20 Μαρ 2015

Ν. Λυγερός: Τα θύματα του ναζισμού. Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έκλεισε. Ο ναζί δικτάτορας [Βίντεο]


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τα θύματα του ναζισμού

Όταν ακούς τη συμφωνία του Malher
ξέρεις αμέσως ότι δεν πρόκειται
ν’ αφήσουμε τις αποζημιώσεις 
τις γερμανικές να εκκρεμούν ακόμα 
δεκαετίες και δεκαετίες 
διότι είναι θέμα τιμής 
για τα θύματα του ναζισμού. 

Κανένας πολιτικός δεν μπορεί 
να μας αναγκάσει να ξεχάσουμε 
διότι η μνήμη μας είναι πληγή 
και δεν πληγώνεται ξανά. Ν. Λυγερός

Video: Symphony No 2 «Resurrection» by Gustav Mahler. Sheila Armstrong, soprano. Janet Baker, mezzosoprano. Edinburgh Festival Chorus. London. Symphony Orchestra. Leonard Bernstein, conductor. Edinburgh Festival 1974.«Ο Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler, 7 Ιουλίου 1860 - 18 Μαΐου 1911) ήταν Αυστριακός συνθέτης της ύστερης ρομαντικής μουσικής και ένας από τους κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Συνέθεσε κυρίως συμφωνίες και μελοποίησε τραγούδια. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ύστερο - ρομαντικούς συνθέτες, αν και η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
«Φώτο: Ανάμεσα στα ερείπια των κρεματορίων στο Μπιρκενάου βρίσκεται το Διεθνές Μνημείο προς Τιμή των Θυμάτων του ναζισμού. Εκεί υπάρχουν πλάκες σε πολλές γλώσσες. Αυτή είναι στα ελληνικά.»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία. Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».»[1]

«Η βαρβαρότητα των Ναζί βασάνιζε κάθε μέρα 
τους Εβραίους τους Τσιγγάνους και τους ομοφυλόφιλους
μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν στο πλαίσιο του κανόνα
που είχαν επιβάλλει για να είναι όλα τα άτομα απολύτως
ίδια και να ελέγχονται χωρίς εξαιρέσεις για να φανεί
η ισότητα δίχως ελευθερία.» Ν. Λυγερός


Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έκλεισε
Ν. Λυγερός

Όπως έγραψε η Πανελλήνια Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έκλεισε. Ενώ η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ήταν θετική και στο νομικό και στο ηθικό πλαίσιο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την ανέτρεψε. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό εφόσον αφορά διακρατικές σχέσεις και σε κρατικό επίπεδο.

Σπάνια ατομικά θέματα λύνονται σε αυτό το επίπεδο και δεν πρέπει οι αδικημένοι να απελπίζονται. Η αιτία της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ατόμου ακόμα και σε κρατικό επίπεδο.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών, οι αντιστασιακές οργανώσεις και κάθε πολίτης, είναι η ενοποίηση του ζητήματος και η προώθηση μαζικών προσφυγών εναντίον της Γερμανίας μέσω του ΕΔΑΔ, ακριβώς όπως έγινε και με το ίδρυμα «Αλτρουισμός» για την Κύπρο και ειδικά τα κατεχόμενα, εναντίον της Τουρκίας. Η χρονική διαφορά δεν έχει σημασία διότι υπάρχουν ανάλογες υποθέσεις και με την Αυστραλία που λύθηκαν θετικά ακόμα και 200 χρόνια μετά την εισβολή.

Οι οργανώσεις πρέπει να δημιουργήσουν μια συντονιστική επιτροπή ή ένα ειδικό ίδρυμα και να κάνουν μια σύμβαση με δικηγόρους έτσι ώστε η μαζικοποίηση των υποθέσεων να ενισχύσει ολικά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και όντως αποτελεσματική, ειδικά με ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης κάθε υπόθεση παραμένει ανεξάρτητη και όταν πια γίνει δεκτή από το ΕΔΑΔ, δεν υπάρχει πια κρατικό σύστημα που μπορεί να τη σταματήσει. Η υπόθεση είναι πια ευρωπαϊκή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά κι από την Κύπρο, διότι η Γερμανία δεν ήταν εγγυήτρια δύναμη για την Ελλάδα. Άρα η αιτιολογία της προσφυγής είναι εντελώς ενσωματωμένη στο πλαίσιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις του καταπατημένου λαού όταν συντονιστούν μέσω της στρατηγικής που θέσαμε, μπορούν να γράψουν μια νέα σελίδα της ιστορίας του, αλλά και του μέλλοντος. Διότι η προσφυγή είναι υπόθεση όλων. Δεν κάνεις προσφυγή μόνο για σένα, μα και για την οικογένειά σου και για την πατρίδα σου. Ως πρόσφυγας υπάρχεις μόνο όταν διεκδικείς.Ο ναζί δικτάτορας
Ν. Λυγερός

Ο ναζί δικτάτορας
προσπάθησε
να καταστρέψει
όλη την οικογένεια
του Claus von Stauffenberg
αφού έκαψε
τα λείψανά του
που είχε βγάλει
από τον τάφο,
έτσι έστειλε
τη γυναίκα του
σε στρατόπεδο συγκέντρωσης,
τα παιδιά του
τα έστειλε
σε ειδικό ορφανοτροφείο,
τους άλλαξε
το όνομά τους
και ζούσαν
χωρίς να ξέρουν
τι απέγιναν
οι γονείς τους
έως τις 12 Απριλίου
του Σωτήριου Έτους 1945
που απελευθερώθηκαν
από τον αμερικανικό στρατό.


Ποίηση: Opus of N. Lygeros
8882) Τα θύματα του ναζισμού. (ποίημα). Perfection 13 3 3/2012.
Les victimes du nazisme. (poème). 

1. el.wikipedia.org/wiki
Τελευταία ενημέρωση και έλεγχος συνδέσμων:
27 Ιανουαρίου 2018 στις 20:36

Δείτε:

Δεν υπάρχουν σχόλια: