θα παραδώσει για ιδεολογικούς λόγους
το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια
κάνουν λάθος και μάλιστα τρομερό
έτσι γρήγορα θα πρέπει ν' αλλάξουν
γνώμη ειδικά αν ζουν από τον χώρο
τον πολιτικό αλλιώς το κόστος τους
θα είναι μεγάλο και οριστικό. Ν. Λυγερός
Οι δυνατότητες της Ελλάδας για το Σκοπιανό
Χάρτης μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Η Ενδιάμεση Συμφωνία παρόλο που δεν είναι γνωστό, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει παρεμβάσεις κάθε φορά που τα Σκόπια θα θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο διεθνή οργανισμό όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν το όνομά τους από το επίσημο FYROM που έχει αναγνωρισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1993 και το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995. Αυτή η ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα θα μπορούσε να αφοπλιστεί με μια νέα συμφωνία και αυτό είναι ένας πραγματικός κίνδυνος αν η νέα ονομασία εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.
Άρα το εύλογο ερώτημα είναι γιατί να βιαστούμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία; Εκτός βέβαια αν από μόνοι μας, θέλουμε να εγκλωβίσουμε την Ελλάδα σε μια διπλωματική παγίδα. Όλο αυτό το πλαίσιο δεν έχει καμία άμεση σχέση με το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Διότι αυτό είναι πάντα εφικτό ανεξαρτήτως από το θέμα της ονομασίας αφού κάθε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ το έχει. Δεν πρέπει λοιπόν να μπερδεύουμε τα δυο θέματα.
Τα Σκόπια ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα δεν το θέλει. Και ακόμα κι όταν έκαναν αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο όπου δεν πέτυχαν τίποτα το ουσιαστικό, δεν είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η νατοϊκή απόφαση λόγω βέτο της Ελλάδας. Έτσι αν εξετάσουμε ορθολογικά το όλο θέμα, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να οπισθοχωρούμε σε κάποιο σημείο.
Χάρτης συνεργασιών του ΝΑΤΟ διεθνώς
Το άρθρο 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ - Ν. Λυγερός
Το άρθρο 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ* είναι αυτό που προβλέπει τη διαδικασία διεύρυνσης και την ένταξη ενός νέου κράτους μέλους.
"The Parties may, by unanimous agreement, invite any other European State in a position to further the principles of this Treaty and to contribute to the security of the North Atlantic area to accede to this Treaty. Any State so invited may become a Party to the Treaty by depositing its instrument of accession with the Government of the United States of America. The Government of the United States of America will inform each of the Parties of the deposit of each such instrument of accession."
Μέσα από αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ η Σλοβενία το 2004, η Κροατία το 2009 και το Μαυροβούνιο το 2017. Αυτές είναι οι χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε μια προτίμηση για τα Σκόπια... Επειδή το Άρθρο 10 προβλέπει την ομοφωνία των κρατών μελών, υπάρχει το δικαίωμα αρνησικυρίας.
Αυτό όμως δεν είναι προκαθορισμένο μονοσήμαντα, πράγμα το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι το κράτος που ασκεί βέτο δεν είναι απαραίτητα για ένα και μόνο λόγο. Έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το ασκήσει για την ένταξη των Σκοπίων, ξεχνούν ότι δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με το θέμα της ονομασίας.
Και αυτό το ξέρουν τα Σκόπια γι’ αυτό και θέλουν τη συγκατάθεση της Ελλάδας αφού η τελευταία έχει το δικαίωμα να το ασκήσει. Δεν είμαστε λοιπόν εγκλωβισμένοι και πιεσμένοι, αντίθετα έχουμε την ελευθερία της άσκησης του βέτο όπως κάθε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Ας αφήσουμε τις δικαιολογίες της προπαγάνδας κι ας εφαρμόσουμε την κυρίαρχη στρατηγική μας.
Η Πόλη των Σκοπίων, τα διοικητικά της όρια είναι με κόκκινο.
Κυβερνητικές επιλογές στα Σκόπια - Ν. Λυγερός
Στα Σκόπια ξέρουν ότι οι παλιές ακραίες δηλώσεις και όλες οι Kitch κατασκευές δεν βοήθησαν σε τίποτα, όσον αφορά στην ένταξή τους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο NATO. Επίσης αυτές οι δηλώσεις ποτέ δεν ακολουθήθηκαν από τις μειονότητες και ειδικά την αλβανική διότι δεν θεωρούν ότι είναι η ταυτότητά τους. Έτσι οι κυβερνητικές επιλογές είναι λιγότερες από ό,τι πιστεύουν στην Ελλάδα.
Τα Σκόπια δεν έχουν μεγάλα περιθώρια, διότι ταυτόχρονα οι πολιτικοί λένε στον σκοπιανό λαό ότι ο κυρίαρχος στόχος τους είναι να εναχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο από τα 35 που προβλέπει και η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
Έτσι υπάρχει ένα πρώτο σενάριο να γίνει η ένταξη με την επίσημη ονομασία FYROM όπως έγινε το 1993 στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και το 1995 στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Δεύτερο σενάριο είναι να απελευθερωθούν τα Σκόπια από οποιαδήποτε ελληνική πίεση κάνοντας μια νέα συμφωνία που θα έρθει να καλύψει την ενδιάμεση αλλά μπορεί να γίνει μόνο και μόνο αν η Ελλάδα παραδώσει τα πάντα και τώρα με τα δύο ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας υπάρχει κίνδυνος μεγάλου πολιτικού κόστους.
Τρίτο σενάριο είναι για τα Σκόπια να βρουν μια ονομασία που σέβεται την ιστορία αλλά και τις μειονότητες που έχουν για να μην υποστούν αυτό που έζησε η Σερβία με την αποχώρηση του Μαυροβουνίου και την εμπόλεμη κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα οι αρχικές προτιμήσεις άλλαξαν, διότι ο Σκοπιανός λαός περιμένει και ο Ελληνικός λαός αντιστέκεται.
Κείμενα, Βίντεο: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org
37281) Οι δυνατότητες της Ελλάδας για το Σκοπιανό. Perfection 19 2 2/2018.
37282) Το άρθρο 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Perfection 19 2 2/2018.
37283) Κυβερνητικές επιλογές στα Σκόπια. Perfection 19 2 2/2018.
37286) Όσοι θεωρούν. (ποίημα). Perfection 19 2 2/2018.
Δείτε ακόμη:
- Ν. Λυγερός: Η αδιαλλαξία των Σκοπίων... Η αναξιοπιστία της εξουσίας
- Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη, Σύνταγμα, 04/02/2018 (Πλήρες Κείμενο & Βίντεο) Ελλάδα και καθεστώς προπαγάνδας - Ν. Λυγερός
- Και το Συλλαλητήριο της Αθήνας είναι πλέον ιστορικό! (Φωτό) Η γενναιότητα του Μίκη φάνηκε ακόμα και πάνω στο καροτσάκι (Βίντεο)
- Ν. Λυγερός: Ο Γίγας Λαός του Μίκη και το Συλλαλητήριο (Μ. Θεοδωράκης: «Κουτόχορτο» οι παραχωρήσεις των Σκοπίων)
- Ετικέτα με θέμα την Μακεδονία
Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm?selectedLocale=el