Στα Σκόπια είναι το πρόβλημα
και όχι στην Ελλάδα
οι μόνοι που πρέπει να βιαστούν
για το θέμα της ονομασίας
είναι οι Σκοπιανοί διότι έχουν βαλτώσει
στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ
γιατί λοιπόν πρέπει να γονατίσουμε
και να ξεχνάμε την ιστορία μας
επειδή άλλοι θέλουν
να δώσουν τα πάντα;
να δώσουν τα πάντα;
Οι Συνεντεύξεις για το Θέμα των Σκοπίων θα συμπληρώνονται έως το πέρας αυτών. Τελευταία ενημέρωση συνεντεύξεων: 4 Φεβρουαρίου 2018, 15: 13
Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής. Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon – Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης, Γλωσσολόγος κ.ά. Δείτε αναλυτικό βιογραφικό του εδώ. Νίκος Λυγερός Βιογραφικό
Επιμέλεια, πηγή: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Ακούμε κατά ημερομηνία νεωτέρων συνεντεύξεων.
Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να υλοποιείς
τα λόγια σου όταν δίνεις τον λόγο σου
μη βασίζεσαι λοιπόν σε όσους δεν το κάνουν
διότι δεν αντέχουν τις πιέσεις
και στο τέλος θα σ’ αφήσουν
δείξε τους όμως ότι ακόμα και μόνος
θα συνεχίσεις. Ν. Λυγερός
Μην περιμένεις κάποια παρότρυνση από τους θεσμούς
για ν’ αγωνιστείς διότι είναι αυτοί που θα περιμένουν
τα δικά μας αποτελέσματα για να τα καπηλεύσουν στη συνέχεια
διότι βλέπουν και οι ίδιοι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε
σε κάποιο εμπόδιο όσο ισχυρό κι αν είναι. Ν. Λυγερός
Το πάθος του αγώνα μεγαλώνει όλο και περισσότερο
όταν βλέπει ο καθένας ότι το έργο που παράγει
βοηθάει τους άλλους να συνειδητοποιήσουν
ποιος είναι ο ρόλος τους
έτσι μαζί συνεχίζουμε όλο και πιο δυνατά
την πορεία της δικαιοσύνης. Ν. Λυγερός
Νίκος Λυγερός: Μοχλός πίεσης τα συλλαλητήρια
Καθήκον μου να μιλήσω. Η Αριστερά «ψάχνεται»,
μπορεί να έχει ξεχάσει ακόμη και τα συλλαλητήρια!
Ο κ. Λυγερός υπενθύμισε μεταξύ άλλων, ότι:
«αν η Ελλάδα δεν κάνει κανένα λάθος τραγικό στη διαπραγμάτευση, ξέρουμε πολύ καλά πώς θα πάει η διαδικασία: ή οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν γιατί όλοι θα αποδεχθούν ότι δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμβιβασμού ή πολύ απλά τα Σκόπια θα αφήσουν την αδιαλλαξία, γιατί θα δουν ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να τα εντάξουν με τέτοια προβλήματα, γιατί δεν θα καταπατήσουν ένα κράτος-μέλος, για να χαρεί ένα κράτος που είναι μόνο υποψήφιο. Επίσης, ενώ η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την Ε.Ε. υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, αλλά δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο από τα 35. Θυμίζω ότι η Κύπρος παρά τα προβλήματα με το ψευδοκράτος είχε ενταχθεί σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ε.Ε.»
Οι Σκοπιανοί προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν από τη διαπραγμάτευση. Έχουν ακραίες θέσεις γιατί αν δείξουν ότι συμβιβάζονται, θα κερδίσουν σαφώς λιγότερα, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός:
«Οι Σκοπιανοί παίζουν προφανώς ένα είδους «chicken game». Εδώ, ξαφνικά βλέπουμε ότι από την πλευρά της Ελλάδος, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα, βγαίνει ξαφνικά μόνο του από τον δρόμο. Όταν ο άλλος βλέπει το όχημα να παίρνει ήδη μία στροφή από την αρχή, γιατί να μην συνεχίσει; Όλη η ιδέα είναι να ξαναφέρουμε το όχημα της Ελλάδας πάνω σ' αυτήν την πορεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμη και να ήμασταν πάνω σ' αυτήν πορεία με τα μάτια κλειστά μέχρι το τέλος, οι άλλοι ούτως ή άλλως θα την πάρουν την στροφή γιατί είναι απλώς υποψήφια χώρα κι όχι κράτος-μέλος.
Λέμε ότι εμείς πρέπει να βιαστούμε, αλλά πώς είναι δυνατόν ένα πρόβλημα δεκαετιών να βρει άμεση λύση μέσα σε λίγες μέρες;»
«Γιατί δεν ενσωματώσαμε στη διπλωματία μας τη γνωστή δήλωση Γκλιγκόροφ, που παραδεχόταν ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι; Γιατί μπήκαμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον όρο Μακεδονία, αφού δεν υπήρχε για εμάς καμία ανάγκη και καμία πίεση; Γιατί κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με την προσέγγιση αυτή, ενώ ξέρουμε ότι είναι ενάντια στη ιστορία;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε κ. Λυγερός, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν αποδεχθούμε μία τέτοια ονομασία, «το 25% των Αλβανών που ζουν στα Σκόπια, θα αποδεχθούν την ονομασία, ή θα γίνει αυτό που έγινε με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία; Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό των Σκοπίων. Όταν λέμε ότι ο συμβιβασμός θα φέρει σταθεροποίηση, ποιον ξεγελάμε;»
«Ο μόνος θεσμός που αναγνωρίζει ένα κράτος, είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Αν πραγματικά αυτές οι χώρες ήθελαν να βάλουν το θέμα σε ψηφοφορία, θα το έβαζαν, και τότε θα βλέπαμε αναγνώριση των Σκοπίων στον ΟΗΕ.
Οι επιμέρους αναγνωρίσεις για λόγους τυπικούς, έχουν για μένα την αξία της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Τουρκία.»
Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο θα αποτελέσει μοχλό πίεσης ο κ. Λυγερός απάντησε:
«Σίγουρα τα συλλαλητήρια αποτελούν μοχλό πίεσης. Σημασία έχει να φανεί, ότι ο ελληνικός λαός δεν συμβιβάζεται, όπως θέλουν μερικοί διπλωμάτες. Ο χρόνος είναι με την Ελλάδα, τα Σκόπια θέλουν να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εμείς είμαστε ήδη μέσα.
Αστείο να μιλάνε κάποιοι για πατριδοκαπηλία, αναφορικά με τα συλλαλητήρια. Δεν έχουν αρνητικό ορισμό ή τάση τα συλλαλητήρια, γιατί ανήκουν στον λαό, είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί κάποιος. Δεν έχω δει να γίνονται συλλαλητήρια από άνθρωπο που δεν ανήκει στο λαό. Τα συλλαλητήρια γενικά, επειδή είναι πιο λαϊκά, στην πραγματικότητα μοιάζουν πιο πολύ με δεδομένα της αριστεράς, παρά της δεξιάς. Τώρα όμως, επειδή έχουμε μία Αριστερά που ακόμη ψάχνεται, μπορεί να έχει ξεχάσει ακόμα και τα συλλαλητήρια...»
Video με τις Συνεντεύξεις και τις Δηλώσεις
του κ. Νίκου Λυγερού για το Σκοπιανό.
Αν παλεύουμε
δεν είναι ποτέ για το κόμμα αλλά πάντα για το δίκαιο
αφού είναι το μόνο που προστατεύει τους αθώους
γι' αυτό μη βιάζεσαι να κατακρίνεις προσπάθειες
που αποτελούν υπερβάσεις για σένα διότι αυτές
αλλάζουν το μέλλον. Ν. Λυγερός
Στο Συλλαλητήριο Ν. Λυγερός
Στο Συλλαλητήριο του Λευκού Πύργου
θα είναι μαζί μας οι νεκροί που θυσιάστηκαν
για την Μακεδονία και την ελευθερία της
οι ζωντανοί που σέβονται την ιστορία
και οι αγέννητοι που περιμένουν
τα αποτελέσματα του αγώνα για να έρθουν
πιο κοντά μας ακόμα διότι είναι του Ελληνισμού.
Μη φοβάσαι τις διαπραγματεύσεις
όταν ξέρεις τι θέλει ο ελληνικός λαός
διότι είναι αυτός που θα ασκήσει
τη μεγαλύτερη πίεση σε οποιονδήποτε
πολιτικό που θα θελήσει να παρατήσει
τα δικαιώματά μας και να ξεχάσει την ιστορία μας
μόνο και μόνο γιατί νομίζει ότι θα έχει
πολιτικό όφελος. Ν. Λυγερός
Η αποκάλυψη της αλήθειας - Ν. Λυγερός
Ενώ κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες ότι η διαπραγματευτική ομάδα τους δεν είχε αποδεχτεί εξ αρχής τη χρήση του όρου Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων, τώρα ξέρουμε την αλήθεια αφού έχουμε πλέον στα χέρια μας τις πέντε προτάσεις. Όλες χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και δείχνουν μ' ένα τρανταχτό τρόπο ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την προστασία της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
Τα σλαβικά ονόματα: Nova, Severna, Gorna, Vardarska και Skopje έχουν όλα συνδεθεί με τη λέξη Μακεδονία, πράγμα το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο εμπιστοσύνης πρώτον, και ότι η εμμονή των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει ούτε πιθαμή δεύτερον. Αυτό σημαίνει ότι η βιασύνη που πρέπει να χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία είναι απλώς απαράδεκτη διότι επί της ουσίας δεν έχουμε προχωρήσει πουθενά προς όφελος του Ελληνισμού.
Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια είναι και πάλι δυσαρεστημένα ακόμα και με αυτές τις προτάσεις αφού θέλουν την αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία και δεν δέχονται καμία αλλαγή στο ίδιο τους το σύνταγμα όσον αφορά στην γενική ονομασία αλλά και στα παράγοντα. Με άλλα λόγια, ακούμε παλιές θέσεις που δεν έχουν τροποποιηθεί. Άρα παραμένει το ερώτημα.
Γιατί υπήρξε η προσπάθεια εκ μέρους της εξουσίας να μας πείσει ότι το ζήτημα είναι σχεδόν λυμένο και ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας ενώ δεν υπάρχει απολύτως κανένα κοινό πλαίσιο εκτός βέβαια αν θεωρούσε ότι ο λαός θα αδιαφορήσει για το θέμα κι ότι η απόφαση που θα παρθεί θα γίνει με βάση των πέντε προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση θα αντισταθούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε καταπάτηση της ιστορίας.
Όταν ο Χρόνος είναι μαζί σου
δεν υπάρχει λόγος βιασύνης
ακολούθα τα νοητικά
σχήματα της στρατηγικής
απέφυγε τις παγίδες και την προπαγάνδα
κι έτσι θα πορευτείς προβλέποντας
το μέλλον διότι το υπόβαθρό σου
θα είναι η ιστορία κι όχι η πολιτική.