Ν. Λυγερός: Ο ναζιστικός και σοβιετικός σοσιαλισμός. Ενάντια στον Εθνικοσοσιαλισμό. Όσοι λατρεύουν τον Στάλιν


Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Ο ναζιστικός και σοβιετικός 
σοσιαλισμός - Ν. Λυγερός

Όταν χρησιμοποιούμε την έννοια του σοσιαλισμού δεν έχουμε ιδέα το τι μπορεί να εμπεριέχει το βάρβαρο. Έτσι ο εθνικοσοσιαλισμός και σοσιαλιστικό σοβιετικό σύστημα έχουν το ίδιο υπόβαθρο.

Κι αν πολλοί το ξεχνούν το Σύμφωνο της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα, ο Ribbentrop εκ μέρους του Χίτλερ και ο Molotov εκ μέρους του Στάλιν που ήταν και παρών, έρχεται να μας υπενθυμίσει τη βαρβαρότητα του σοσιαλισμού.Μάλιστα, το Σύμφωνο που αφορούσε επίσημα την ουδετερότητα μεταξύ των δύο μερών σε περίπτωση πολέμου είχε κι ένα μυστικό πρωτόκολλο που αφορούσε την κατάληψη της Φινλανδίας, της Πολωνίας, των Βαλτικών χωρών κι ένα μέρος της Ρουμανίας.

Εκείνη την εποχή στη Δύση προκάλεσε κρίσεις στα κομμουνιστικά κόμματα και μάλιστα το γαλλικό απαγορεύτηκε με το διάταγμα Daladier. Πολλοί από αυτούς που ξέρουν για το Σύμφωνο είχαν στο μυαλό τους το τέλος του με την επιχείρηση Barbarossa. Αλλά και αυτοί ξεχνούν την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ναζί και Σοβιετικών που υπέγραψαν στις 11 Φεβρουαρίου 1940.

Έτσι οι Σοβιετικοί πούλησαν στους Ναζί, πετρέλαιο, πρώτες ύλες και σιτάρι αξίας 430 εκατομμυρίων Reichsmarks. Μάλιστα μυστικά είχαν συμφωνήσει να αγοράζει η Σοβιετική Ένωση σε τρίτη χώρα χωρίς να πει ότι θα το πουλούσε μετά στους Ναζί.

Πιο συγκεκριμένα πούλησε 900.000 τόνους πετρελαίου, 140.000 τόνους μαγγανίου και 1,6 εκατομμύρια τόνους σιτάρι. Και πήρε η Σοβιετική Ένωση πολεμικά καράβια, σχέδια και πολεμικά αεροσκάφη, τουρμπίνες, γεννήτριες, κινητήρες Ντίζελ και δείγματα εξοπλισμού για πυροβολικό, τεθωρακισμένα, εκρηκτικά και χημικό πόλεμο.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο το Σύμφωνο, αλλά και η Συμφωνία που αποδεικνύουν την βαρβαρότητα του σοσιαλισμού για την Ανθρωπότητα.

Ο Μόλοτοφ (υπογράφοντας), ο Ρίμπεντροπ 
(με τα μαύρα πίσω από τον Μόλοτοφ) 
και ο Στάλιν (δεξιά) στις 23 Αυγούστου 1939

Ενάντια στον Εθνικοσοσιαλισμό 
Ν. Λυγερός 

Πολλοί από εμάς δεν μπορούν να φανταστούν συμμαχίες που αφορούν διαφορετικά άκρα, ενώ βέβαια θεωρούμε ξεκάθαρο το πλαίσιο του ναζισμού ή του κομμουνισμού. Βέβαια ξεχνάμε τη συμφωνία που έκαναν ο Χίτλερ και ο Στάλιν…

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν μεταφράζουμε αρκετά μερικές έννοιες και στο τέλος πιστεύουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση. Έτσι ξεχνούμε ότι ο ναζισμός δεν είναι μία λέξη από μόνη της στα γερμανικά, αφού προέρχεται από τον συνδυασμό Nationalsozialismus που σημαίνει κυριολεκτικά εθνικοσοσιαλισμός.

Κι έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σπάνια αντιλαμβανόμαστε ότι ετυμολογικά το κοινό στοιχείο του ναζιστικού καθεστώτος και της σοβιετικής ένωσης ήταν ακριβώς ο σοσιαλισμός. Μάλιστα, πάλι ετυμολογικά ήδη από το 1920 υπήρχε η ναζιστική ιδεολογία στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.

