Κυριακή, Μαΐου 26

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική - Κάρπαθος

Ν. Λυγερός - Παλαιοχριστιανική βασιλική 
της Άφωτης. Κάρπαθος 25/05/2013


Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική - Κάρπαθος 
Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση
Παλαιοχριστιανική βασιλική της Άφωτης. Ν. Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος". Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου. Σάββατο 25 Μαΐου 2013, ώρα: 18.00 (ΕΔΩ)


Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος"


Κάρπαθος

Το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου. Τα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων (Αρκάσα, Πηγάδια) φανερώνουν μινωική και στη συνέχεια μυκηναϊκή επιρροή στο νησί (14ος - 12ος αι. π.Χ.). Η σημαντικότερη πόλη Κάρπαθος (σημ. πρωτεύουσα) βρίσκεται επάνω από τον όρμο Πηγάδια όπου οχυρωμένη ακρόπολη, ερείπια δημόσιων οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων ο ναός της Λινδίας Αθηνάς. Το επίνειο της Ποτίδαιον ή Ποσίδειον (Ποσί), σώζει την ελληνιστική οχύρωση.

Πράγματι η ακριτική Κάρπαθος μοιάζει να ζει κάπου έξω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Άγριες πλαγιές καταλήγουν σε τυρκουάζ νερά και σπηλιές όπου ζουν οι τελευταίες μεσογειακές φώκιες. Ορεινά τοπία με τη σπάνια χλωρίδα συναντούν χρυσές αμμουδιές, ενώ απομονωμένοι οικισμοί φωλιάζουν στους απότομους βράχους όπου χτίστηκαν για να προστατευτούν από τους πειρατές. Εκείνο όμως που την κάνει μοναδική είναι οι άνθρωποί της που τηρούν τις παραδόσεις αιώνων και που ζουν όπως οι πρόγονοί τους.


Τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής 5ου - 6ου αι.

ΠΗΓΑΔΙΑ

Στην πρωτεύουσα –λιμάνι, πίσω από τα νεόκτιστα σπίτια των μεταναστών που έρχονται από την Αμερική τα καλοκαίρια, τα δρομάκια είναι γεμάτα από παλιά σπίτια με πολύχρωμα μπαλκόνια και λουλουδιασμένες αυλές. Ο λόφος πάνω από το λιμάνι στήριζε κάποτε την ακρόπολη του αρχαίου Ποσειδίου, ερείπια της οποίας ακόμα σώζονται. Στη θέση Άφωτη, θα συναντήσουμε τα ερείπια της παλιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής (5ου-6ου αι.) Συνολικά στο νησί είναι γνωστές 18 παλαιοχριστιανικές βασιλικές: βασιλική Αγίας Φωτεινής ή Άφωτης (τέλος 5ου - αρχές 6ου αι.).

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι