Η Ομιλία για την Μακεδονία στο Ελνσίκι, Φινλανδία (Βίντεο 19/01/2019) Ν. Λυγερός


Επιμέλεια, συλλογή: Σοφία Ντρέκου

Μήνυμα από το Ελσίνκι

Είμαστε εδώ, μαζί με τον Κωνσταντίνο που μας κάλεσε για αυτό το Συλλαλητήριο στο Ελσίνκι, προετοιμαζόμαστε για το Συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη δυναμική που ζήσαμε εδώ στη Φινλανδία. Όταν βλέπουμε λοιπόν μέσα στο χιόνι, μέσα σε αυτό το κρύο, εδώ είμαστε να φανταστείτε εδώ είναι η θάλασσα δεν ξέρω αν το βλέπετε ή αν το φαντάζεστε, είμαστε λοιπόν δίπλα στην θάλασσα για αυτόν τον αγώνα μαζί. Άρα αύριο που θα είναι τα πράγματα πιο ζεστά θα είμαστε σίγουρα περισσότεροι, αλλά ο αγώνας αρχίζει ανά μονάδα. Και εδώ αυτό που είδαμε στο Ελσίνκι είναι ότι οι άνθρωποι όσοι και να είναι, όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες είναι πάντα μαζί για τον Ελληνισμό.

Φινλανδία, 19/01/2019


Η Ομιλία: Συλλαλητήριο για την Μακεδονία
(Ελνσίκι, Φινλανδία, 19/01/2019)

Λοιπόν, θα τα πούμε απλά, λαϊκά, ντόμπρα και σταράτα για να καταλάβουν όλοι, ακόμα και αυτοί που μιλάνε την ώρα που μιλάμε. Για το θέμα της Μακεδονίας όπως ξέρετε είναι ένα τέχνασμα, το οποίο δεν υπήρχε ποτέ ως χώρα, σιγά σιγά εμφανίστηκε σαν θέμα μετά από τον Τίτο και τώρα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι θα ήταν καλό να συνεχίσει αυτό το έργο το οποίο είναι εναντίον του Ελληνισμού.

Ευτυχώς οι Έλληνες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα διάβασαν το κείμενο, διάβασαν το Προσύμφωνο, κατάλαβαν ακριβώς τι έχει και θα σας πω μερικά σημεία έτσι ώστε να είναι κατανοητό σε όλους.

Δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος που αμφισβητείται, διότι θέλουν να βάλουν μια λέξη η οποία προσθέτει πάνω στη Μακεδονία, για να κρύψουν ότι ήθελαν να βάλουν μόνο τη Μακεδονία, θέλουν βέβαια να δώσουν την γλώσσα η οποία είναι ανύπαρκτη, θέλουν βέβαια να δώσουν την εθνότητα ενώ δεν έχει νόημα. Αλλά θα σας πω και συνοπτικά τι άλλο θέλουν να δώσουν. Θέλουν να δώσουν πρόσβαση στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ δεν έχουμε θεσπίσει ΑΟΖ.

Θέλουν να αλλάξουν μόνο τις πινακίδες των αυτοκινήτων, αλλά καμία πινακίδα στα Σκόπια. Θέλουν επίσης να δώσουμε εμείς τα ενεργειακά, δηλαδή να τους δώσουμε αγωγούς φυσικού αερίου, να τους δώσουμε αγωγούς πετρελαίου, να τους δώσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κανένα αντάλλαγμα δίνοντας την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία.

Πρέπει να ξέρετε επίσης ότι αυτή η συγκέντρωση θα είναι απαγορευμένη με το Προσύμφωνο, γατί θα θεωρείτε αλυτρωτική και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι με το άρθρο 6 οποιαδήποτε εκδήλωση κάνουμε για τους Μακεδονομάχους θα θεωρείτε αλυτρωτική και θα θεωρείτε ότι πιθανόν υποδαυλίζει εχθρότητα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητάνε από τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται να αποδεχτούν ένα τέχνασμα, ουσιαστικά μια προδοσία την οποία επινόησαν μόνο και μόνο για να πλήξουν τον Ελληνισμό.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν το έχουν κάνει ποτέ, ο Ελληνισμός δεν έχει γονατίσει και μπορεί μερικά κόμματα να τα υποστηρίζουν, αλλά σιγά σιγά αυτό που βλέπουμε και στην Ελλάδα εφόσον θα υπάρχει ψηφοφορία στη Βουλή, ότι πολλοί ντρέπονται για τις αποφάσεις που πήραν τα κόμματά τους και σιγά σιγά αλλάζουν. Είναι μόνο βλέποντας τον Ελληνισμό και εδώ στη Φινλανδία, όπως και αλλού σε όλο τον κόσμο να κάνει αυτές τις εκδηλώσεις που κατάλαβαν ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τόσο απλά τα πράγματα.

Και να ξέρετε επίσης γιατί θα είμαστε και στο Σύνταγμα στην Αθήνα, θα είναι ένα τεράστιο Συλλαλητήριο το οποίο σίγουρα θα ξεπεράσει τα δύο προηγούμενα και θα είμαστε απέναντι στη Βουλή, για να μην λένε ότι δεν μας βλέπουν. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις, για πολλούς θα είναι το πολιτικό τους μέλλον που θα παιχτεί, εφόσον δεν ασχολούνται καθόλου με την πατρίδα.

Εμείς όμως αδιαφορούμε για τα πολιτικά κόμματα αν θέλουν να μείνουν μαζί μας ή όχι, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα, να μην παραδώσουμε τίποτα. Και να ξέρετε το λέω συνοπτικά τώρα, ότι όταν παραχωρούμε την ιστορία δεν είναι σαν το έδαφος, το έδαφος μπορούμε να το ξαναπάρουμε πίσω, την ιστορία δεν την ξαναπαίρνουμε ποτέ πίσω. Και για αυτό οι Σκοπιανοί θέλουν από εμάς και τη δική μας υπογραφή και τη δική μας την ψήφο, γιατί ξέρουν ότι ό,τι και να λένε κανένας δεν τους πιστεύει και περιμένουν να τους πιστέψουν οι Έλληνες για να μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Μην θεωρείτε ότι έχουμε δεχτεί πιέσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το ΝΑΤΟ, αυτοί αδιαφορούν παντελώς για το θέμα του ονόματος, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο και μόνο το θέμα του εδάφους. Θέλουν απλώς να μην βρίσκεται η Ρωσία στην περιοχή και νομίζω ότι εδώ οι Έλληνες στην Φινλανδία ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει να έχεις στην περιοχή σου την Ρωσία. Άρα καταλαβαίνουμε τώρα ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του ονόματος, μιλάνε μόνο και μόνο για το έδαφος και θέλουν να λυθεί.

Πρέπει να ξέρετε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε πραγματικά να μας πιέσει θα ήταν πάρα πολύ απλό, θα μπορούσε να κάνει άρση της απόφασης που έκανε το 2009, η οποία λέει ότι πρέπει το θέμα του ονόματος να λυθεί πριν ανοίξουμε τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και για αυτό τον λόγο τα Σκόπια δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο.

Άρα αν συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα θα δείτε όχι μόνο θα νικήσουμε, όχι μόνο θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα αλλά θα είμαστε περήφανοι που αντισταθήκατε και αντισταθήκαμε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ανιστόρητοι. Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά, καλή συνέχεια στον αγώνα.

Ελνσίκι, Φινλανδία, 19/01/2019


Μεγάλο Συλλαλητήριο στο Ελσίνκι

Μετά το Συλλαλητήριο της Σουηδίας στην Στοκχόλμη, ήρθε η ώρα του Συλλαλητηρίου στη Φιλανδία στο Ελσίνκι. Έτσι με την αρχή του 2019, οι Έλληνες του Ελσίνκι δίνουν το παράδειγμα της αντίστασης. Διότι η ομογένεια όπου κι αν βρίσκεται δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη την ώρα που η Ελλάδα δέχεται τόσες πιέσεις από άτομα που δεν πιστεύουν ούτε στην Ιστορία ούτε στον Ελληνισμό.

Το Προσύμφωνο των Πρεσπών είναι απαράδεκτο για όλους τους Έλληνες ακόμα κι αν βρίσκονται στο εξωτερικό διότι όλοι ξέρουν τι σημαίνουν τα άρθρα του και όλοι γνωρίζουν το απαράδεκτο περιεχόμενό τους όχι μόνο για το όνομα, την ταυτότητα και την γλώσσα αλλά για την ιστορία, την αρχαιολογία και την παιδεία, για την ελληνική ΑΟΖ, για τα ενεργειακά, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, των συλλαλητηρίων, για την αλλαγή των ονομάτων και την εξαφάνιση της Μακεδονίας στο κείμενο.

Κανένας δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος όταν υπάρχει τέτοιος αγώνας για την Μακεδονία. Διότι όταν είσαι ουδέτερος μεταξύ του θύτη και του θύματος είσαι πάντα υπέρ του θύτη. Όταν είσαι ουδέτερος ανάμεσα στον Ελληνισμό και τη βαρβαρότητα σημαίνει ότι είσαι υπέρ της βαρβαρότητας.

Έτσι το μεγάλο Συλλαλητήριο στο Ελσίνκι είναι μια απόδειξη ότι οι Έλληνες της Φιλανδίας δεν έχουν ξεχάσει την πατρίδα κι ότι συνεχίζουν τον αγώνα ακάθεκτα δίχως να φοβούνται καμία εξουσία βαρβαρότητας.

Η Ελληνοφιλανδική Συμμαχία

Εδώ στο Ελσίνκι και γενικότερα στη Φιλανδία ξέρουμε ποια είναι η αξία μιας πατρίδας όταν έχει ελάχιστους κατοίκους. Και γι' αυτό ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο καθένας για το μέλλον της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του λάθους στις στρατηγικές μας επιλογές. Ένα κείμενο σαν το Προσύμφωνο των Πρεσπών είναι στρατηγικό λάθος για την πατρίδα μας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε, αφού ακολουθεί μια ιδεολογία που προσπαθεί να πλήξει τον Ελληνισμό.

Είναι μάλιστα η ίδια που προσπάθησε για δεκαετίες να πλήξει την Φιλανδία. Όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει σταλινισμός και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και εθνικής ακεραιότητας. Κανείς εδώ δεν έχει ανάγκη να του εξηγήσουν τα κοινά στοιχεία της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβικής Ένωσης. Όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει. 

Αντισταθήκαμε για δεκαετίες στον κομμουνισμό έως την κατάρρευσή του, διότι λειτουργούσε ενάντια στην Ανθρωπότητα και δεν είναι τώρα που θα σκύψουμε το κεφάλι και θα γονατίσουμε στους ραγιάδες, επειδή μας το επέβαλε ένα αυταρχικό σύστημα. Είμαστε του λαού διότι αυτός αντιπροσωπεύει το Έθνος τη συγκεκριμένη στιγμή και όταν είναι απέναντί του είναι εναντίον της δημοκρατίας. 

Στην Ελλάδα και στην Φιλανδία αγαπούμε το λευκό και το γαλάζιο και σεβόμαστε το σταυρό, δεν είναι λοιπόν κυβερνήσεις χωρίς πλειοψηφία που θα μας φοβίσουν. Γι' αυτό είμαστε εδώ ακόμα και μέσα στο κρύο, για να δείξουμε πώς αντιστέκεται ο Ελληνισμός σε κάθε ελεύθερη πατρίδα για τα δικαιώματα των νεκρών και των αγέννητων.

Η μαχητικότητα του Ελσίνκι

Όταν βλέπουμε τη μαχητικότητα του Ελσίνκι μας δίνει όχι μόνο κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα, αλλά δείχνει το παράδειγμα της Αντίστασης του ελληνικού λαού που δεν φοβάται τις καιρικές συνθήκες, για να αντιμετωπίσει τις αντίξοες χωρίς φοβίες. Άνθρωποι που βρίσκονται τόσο μακριά από την πατρίδα συνεχίζουν να την έχουν στο μυαλό τους και είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος σε αυτή τη μάχη εναντίον του προσυμφώνου των Πρεσπών, διότι ξέρουν ότι πρόκειται για την ιστορία τους. Δεν σκέφτονται ούτε πολιτικά ούτε κομματικά, άλλα εθνικά και μόνο.

Με αυτό το παράδειγμα στο μυαλό μας θα πάμε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, για να αποδείξουμε μέσω της μαζικότητας του ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να υπακούσει σε εντολές. Παραμένει ελεύθερος όσο ισχυρή κι να είναι η εξουσία, διότι είναι της ουσίας, της ιστορίας και της ελευθερίας, αλλά δεν φοβάται κανέναν.

Δείτε τα βίντεο από το ΕλσίνκιΈλληνες στο Ελσίνκι βροντοφώναξαν για τη Μακεδονία (βίντεο)
 
Μπορεί να βρίσκονται 2.500 χιλιόμετρα μακριά από τα πατρώα εδάφη, ωστόσο Έλληνες της μακρινής Φινλανδίας έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με το Σκοπιανό. Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ομογενείς που ζουν στο Ελσίνκι έστειλαν το δικό τους μήνυμα για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα.

Μέσα από μια δράση που οργάνωσαν στο πάρκο μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, βροντοφώναξαν ένα ηχηρό «όχι» στη Συμφωνία. Με το σύνθημα «Σήμερα εδώ στην κρύα Φινλανδία αρχίζει ο αγώνας για τη Μακεδονία» διαδήλωσαν μέσα στο κατάλευκο τοπίο και στο πολικό ψύχος, κρατώντας ψηλά τις ελληνικές σημαίες. 

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από μέλη της τοπικής κοινότητας, ενώ η συγκεκριμένη δράση των ομογενών ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε ομιλία-συζήτηση το Νίκου Λυγερού με θέμα «Στρατηγική ανάλυση του προσυμφώνου των Πρεσπών».

Δείτε πλάνα από τη συγκέντρωση 

Πόσο μπορείς να είσαι μαζί μας
όταν ξεχνάς τον ρόλο σου
στον αγώνα για τη Μακεδονία
και προτιμάς να ασχοληθείς
με τα σοβαρά προβλήματα
της καθημερινότητας
δίχως ν’ αντιληφθείς
ότι αυτή δεν έχει
καμία ουσία σ’ ένα πλαίσιο
που δεν είναι ελεύθερο
και καταπατά κάθε ανθρώπινο
δικαίωμα για να υποστηρίξει
μια κόκκινη βαρβαρότητα.


Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: Opus of N. Lygeros

ΑΦΙΣΕΣ


41391) Αν κάθε κίνηση. (ποίημα). Perfection 19 10 11/2018.
41392) Μεγάλο Συλλαλητήριο στο Ελσίνκι. Perfection 19 10 11/2018.
41395) Πόσο μπορείς. (ποίημα). Perfection 19 10 11/2018.
41780) Μήνυμα από το Ελσίνκι. Perfection 20 1 1/2019.
41781) Η μαχητικότητα του Ελσίνκι. Perfection 20 1 1/2019.