Με άλλα λόγια αυτός ο συνδυασμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση. Κι επειδή, από την άλλη λέμε μόνο Σοβιετική Ένωση ξεχνάμε ότι πρόκειται για Союз Советских Социалистических Республик, οπότε έγινε μετά το 1999 Содружество Независимых Государств.

Έτσι για όσους ξέρουν ακόμα και βασικά γερμανικά και ρωσικά, είναι εύκολο ν’ αντιληφθούν ότι μερικές λέξεις χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες βέβαια λένε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τέτοια δεδομένα, αλλά κανείς δεν αναρωτιέται τι σημαίνει πρακτικά να μην υπάρχει ετυμολογική διαφορά. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να διαβάζουμε την ιστορία για να βλέπουμε πιο αποτελεσματικά το μέλλον που ζούμε, αλλιώς οι έννοιες εκφυλίζονται και δεν ξέρουμε πια με ποιον τρόπο αντιστεκόμαστε πραγματικά στον εθνικοσοσιαλισμό.









Η σοβιετική βαρβαρότητα του 1937 
Ν. Λυγερός

Επιχειρησιακή εντολή υπ’ αριθμόν 00439 στις 25 Ιουλίου 1937 
Στόχος: Οι Γερμανοί που εργαζόταν στη Σοβιετική Ένωση και οι Σοβιετικοί που είχαν σχέση με τη Γερμανία.
Αποτέλεσμα: 68.000 συλλήψεις ανθρώπων. Οι 42.000 εκτελέστηκαν.

Επιχειρησιακή εντολή υπ’ αριθμόν 00447 στις 30 Ιουλίου 1937
Στόχος: Οι Κουλάκοι που τελείωσαν την ποινή τους ή που απέδρασαν από τα Γκουλάκ .
Οι κληρικοί και οι πιστοί.
Τα πρώην μέλη μη κομμουνιστικών κομμάτων.
Οι εγκληματίες
Γενικά οι «άνθρωποι του παρελθόντος».
Αποτέλεσμα: 767.397 συλλήψεις ανθρώπων. Οι 386.798 εκτελέστηκαν.

Επιχειρησιακή εντολή υπ’ αριθμόν 00485 στις 11 Αυγούστου 1937
Στόχος: Οι Σοβιετικοί που είχαν σχέση με την Πολωνία και οι Πολωνοί στην Σοβιετική Ένωση.
Αποτέλεσμα: 144.000 συλλήψεις ανθρώπων. Οι 110.000 εκτελέστηκαν.

Επιχειρησιακή εντολή υπ’ αριθμόν 00486 στις 15 Αυγούστου 1937
    Στόχος: Οι γυναίκες και τα παιδιά άνω των 15 ετών που είναι εχθροί του λαού. 
Αποτέλεσμα: 18.000 συλλήψεις γυναικών και 25.000 συλλήψεις παιδιών.

Το κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ μετά την απελευθέρωση

Όσοι λατρεύουν
Ν. Λυγερός

Όσοι λατρεύουν
τον Στάλιν
και μιλούν
για το Στάλινγκραντ
έχουν ξεχάσει
ότι ήταν απλώς
μια μάχη
μεταξύ δύο σοσιαλιστών
που είχαν συμφωνήσει
για να γίνει
επίθεση στη Δύση
αλλά μετά
επανήλθαν
τα συμφέροντά τους
και πολέμησαν
με ηρωισμό
για κάτι
που είχαν
φτύσει μαζί
λόγω ιδεολογίας
που μοιράστηκαν
κι επέβαλαν
απλόχερα.

Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής. Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon – Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης, Γλωσσολόγος κ.ά. Δείτε το βιογραφικό του εδώ.

Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι

Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros
29701) Η σοβιετική βαρβαρότητα του 1937. Perfection 17 10 11/2016.
25389) Όσοι λατρεύουν. (ποίημα). Perfection 17 5 5/2016.
20732) Η σοβιετική ερμηνεία πραγματικότητας. Perfection 16 7 7/2015. En. The soviet interpretation of reality.
30206) Ο ναζιστικός και σοβιετικός σοσιαλισμός. Perfection 18 1 1/2017.
22285) Ενάντια στον Εθνικοσοσιαλισμό. Perfection 16 10 11/2015.

Σχετικά θέματα: