros
Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: Opus of N. Lygeros
11740) Η επέτειος του Ελληνισμού. (ποίημα). Perfection 14 3 3/2013.
Articles & Analyses: Hellénisme N. Lygeros
*«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965 (Από λόγο πού εκφώνησε στο BBC τις πρώτες ημέρες τού Ελληνοϊταλικού πολέμου.)
Δείτε σχετικά: