Τα παιδιά ως επόμενοι άνθρωποι: Μικροί άνθρωποι και έξυπνη παιδεία - Ν. Λυγερός


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Τα παιδιά ως επόμενοι άνθρωποι

Νίκος Λυγερός: Μέσω των Μαθηματικών και της νοημοσύνης συνειδητοποιούμε ότι τα παιδιά της κοινωνίας, είναι στην πραγματικότητα, οι επόμενοι άνθρωποι.

Ο αρχικός δείκτης νοημοσύνης της μικρής ηλικίας δέχεται εξελίξεις και γι' αυτό το λόγο η αρχική καμπύλη του λογαριθμικού τύπου μετατρέπεται σε καμπύλη του Gauss. Πρόσφατα μια έρευνα έδειξε ότι οι ενδείξεις της ψυχομετρικής επιβεβαιώνονται με εγκεφαλικές μετρήσεις που δείχνουν τροποποιήσεις της δομής λόγω των νοητικών ερεθισμάτων ή μη, και αυτό έως μια ηλικία που αγγίζει τα 20. Επιπλέον η διαφοροποίηση είναι της τάξης των 20 μονάδων, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. 

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για την εξέλιξη του παιδιού σε επόμενο άνθρωπο να μην το εξετάζουμε παθητικά και παραδοσιακά όπως γίνεται συνήθως στο σχολείο. Πρέπει με μικρές ομάδες μαθητών να γίνονται σεμινάρια με δυσκολότερες ασκήσεις ειδικά δομημένες για να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της σκέψης του αλλά και της δημιουργικότητάς του. 


Τα ανοιχτά προβλήματα, παραδείγματος χάρη, είναι προτιμότερα από τα κλειστά που δέχονται μεθοδολογικά την πίεση της επανάληψης δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα και η εμπέδωση. Το πλαίσιο της επανάληψης αποκτά γρήγορα κορεσμό και ενώ είναι θετικό στην αρχή, μετατρέπεται σε αρνητικό σε βάθος χρόνου


Δεν πρέπει επιπλέον να φοβόμαστε τις δυσκολίες διότι μόνο αυτές μπορεί να ξεπεράσει το παιδί για να εξελιχθεί. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να περάσουμε και από το στάδιο της εξερεύνησης των ικανοτήτων του παιδιού έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογες στρατηγικές μάθησης και όχι να επιμένουμε σ' ένα γενικό και συντηρητικό πλαίσιο που επιβάλλει η λεγόμενη ύλη. 


Δίχως ενέργεια και χάσιμο χρόνου δεν υπάρχει σοβαρή επένδυση στην εξέλιξη του παιδιού. Τα master class είναι ειδικά δομημένα για αυτές τις στρατηγικές απαιτήσεις, ανατρέπουν τις κλασσικές ηλικιακές ιεραρχίες για να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί και να το βοηθήσουν αποτελεσματικά για να βρει τον δικό του τρόπο μέσω του δασκάλου. 


Στη συνέχεια, ειδικά στις ακραίες περιπτώσεις είναι ο ρόλος του μέντορα που θα ολοκληρώσει αυτήν την προσέγγιση αυτός είναι που θα του προσφέρει την πρόσβαση σε γνώσεις και όχι μόνο πληροφορίες, σε στρατηγικές και όχι μόνο τεχνικές. 


Για να γίνει με την πάροδο του χρόνου, ο επόμενος άνθρωπος και να κατανοήσει ως μαθητής ότι στο πλαίσιο του δασκάλου μπορεί να υλοποιήσει ακόμα και αυτό που νόμιζε ότι δεν μπορεί να κάνει αρχικά διότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ανθρώπου.Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Μικροί άνθρωποι και έξυπνη παιδεία". 8o Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, Παύλου Μπακογιάννη 31 (Β) 14562, Κηφισιά, Αθήνα. Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, ώρα: 18.30 - ΑφίσαΠρόσεχε τα παιδιά
Ν. Λυγερός

Πρόσεχε τα παιδιά
και μην ξεχνάς ποτέ
ότι είναι πάντα
για τους δίκαιους
μικροί άνθρωποι
που μαθαίνουν
να γίνονται
συνάνθρωποι
με τις γνώσεις
που αποκτούν
και που ανήκουν
στην Ανθρωπότητα
εδώ και αιώνες
λόγω της ανάγκης
της εξέλιξης
και της συνέχειας.

Νίκος Λυγερός, N. Lygeros by Sophia Drekou 
Κείμενα+βίντεο: Opus of N. Lygeros

Συνομιλίες Υδάτινοι Λόγοι 30 Ιουλίου 2013Καλησπέρα σας... Η Επανάσταση του νοός για το μέλλον της ανθρωπότητας και του κάθε κατακτητή και της κάθε Τρόικας, είναι η γνώση και η αυτογνωσία σε καιρό πολέμου και αενάως, αν θέλουμε να δούμε ΑΛΗΘΙΝΑ αποτελέσματα αγαπητοί. Αν προσέξουμε τα παιδιά, τότε η ανθρωπότητα θα έχει το μέλλον που της αξίζει φίλοι μου... Όλες οι άλλες εξεγέρσεις είναι αποτέλεσμα των παθών μας και της αγνοίας μας... αν θέλουμε ν'αντισταθούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, τότε ας φτιάξουμε το μέλλον των παιδιών.... γιατί εμείς αδέλφια, τα ΚΑΝΑΜΕ ΣΑΛΑΤΑ!!! ...και ένα τραγουδάκι αφιερωμένο σε όσους διαβάζουν Νίκο Λυγερό... 30 Ιουλίου 2013 στις 6:56 μ.μ.


Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνευτής: Παύλος Σιδηρόπουλος

Vicky Ko-Vid: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ? 31 Ιουλίου 2013 στις 12:20 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Ναι Βίκυ υπάρχει... οι Πατέρες της εκκλησίας μας δίνουν την θεραπευτική και το έργο του Νίκου Λυγερού για τα παιδιά, δίνουν τις λύσεις! Εμείς τα βλέπουμε όμως; Εκεί είναι το ζητούμενο. 31 Ιουλίου 2013 στις 4:04 π.μ.

Vicky Ko-Vid: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ. ΠΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ? ΠΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ? ΠΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ?

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΟΣΟΙ ΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΟΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ. ΠΟΣΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ, ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ? ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ, ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ. 

ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ Σ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΡΓΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ. ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. 31 Ιουλίου 2013 στις 10:27 π.μ. 

Σοφία Ντρέκου: Καλημέρα καλή μου Βίκυ. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκρίθηκες στην συγκεκριμένη ανάρτηση με ουσιαστικά και πνευματικά κριτήρια. Χαίρομαι που δεν άκουσες κανέναν και συνέχισες την πνευματική καθοδήγηση της κόρης σου μέσω του εξομολόγου ο οποίος συν τοις άλλοις βοηθά τα παιδιά να έχουν μια προσεκτική ζωή χωρίς επικρίσεις και συναισθηματική φόρτιση, που πολλές φορές βαίνει σε λανθασμένη συμπεριφορά από τους γονείς.

Το έργο του κ. Νίκου Λυγερού είναι επαναστατικό και ανατρεπτικό για όσους το παρακολουθουν και σ'ευχαριστώ ιδιαιτέρως που το επισημαίνεις. Σου εύχομαι από καρδιάς να χαίρεσαι την κορούλα σου και να την καμαρώνεις. Καλημέρα και Καλή Παναγιά! 1 Αυγούστου 2013 στις 8:52 π.μ.