Η περηφάνια της αλαζονείας και η δύναμη του Ελληνικού λαού


Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η περηφάνια της αλαζονείας

Όταν κάποιος θεωρεί διπλωματικό αριστούργημα μία πράξη βαρβαρότητας που καταπατά τον Ελληνισμό, που αποτελεί προσφορά για την Ανθρωπότητα, κατανοούμε όλοι πόσο μεγάλο είναι το ιδεολογικό του βάρος κι ότι η περηφάνια του είναι απλώς επέκταση της αλαζονείας.

Όταν δεν σέβεσαι τον Ελληνικό λαό επειδή έχεις την εξουσία, δεν την κρατάς πολύ. Και τα πιο βάρβαρα συστήματα όπως ο ναζισμός και ο σταλινισμός που θεωρούσαν ότι ήταν αθάνατα, τελικά έπεσαν διότι τα νίκησε η Ανθρωπότητα. Βέβαια κάποιος που έχει ζήσει ήδη τη ζωή του μέσα σε μια βάρβαρη ιδεολογία που του έχει προκαλέσει ιδεοληψίες σε βαθμό ασθένειας πώς να αντιληφθεί ότι αυτό που κάνει είναι βάρβαρο ενώ το θεωρεί αριστούργημα. 

Σίγουρα ο Χίτλερ και ο Στάλιν όταν υπέγραψαν τις συμφωνίες τους, τις θεώρησαν διπλωματικό αριστούργημα αλλά η ιστορία τις περιγράφει με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον δικό τους χαρακτηρισμό. 

Αυτοί που ζουν μέσα στην ιδεολογία τους και μόνο, δεν θεωρούν ότι εγκληματούν κατά της Ανθρωπότητας, απλά διορθώνουν δεδομένα που τους ενοχλούν και αυτό είναι χαρακτηριστικό των γενοκτόνων. 

Εδώ το μόνο που μας σώζει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ότι η αλαζονεία έχει μόνο μια μικρή εξουσία, κάνει λοιπόν μόνο ό,τι μπορεί και δεν ξεπερνά το στάδιο της συμφωνίας.

Παλεύουμε με την καρδιά μας
για να σωθεί η πατρίδα
από κακόβουλα σχέδια
κι αγωνιζόμαστε 
με το μυαλό μας
για να προετοιμάσουμε
το μέλλον δίχως ποτέ
να γονατίζουμε
γι’ αυτό συνέχισε κι εσύ
μαζί μας το έργο που παράγεις
σε συντονισμό
με τις προσπάθειες μας
για ν’ ανατρέψουμε
ό,τι πληγώνει τον Ελληνισμό
διότι ο ίδιος αποτελεί προσφορά
για όλη την Ανθρωπότητα.


Η δύναμη του Ελληνικού λαού

Η δύναμη του Ελληνικού λαού δεν προέρχεται μόνο από την αντίστασή του αλλά και από την ανθεκτικότητά του και αυτή εξαρτάται από τις γνώσεις που έχει αποκτήσει. Κάθε μέρα που περνά, μαθαίνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τι εμπεριέχει αυτό το προσύμφωνο με τα 20 άρθρα του διότι πολλοί στην αρχή τουλάχιστον πίστευαν ότι πρόκειται μόνο και μόνο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Σε αυτήν την περίπτωση βρίσκονται και οι βουλευτές αφού οι περισσότεροι δεν είχαν πάρει γνώση του κείμενου. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει μια σοβαρή ενημέρωση σε πολλαπλά επίπεδα και αυτό θα γίνει επειδή όλοι βλέπουν τις αντιδράσεις του λαού. Αν κάθε πολιτικός είναι ενημερωμένος για όλα όσα έχει το κείμενο τότε είναι υπεύθυνος για την απόφασή του αλλιώς είναι ανεύθυνος. 

Δεν ασχολούμαστε με το θέμα της εξουσίας. Θέλουμε μόνο και μόνο την ακύρωση αυτής της Συμφωνίας διότι αποτελεί πλήγμα για τον Ελληνισμό. Όλοι και όλες μας θέλουμε την επίλυση του Σκοπιανού αλλά όχι με οποιονδήποτε τρόπο. 

Δεν υπάρχει καμία πίεση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από το NATO αντιθέτως όλοι ζητούν μια αμοιβαία λύση και αδιαφορούν για το όνομα. 

Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τα ιδεολογικά εμπόδια και να νικήσει ο Ελληνισμός σε αυτόν τον αγώνα. Αυτό έχει στην καρδιά του και στο μυαλό του ο ελληνικός λαός.

Όσοι ήθελαν να μας βγάλουν
από τις υπερδομές στις οποίες
ανήκουμε 
αν τα είχαν καταφέρει
τι θα κάναμε τώρα
με το Σκοπιανό;
Αυτό το σκέφτηκαν
όταν έλεγαν
τα διάφορα τους
ή δεν είχαν ιδέα
για τις επιπτώσεις
της πράξης τους;
Πάντως εμείς
που αντισταθήκαμε
βλέπουμε τώρα
ότι δικαιωθήκαμε
κι ότι ο αγώνας μας
είναι εργαλείο
για τον επόμενο
που δίνουμε
τώρα όλοι μαζί.


Επιμέλεια, πηγή: Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: www.lygeros.org

Νίκος Λυγερός: Υπογράψτε ενάντια στη Συμφωνία για τη Μακεδονία


Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Επανάσταση της Μακεδονίας". Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, ώρα: 20.00 - Αφίσα

 Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.










39224) Παλεύουμε. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39225) Όσοι ήθελαν. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39226) Η δύναμη του Ελληνικού λαού. Perfection 19 7 7/2018.
39233) Η περηφάνια της αλαζονείας. Perfection 19 7 7/2018.