Στρατηγική δομή δάσους: Οι αγνοούμενοι της φωτιάς και οι δικαιολογίες της Κυβέρνησης (Συνέντευξη Ν. Λυγερού Ευθύνες για τις πυρκαγιές)

Στρατηγική δομή δάσους: Οι αγνοούμενοι της φωτιάς και οι δικαιολογίες της Κυβέρνησης (Συνέντευξη Ν. Λυγερού Ευθύνες για τις πυρκαγιές)

Κείμενα Νίκος Λυγερός,
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Οι αγνοούμενοι της φωτιάς και 
οι δικαιολογίες της Κυβέρνησης

Την ώρα που οι φωτιές ακόμα συνεχίζονται, μερικοί προσπαθούν ήδη να καλύψουν τα νώτα τους για τα λάθη που έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Βλέπουμε ότι τα ίδια άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας ότι είναι εντελώς ανίκανα να προστατέψουν τον ελληνικό λαό.

Έτσι πολλοί αναρωτιούνται τελικά τι κάνουν στην εξουσία αφού δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Μόνο που η ιδεολογία τους δεν αλλάζει με τις φωτιές. Έτσι πάντα με το λέγειν θα έχουμε τρεις ημέρες πένθους αλλά χωρίς αυτό να αλλάζει τίποτα στην ανικανότητα και την απραξία.

Δεν είναι της δράσης, δεν είναι της πράξης αλλά μόνο των μεγάλων λόγων. Λες και είμαστε μόνο και μόνο ψηφοφόροι που ακούν κομματικά επιχειρήματα και τίποτα άλλο, λες και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυβερνητικές δικαιολογίες δεν καλύπτουν κανένα νεκρό, κανένα θάνατο, κανέναν αγνοούμενο.

Όσοι πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, έκαψαν τις τελευταίες τους ελπίδες. Ακόμα και για την Αριστερά είναι πλήγμα τέτοια ανικανότητα, διότι αποτελεί στίγμα για το μέλλον και έτσι όλοι θυμούνται πια τι έλεγε ο Churchill. Τώρα ήρθε η ώρα της αντίστασης στο παράλογο, και της επανάστασης για τη Μακεδονία.


Στρατηγική δομή δάσους

Αν αφήνουμε τον καθένα να χτίζει όπου να ‘ναι, όπως να ‘ναι, δίχως να σέβεται το δάσος οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να γίνει εύκολα θανατηφόρο για τους αθώους που δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν σε φάση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι μόνο η πολεοδομία που έχει ευθύνες.

Πρέπει να σκεφτούμε και τις δασικές εκτάσεις ειδικά αυτές που συνορεύουν με κατοικίες. Γενικότερα όμως η προστασία του δάσους με ειδικές ζώνες που επιτρέπουν την ασφάλεια της περιοχής πρέπει να την έχουμε σκεφτεί από πριν και μάλιστα στρατηγικά. Διότι τα λάθη δεν διορθώνονται την ώρα της πυρκαγιάς.

Βέβαια πρέπει να υπάρχει και κάποια υπηρεσία που να ξέρει να διαχειρίζεται φάσεις κρίσης και στη συνέχεια αποκλιμάκωσης. Αλλιώς ακόμα και δομικά εργαλεία από ειδικούς δεν επαρκούν για να σωθούν οι αθώοι.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν είμαστε μόνο υπεύθυνοι για τη φωτιά, τις πυρκαγιές και τις καταστροφές αλλά και για την επιλογή των ατόμων που θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και θα αξιοποιήσουν τους ειδικούς με στρατηγικό τρόπο.

Αν δεν σκεφτούμε το μετά πριν το πριν, τότε είναι αργά αλλιώς είναι νωρίς και μπορούμε να σώσουμε ζωές αλλά και το ίδιο το δάσος. Διότι αυτό δεν δίνει μόνο ζωή αλλά καίγεται μόλις υπάρξουν ακραίες συνθήκες.

Έτσι πρέπει να διαμορφώσουμε το όλο πλαίσιο για να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε να σταματάμε μια καταστροφή μόλις εμφανιστεί κι όχι όταν γίνεται τραγική.Επιμέλεια: N. Lygeros by S. Drekou
Κείμενα Δρ. Ν. Λυγερού www.lygeros.org

Σχετικά:

39342) Οι αγνοούμενοι της φωτιάς και οι δικαιολογίες της Κυβέρνησης. Perfection 19 7 7/2018. En. The conflagration's missing people and the Government's excuses.
39343) Στρατηγική δομή δάσους. Perfection 19 7 7/2018.