Ν. Λυγερός: Ο Ζεόλιθος ως στρατηγικός στόχος - Η αλλαγή φάσης του ζεόλιθου [Βίντεο]

Βίντεο: Διάλεξη «Ο ζεόλιθος ως βελτίωση ποιότητας ζωής»

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου
«Ο Ζεόλιθος είναι φυσικό πέτρωμα μικροπορώδες αργυλοπυριτικό ορυκτό που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ως προσροφητικό καταλύτης. Ο όρος δημιουργήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Άξελ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι με την ταχεία θέρμανση στιλβίτη παράγεται μεγάλη ποσότητα ατμού από νερό το οποίο είχε απορροφηθεί από το υλικό. Με βάση αυτή την παρατήρηση ονόμασε το υλικό ζεόλιθος, από τις ελληνικές λέξεις «ζέω» (βράζω) και «λίθος» (πέτρα). Ο ζεόλιθος μπορεί να είναι αυτοφυής ή να παράγεται βιομηχανικά.

Ο φυσικός ζεόλιθος έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ειδικά στη Γεωργία, Κτηνοτροφία, Περιβάλλον, Βιομηχανία Υδρογονανθράκων, Ιατρική, Ιχθυοκαλλιέργεια.»[1]

Ο Ζεόλιθος ως στρατηγικός στόχος

Σε μία Θράκη όπου όλοι πιστεύουν ότι τίποτα πια δεν είναι δυναμικό κι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στα τοπικά δεδομένα, θέλαμε να προτείνουμε επιπλέον από άλλες υπηρεσίες, όπως είναι το Μουσείο Καραθεοδωρή ή το Μέγαρο Μουσικής, και τον στρατηγικό στόχο του Ζεόλιθου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι συγκρίσιμα πράγματα και θα είχε δίκιο σε πρώτη φάση, αν δεν είναι ικανός να δει πιο πέρα από τον ορίζοντα της καθημερινότητας.

Ένας τόπος για να ζήσει πραγματικά το παρόν του, πρέπει να έχει προοπτικές για το μέλλον και αυτές πρέπει να είναι πολλαπλές και μάλιστα σε διάφορους τομείς που είναι φαινομενικά εντελώς ανεξάρτητοι. Το ίδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα και με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ιδέα δεν είναι να τα περιμένουμε όλα από μία και μόνο πρωτοβουλία και να παραμείνουμε παθητικοί στους άλλους τομείς. Αν παλεύουμε για την ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο για τους υδρογονάνθρακες, αλλά για όλες τις δυνατότητες που προσφέρει σε όλο το ελληνικό πλαίσιο. Και ξέρουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ θα βοηθήσει και τη Θράκη μας απλώς πρέπει να έχει να βοηθήσει σε κάτι το συγκεκριμένο. Μία από τις προτάσεις μας σε πρακτικό επίπεδο είναι η αξιοποίηση του Ζεόλιθου.

  • Η Θράκη είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά στα πετρώματα του Ζεόλιθου.
Δεν είναι ανάγκη να πούμε περισσότερο όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί οι σκεπτικιστές και οι επιφυλακτικοί θα το θεωρήσουν υπερβολικό. Ας παραμείνουμε λοιπόν στο ελληνικό πλαίσιο.

Εξετάσαμε με τον Γιώργο Χατζηγεωργίου πολλές από τις ιδιότητες του Ζεόλιθου και πολλές από τις εφαρμογές του για την ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο προσφέροντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας κατά συνέπεια και άλλοι μπορούν από περιέργεια και μόνο να μελετήσουν αυτά τα επιστημονικά δεδομένα και να τα αξιολογήσουν ανάλογα.


Το σημαντικό είναι ότι η πατρίδα μας διαθέτει και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του Ζεόλιθου, πράγμα το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης λόγω της μεταφοράς.


Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή.


Επιπλέον καθώς μιλάμε για πετρώματα και όχι για μεταλλεύματα, δεν υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα κυάνωσης που καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και όλο το οικονομικό υπόβαθρο της περιοχής.


Ο στρατηγικός στόχος του Ζεόλιθου δεν είναι ένα τέχνασμα αλλά μία πραγματικότητα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Πρέπει ειδικά οι Θρακιώτες να μάθουν όσο περισσότερα στοιχεία για τον Ζεόλιθο για να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για την εκμετάλλευσή του κι επιπλέον οι εξορύξεις μπορούν ν’ αρχίσουν άμεσα χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.


Η αξιοποίηση του Ζεόλιθου δεν είναι ένα τεχνολογικό ή επιστημονικό πρόβλημα, είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και θεωρούμε ότι μέσω της ενημέρωσης αυτή θα υπάρξει σύντομα.


Η αλλαγή φάσης του ζεόλιθου

Αυτήν την περίοδο χωρίς να το συνειδητοποιούν οι περισσότεροι διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά στο θέμα του ζεόλιθου. Σιγά-σιγά οι επίσημοι φορείς αρχίζουν να κάνουν αναφορές σ’ αυτόν τον στρατηγικό ορυκτό πλούτο, ακόμα και για το πεδίο της πιστοποίησης.

Δεν είναι πια ενημερωμένοι μόνο στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και στο ΥΠΕΚΑ, και ειδικά ο αρμόδιος Υφυπουργός. Το θέμα έχει εξελιχθεί και τώρα πια αγγίζει και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν πια στη διάθεσή τους το σύνολο των ιδιοτήτων του ζεόλιθου μέσω επιστημονικών και τεχνικών μελετών αλλά και τα δεδομένα των ελληνικών κοιτασμάτων στη Θράκη. Και τώρα έχουν όλοι τους αντιληφθεί την οικονομική αξία της όλης προσπάθειας αλλά και ταυτόχρονα το σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 

Με αυτά τα νέα δεδομένα δημιουργείται μια αλλαγή φάσης, διότι πλέον είναι η κυβερνητική Ελλάδα που θα αναλάβει τις ευθύνες για την έναρξη των διαδικασιών για την εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου. Κανείς πια σε όλους αυτούς τους φορείς και τα επίπεδα δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι ενημερωμένος κι ότι δεν είναι αρμόδιος. 

Κατά συνέπεια είναι πια θέμα χρόνου η εκκίνηση της όλης διαδικασίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αγώνας του ζεόλιθου δεν θα συνεχίσει. Αντιθέτως, θα γίνει πιο έντονος ακόμα, για να ξέρουν όλοι όσοι θέλουν και πρέπει να ασχοληθούν με τον ελληνικό ζεόλιθο, πώς μπορούν να τον αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την πατρίδα μας.


Σκίτσο του κ. Ν. Λυγερού: (εδώ) 1000 υπογραφές για τον Ζεόλιθο. (Dessin)
Σκίτσο του κ. Ν. Λυγερού: (εδώ)
1000 υπογραφές για τον Ζεόλιθο. (Dessin)

Υπογραφές για τον ελληνικό Ζεόλιθο 

Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού θέλουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ελληνικού Ζεόλιθου για να παρθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση της εξόρυξής του στη Θράκη μας, όπου υπάρχει σε αφθονία, διότι αποτελεί για την πατρίδα μας ένα στρατηγικό στόχο που δίνει οικονομικές προοπτικές ενώ παράλληλα σέβεται απολύτως τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η αξιοποίησή του ελληνικού Ζεόλιθου θα έχει εφαρμογές στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και της φαρμακευτικής. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βοηθήσει και αυτός όπως η ΑΟΖ την ελληνική οικονομία.
By these signatures of the Greek people we want to display the necessity of Greek Zeolith, so that there will at last be a political decision on its mining in our Thrace, where it exists in abundance; because for our country it constitutes a strategic aim offering economic prospects while in parallel absolutely respecting the people and environment. Exploitation of the Greek zeolith will be applied in sectors such as agriculture, livestock farming, environment, industry and pharmaceutics. Thus, it is high time it helped the Greek economy as much as the Exclusive Economic Zone.

Avec ces signatures du peuple grec, nous voulons mettre en exergue la nécessité de la zéolithe grecque pour que soit enfin prise la décision politique de son exploitation dans notre Thrace où elle existe en abondance car elle constitue pour notre patrie un objectif stratégique qui offre des perspectives économiques tout en respectant parallèlement les hommes et l’environnement. La mise en valeur de la zéolithe grecque aura des applications dans les domaines de l’agriculture, l’élevage, de l’environnement, de l’industrie et de la pharmaceutique, il est temps donc, qu’elle aide elle aussi, comme la ZEE, l’économie grecque.

A través de estas firmas del pueblo griego queremos resaltar la necesidad de la Zeolita Griega para que la decisión política de explotación en la región de nuestra Tracia por fin sea tomada, ya que la misma es abundante y además es para nuestro país un objetivo estratégico que ofrece perspectivas económicas y al mismo tiempo respeta totalmente a las personas y al medio ambiente. La explotación de la Zeolita Griega tendrá aplicaciones en los campos de agricultura, ganadería, medio ambiente, la industria y los productos farmacéuticos. Ha llegado la hora para que la Zeolita ayude, como la ZEE, a la economía griega.

С данными подписями греческого народа мы хотим подчеркнуть необходимость греческого цеолита, чтобы, наконец, было принято политическое решение о его добыче в нашей Фракии, где цеолит существует в изобилии, так как он составляет для нашей родины стратегическую цель, которая обеспечивает экономические перспективы, параллельно уважая людей и окружающую среду. Использование греческого цеолита будет применяться в области сельского хозяйства, животноводства, окружающей среды, промышленности и фармацевтики. Итак, настало время чтобы он помог, как и ИЭЗ, греческой экономике.

Con queste firme del popolo greco, noi vogliamo mettere in evidenza lanecessità della Zeolite greca affinché sia finalmente presa ladecisione politica della sua estrazione nella nostra Tracia ove ce n'èin abbondanza poiché costituisce per la nostra patria un obbiettivostrategico che offre delle prospettive economiche rispettandoparallelamente sia gli uomini che l'ambiente. Lo sfruttamento dellazeolite greca avrà delle applicazioni nel campo dell'agricoltura, dell'allevamento, dell'ambiente, dell'industria e della farmaceutica.E' tempo dunque, che anche la zeolite aiuti come la ZEE l'economia greca.

SPONSOR
ellinikos.zeolithos@gmail.com

LINKS

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros (+βίντεο)

1. Ζεόλιθος Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια el.wikipedia.org

*Διάλεξη του καθηγητή Νίκου Λυγερού για το ζεόλιθο με θέμα: “Ο ζεόλιθος ως βελτίωση ποιότητας ζωής” στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρκί, στη Λευκωσία.