20 Μαΐ 2018

Μνήμη γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού (βίντεο 2018)

Ομιλία Ν. Λυγερού: Γενοκτονία βαρβαρότητας και στρατηγική Ανθρωπότητας 2018: Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων

Επιμέλεια αφιερώματος Σοφία Ντρέκου

Η γεωπολιτική οντότητα της Ανθρωπότητας - Ν. Λυγερός

Όσοι ασχολούνται δεκαετίες με την αναγνώριση των γενοκτονιών, βλέπουν ότι είναι λάθος η συναισθηματική προσέγγιση, αντιλαμβάνονται ότι η θυματολογία δεν μπορεί να φέρει πολλά αποτελέσματα, συνειδητοποιούν ότι η τεκμηρίωση έχει φτάσει στα όρια της. Έτσι η στρατηγική εμφανίστηκε όλο και περισσότερο διότι είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ιστορίας. Μπορεί τα θύματα της γενοκτονίας να μην είχαν ποτέ μια γεωπολιτική αντίληψη των πραγμάτων αλλά για τους γενοκτόνους ήταν η αρχή των πάντων.

Όταν μιλάμε για γενοκτονία χάρη στον Raphael Lemkin αναφερόμαστε σε μια ειδική περίπτωση των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι το πλαίσιο του θέματος είναι η γεωπολιτική οντότητα της Ανθρωπότητας. Αν δεν την γνωρίζουμε με αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε ικανοί να ορίσουμε το πεδίο δράσης και το πεδίο μάχης με τη βαρβαρότητα.


Μία γενοκτονία δεν γεννιέται από μόνη της, θέλει γεωπολιτικές συνθήκες, κοινωνικές αντιπαραθέσεις, οικονομικά προβλήματα και βέβαια τις λεγόμενες φάσεις του Stanton. Κάποιος που δεν εξετάζει τη γεωπολιτική διάθεση μιας χώρας όχι μόνο δεν θα καταλάβει πώς έγινε η γενοκτονία αλλά δεν θα ξέρει ούτε για ποιο λόγο συνεχίζεται η άρνησή της.


Μια γενοκτονία είναι πάντα κατά της Ανθρωπότητας αλλά γίνεται κατά ενός συγκεκριμένου λαού για κάποιους λόγους. Αν δεν εξετάζουμε αυτούς τους λόγους ποτέ δεν θα καταφέρουμε ν’ αντισταθούμε και να νικήσουμε τους συνεχιστές αυτής της γενοκτονίας.
• Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σημείο Συγκέντρωσης: Σέρρες - Πλατεία Ελευθερίας, ώρα: 19.00. Ομιλία του Ν. Λυγερού: "Γενοκτονία βαρβαρότητας και στρατηγική Ανθρωπότητας". Εργατικό Κέντρο Σερρών. Σάββατο 19 Μαΐου 2018 - Αφίσα.

Ένας χρόνος πριν την εκατονταετία της 
Γενοκτονίας των Ποντίων - Ν. Λυγερός

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ένας χρόνος πριν την 100ετία"

Φέτος μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επέτειο της εκατονταετίας της Γενοκτονίας των Ποντίων και αυτό είναι ένα νέο πλαίσιο που προσφέρει πολλές δυνατότητες σε επίπεδο της Ανθρωπότητας.

Μετά από τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών το 2007 και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να καθιερωθεί η 9 Δεκεμβρίου ως Ημέρα μνήμης της αξιοπρέπειας των θυμάτων γενοκτονιών μετά από πρωτοβουλία των Αρμενίων λόγω της εκατονταετίας το 2015, έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν την ίδια την Ανθρωπότητα. 

Στο πλαίσιο αυτού του χρόνου που θα διανύσουμε δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τη γενοκτονία που έχουμε υποστεί αλλά και τις άλλες που δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει διότι δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτές αλλά και άλλες που δεν γνωρίζουμε καλά. Με άλλα λόγια πρέπει να έχουμε εξωστρέφεια και να έχουμε ως όραμα το παράδειγμα προς μίμηση που βοηθά και τους άλλους λαούς. 

Ο ίδιος ο Ελληνισμός είναι της εξωστρέφειας και της προσφοράς για την Ανθρωπότητα. Κατά συνέπεια πρέπει να συνδυάσουμε αυτή την ιδιότητα με το γεγονός της εκατονταετίας. Αυτή η ιδέα όσο καινοτόμα και να είναι θεωρητικά πρέπει να υλοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους. 

Έχουμε στη διάθεση μας πολλές ιδέες αρκεί να μην είναι μόνο και μόνο για τον εαυτό μας για να έχουν μια διεθνή εμβέλεια. Αν θέλουμε να αναγνωρίσουν και άλλοι τι έχουμε υποστεί, πρέπει να αναγνωρίσουν πρώτα το έργο που παράγουμε για τους άλλους. 

Έχουμε ένα χρόνο για να αξιοποιήσουμε το έργο μας έτσι ώστε να αποτελεί προστιθέμενη αξία για την Ανθρωπότητα.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ένας χρόνος πριν την 100ετία". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρα: 19.30 - Αφίσα ήρθαν να παίξουν μαζί μας
για ν’ ακουστεί η φωνή
της Ανθρωπότητας
όλοι ξαφνιάστηκαν
γιατί δεν περίμεναν
να φτάσει η μουσική
στο επίπεδο της εμπάθειας
που κατανοεί τον άλλον
που έχει υποστεί γενοκτονία
και ν' ακολουθήσει
τη σιωπή των αθώων
χάρη στη φωνή των Δίκαιων. Ν. Λυγερός - 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σαμανίδη 16, Πανόραμα. Θεσσαλονίκη. Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ώρα: 11.30. Θα συμπληρωθεί μετά το πέρας της ομιλίας.
Επιμέλεια, πηγή: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org


38608) Όταν τα όργανα. (ποίημα). Perfection 19 5 5/2018.
38610) Οι επαναστάσεις. (ποίημα). Perfection 19 5 5/2018.
38611) Δομή της Μουσικής Διάλεξης. (Dessin). Perfection 19 5 5/2018.
38613) Ένας χρόνος πριν την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ποντίων. Perfection 19 5 5/2018.
38614) Η γεωπολιτική οντότητα της Ανθρωπότητας. Perfection 19 5 5/2018. 

Δείτε Σχετικά Θέματα:Οι επαναστάσεις
δεν σταματούν
την πραγματικότητα
διότι συνεχίζουν
τη ζωή
λόγω απαίτησης
της εξέλιξης
γι’ αυτό
τον λόγο
ανήκουν
στην ιστορία
της Ανθρωπότητας
σε αντίθεση
με τους ριζοσπάστες
που είναι
με τη βαρβαρότητα
γιατί δεν θέλουν
το παρελθόν
ν’ αγγίξει
το μέλλον
δίχως
τη λογοκρισία
του παρόντος.


Άσε τα βαρίδια 
της κοινωνίας
αν θέλεις 
όντως 
να ζήσεις 
χωρίς να υπάρχεις 
μόνο 
γιατί χωρίς 
υπερβάσεις 
δεν θα καταφέρεις 
να ανακαλύψεις 
το μέγεθος 
της Ανθρωπότητας 
και να νιώσεις 
τι σημαίνει 
η εμβέλειά της 
για κάθε 
άνθρωπο 
που ζει 
για τους άλλους 
και προσφέρει 
σε όσους 
έχουν ανάγκη 
για να μην πεθάνουν 
χωρίς αφύπνιση.
Να είσαι ελεύθερος - Ν. Λυγερός

Να είσαι ελεύθερος σαν θύελλα
όταν όλοι οι άλλοι συμβιβάζονται
με την ηρεμία γιατί μόνο έτσι 
μπορείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο
αλλιώς ποτέ δεν θα μπορέσεις
να βοηθήσεις κάποιον που έχει
ανάγκη για να εξελιχθεί
επειδή δεν μπορεί να κάνει 
την υπέρβαση από μόνος του.