Ν. Λυγερός: Η εξουσία πάνω από όλα και Η ανευθυνότητα της απραξίας... Και οι νεκροί θα πάρουν εκδίκηση


Κείμενα: Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Η ανευθυνότητα της απραξίας

Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ο κατάλογος των νεκρών δεν έχει τελειώσει. Κι όμως ακούμε την ανευθυνότητα της απραξίας της εξουσίας, που προσπαθεί να αναλάβει τα πάντα για να μην εξηγήσει τίποτα για όλα τα λάθη που έγιναν τόσο στο στρατηγικό και τακτικό επίπεδο.

Δεν είναι η εθελοντική προσέγγιση που λύνει προβλήματα δομικά της στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων. Δεν είναι ο λαός που πρέπει να σωθεί από μόνος του, αλλιώς δεν θα είχε νόημα να υπάρχει η κυβέρνηση.

Ας αφήσουμε επιτέλους, τα ψεύτικα και μεγάλα λόγια κι ας πάρουν τις ευθύνες τους ο καθένας που έχει μια θέση και έχει μια αξιοπρέπεια. Διότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ποτέ αυτούς που σκοτώνουν αθώους λόγω απραξίας.

Έτσι το πολιτικό κόστος σίγουρα θα υπάρξει, αφού και ο πιο αφελής από τους ψηφοφόρους κατανοεί ότι όταν βάζεις κομματόσκυλα σε σημαντικές θέσεις, όπου πρέπει να πάρουν αποφάσεις, είναι αναμενόμενο σε περίπτωση καταστροφής να προκαλέσουν τραγωδία, που πληγώνει τον Ελληνισμό γιατί ποτέ δεν αφήνει τους αθώους να πεθάνουν και μέσα στη λήθη.

Όσοι λοιπόν έχουν ευθύνες σε αυτήν την τραγωδία σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστούν για το μέλλον, διότι τώρα δε μιλάμε μόνο και μόνο για φθορά της εξουσίας αλλά και για ανευθυνότητα της απραξίας.


Τα προβλήματα λύνονται
και είναι χαρακτηριστικά
των ζωντανών 
μόνο που πρέπει
να υπάρχουν 
άνθρωποι ικανοί
που να παίρνουν
αποφάσεις στρατηγικές 
αλλιώς μια καταστροφή
καταλήγει αναπόφευκτα
σε τραγωδία
τώρα που το ξέρει
ο καθένας ας επιλέξει
τους σωστούς 
λόγω ανάγκης. 

Και οι νεκροί θα πάρουν εκδίκηση

Όσο και να ήθελαν να κρύψουν τους νεκρούς από την αρχή αυτής της καταστροφής που μεταμορφώθηκε σε τραγωδία, δεν μπόρεσαν ν’ αλλάξουν τίποτα. Αυτή η κυβέρνηση θέλει δεν θέλει να το παραδεχθεί είναι υπεύθυνη για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Ελλάδας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έδωσαν σημασία στους πρώτους νεκρούς. Δεν υπολόγισαν όμως ότι ο Ελληνισμός δίνει αξία σε κάθε ζωή και δεν εγκαταλείπει ποτέ τους νεκρούς του.

Έτσι οι παραιτήσεις που έγιναν, που γίνονται και που θα γίνουν σε χαμηλό επίπεδο ευθύνης δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Κι όσες δικαιολογίες και να βρήκαν για να καλύψουν τις αυθαίρετες αποφάσεις τους, όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα το υποστούν διότι τίποτα δεν θα περάσει πια ανώδυνα. Κι όσοι ήθελαν από αυτούς να πάνε διακοπές θα πρέπει να καταλάβουν ότι μάλλον θα είναι οι τελευταίες τους αφού θα είναι οριστικές.

Ο Ελληνικός λαός είχε ήδη βαρεθεί τις παράλογες κινήσεις της εξουσίας που δεν οδήγησαν πουθενά, είχε ήδη εκνευριστεί με τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, και τώρα έχει σιχαθεί τους κυβερνώντες που δεν στάθηκαν στο επίπεδο των περιστάσεων και δεν μπορούν να σεβαστούν τα θύματα, δηλαδή του αθώους νεκρούς και επιζώντες που έχασαν τη ζωή τους και τις ζωές τους.


Η αυτοπεποίθηση μιας σταλινικής κυβέρνησης


Όλοι βλέπουμε τώρα, πόσο αδίστακτη μπορεί να είναι μια κυβέρνηση, ακόμα κι αν υπάρχουν αθώοι νεκροί, λόγω της απραξίας τους. Δεν ανήκουν τα μέλη τους, στους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι, διότι τα μοντέλα τους είναι βάρβαρα μυαλά που γενοκτόνησαν ολόκληρους λαούς, χωρίς να έχουν καμιά ενοχή για όλα τα εγκλήματα που έπραξαν.

Μια σταλινική κυβέρνηση το μόνο που επιθυμεί, είναι η εξουσία και για να εξασφαλίσει αυτόν τον απίστευτο σκοπό, μπορεί να καταπατήσει τους πάντες, χωρίς ποτέ να διστάσει. Ξέρει να δικαιολογεί γενοκτονίες με κλιματικές συνθήκες, άρα δεν είναι μία απλή φωτιά που δεν θα δικαιολογηθεί.

Για μια τέτοια κυβέρνηση, ποτέ κανένας δεν φταίει για τίποτα εντός της εξουσίας. Αυτοί που φταίνε για τα πάντα, είναι πάντα οι άλλοι. Δεν ανέχεται καμιά δημοκρατική συζήτηση, διότι πολύ απλά θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο για οποιοδήποτε θέμα.

Έτσι και τώρα η σταλινική κυβέρνηση μας εξηγεί ότι οποιοσδήποτε την κατηγορήσει για την ανευθυνότητά της, την απραξία της, την ανικανότητά της είναι τουλάχιστον φασίστας γιατί δεν ξέρει να λέει κάποια άλλη λέξη από τότε που γεννήθηκε. 


Λόγω αυτοπεποίθησης πιστεύει στον εαυτό της, αλλά σε τίποτα άλλο και κατά συνέπεια δεν αμφισβητεί ποτέ το βάρβαρό της δόγμα: όλα είναι επιτρεπτά, αρκεί να μην χαθεί η εξουσία από το κόμμα.

Η εξουσία πάνω από όλα

Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη μιας τραγωδίας για λόγους επικοινωνιακούς είναι κατανοητό αλλά δεν συνεπάγεται βέβαια και πολιτικό κόστος. Στην πραγματικότητα, ελπίζεις με αυτή τη δήλωση ότι θα σταματήσεις τις αντιδράσεις απεγνωσμένων ανθρώπων.

Αλλά πόσο ρηχός πρέπει να είσαι σε ανθρώπινο επίπεδο για να το πιστέψεις;
Δεν βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια γιατί τα έχουν χάσει όλα εξαιτίας της αδράνειας σου πρώτα και της απραξίας σου δεύτερον. 
  • Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι είσαι ειλικρινής όταν προσπαθείς με τέτοια δήλωση να σβήσεις τα συναισθήματα των ανθρώπων που υποφέρουν; 
  • Πώς μπορείς να μιλάς για τους νεκρούς σαν να ήταν αντικείμενα διαπραγμάτευσης; 
  • Πιστεύεις πραγματικά ότι δεν βλέπουμε ότι για σένα η εξουσία είναι πάνω από όλα; 
  • Και ότι όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες που μπορούν να διαχειριστούν και οι πιο κάτω σου; 
Μόνο που ξέχασες την ασχετοσύνη τους γιατί δεν έβαλες ειδικούς σε στρατηγικές θέσεις αλλά μόνο κομματόσκυλα που μπορείς να ελέγχεις λόγω χαμηλών δυνατοτήτων. Έτσι κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει την ώρα της καταστροφής και γι’ αυτό ακολουθεί αναπόφευκτα η τραγωδία. 

Έτσι καταντάμε να μας λυπάται όλος ο κόσμος για τις φωτιές που μας κατασπαράζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μας λυπούνται για άλλο λόγο αφού ποτέ ένα σταλινικό καθεστώς δεν κατάφερε να προστατέψει αθώους, όσο ισχυρό και να ήταν. 
Ξέχασες όμως ότι η φωτιά καίει και την εξουσία.
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: Opus of N. Lygeros

Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής. Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon – Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης, Γλωσσολόγος κ.ά. Δείτε το βιογραφικό του εδώ.

Διαβάστε ακόμη:



Σημ.: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.