Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα ζήσουν (Ομιλία του κ. Λυγερού για τον Διονύσιο Σολωμό)

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα ζήσουν (Ομιλία του κ. Λυγερού για τον Διονύσιο Σολωμό)

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα ζήσουν

Όταν βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνουμε, ότι προέρχονται όχι από τη φύση τους, αλλά από τη διαχείρισή τους.

Έτσι ενώ έχουμε την εντύπωση της δυσκολίας τουλάχιστον στην αρχή, μετά από τόσες προσπάθειες βλέπουμε ότι τελικά είναι η ανικανότητα που μας εγκλωβίζει.

Είμαστε λοιπόν ελεύθεροι πολιορκημένοι στην ίδια μας την πατρίδα, αλλά όχι από ξένους αλλά απλώς από όσους επιλέξαμε για να λύσουν τα προβλήματά μας, δίχως ν’ αντιληφθούμε ότι αυτό δεν τους αγγίζει επί της ουσίας.

Διότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν καταλάβει ακόμα την έννοια και την αξία της ΑΟΖ, μετά από τόσο καιρό κι ότι ο ελληνικός ζεόλιθος προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη Θράκη.

Ακόμα προσπαθούν να δουν τι είναι το καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Δεν έχουν τελειώσει ούτε τον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα 1,2 και 10. Δεν έχουν αρχίσει νέο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες Νότια της Κρήτης με πιο πυκνό πλέγμα.

Δεν προετοιμάζονται για το νέο γύρο αδειοδότησης. Δεν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες με την Ιταλία και με την Αλβανία. Κι όμως θεωρούμε ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα υποτίθεται σοβαρά.

Στην πραγματικότητα, ο καθένας συνειδητοποιεί ότι, όταν λες ότι ασχολείσαι μ’ ένα θέμα, δεν σημαίνει ότι ξέρεις να το διαχειριστείς και να το λύσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει επιτέλους μια αλλαγή που να ενσωματώνει ειδικούς κι όχι απλώς κομματόσκυλα που ξέρουν μόνο και μόνο να κερδίζουν εκλογές, αλλά τίποτα άλλο. Διότι τώρα δεν έχουμε ανάγκη από αυτή την ειδικότητα για το μέλλον της πατρίδας μας.


Οι απλοί και οι ελεύθεροι

Οι απλοί δεν είχαν έκφραση. 
Περίμεναν. Ποιος ξέρει τι; 
Το τέλος της κυριαρχίας; 
Ή τον ερχομό του ηλίθιου; 
Οι ελεύθεροι ήταν πολιορκημένοι. 
Δεν περίμεναν. Όλοι το ήξεραν. 
Ούτε την κατάρρευση του χυδαίου. 
Ούτε την ανάδειξη του άθλιου. 
Απλώς ζούσαν. 
Διαβάζοντας τους επόμενους νεκρούς. 
Οι απλοί και οι ελεύθεροι, 

τα μοναδικά ίχνη της ανθρωπιάς.

Ομιλία του κ. Λυγερού για τον Διονύσιο Σολωμό


Ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Τοπαλίδης Ευστάθιος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών Μαρία Χρ. Ναυροζίδου σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών με θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ.

Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών. Κυριακή 10 Απριλίου 2016, ώρα: 18.00 - Πρόσκληση

Στο Βίντεο: Ομιλητής ο κ. Λυγερός Νίκος, Στρατηγικός σύμβουλος.
Ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς θα απαγγείλει αποσπάσματα από το έργο.

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 − 9 Φεβρουαρίου 1857) ήταν Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και ύστερα της Κύπρου. Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνο γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της. Σύμφωνα με τις απόψεις του δημιουργούσε «από το ρομαντισμό μαζί με το κλασικισμό ένα [...]είδος μικτό, αλλά νόμιμο[...]».

Εκτός από τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Λάμπρος. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής παραγωγής του είναι η αποσπασματική μορφή: κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο. Ο Κώστας Βάρναλης περιέγραψε εύστοχα την αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου με τη φράση «...(Ο Σολωμός) πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε».

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Διονύσιου Σολωμού που φαίνεται ότι τον «απασχόλησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του», καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης ελληνικής ποίησης. Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, το έργο είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Δείτε ακόμη: