Ν. Λυγερός: Το Καστελόριζο δεν είναι ακριβώς Θερμοπύλες, μπορεί να μετατραπεί σε Σαλαμίνα! (Βίντεο)

Ν. Λυγερός: Το Καστελόριζο δεν είναι ακριβώς Θερμοπύλες, μπορεί να μετατραπεί σε Σαλαμίνα! (Βίντεο)

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η επανάσταση ήρθε. Ελληνισμός και απέραντο γαλάζιο. 
Όταν οι νέοι άκουσαν τον γέρο του απέραντου γαλάζιου

Η επανάσταση του απέραντου γαλάζιου
θέλεις δεν θέλεις έχει αρχίσει τώρα
και θα πρέπει να πάρεις θέση
γιατί εμείς θα την σπρώξουμε
όσο δεν μπορείς να φανταστείς
για να προσπεράσει
όλα τα εμπόδια που υπάρχουν
από τους διάφορους ραγιάδες
που δεν θέλησαν ποτέ
να ζήσουμε ελεύθεροι
κι αν εσύ αναρωτιέσαι ακόμα
τι πρέπει να κάνεις
δεν πειράζει πια
γιατί τώρα όλα θα γίνουν
χωρίς εσένα και μπορείς
να παραμείνεις συνένοχος της απραξίας
διότι τώρα αλλάζουν τα δεδομένα
κι υπάρχουμε ήδη. Νίκος Λυγερός

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη όπως αναμενόταν, ήταν η ομιλία του Νίκου Λυγερού «Ελληνισμός και απέραντο γαλάζιο», που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 20 Σεπ. 2011. Η ομιλία έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Λάρισας, Απόστολου Παπαπαρίση.

Από το τριπλό σημείο επαφής έως 
το Καστελλόριζο - Ν. Λυγερός


Το τριπλό σημείο επαφής των ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι καθοριστικό, όχι ως ορισμός αλλά ως συνέπεια για το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει επαφή της ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου, είναι να έχει όχι μόνο το Καστελλόριζο μια οικονομική δραστηριότητα αλλά και η Στρογγύλη. Επιπλέον, πρέπει η τοπική ΑΟΖ να μην είναι περιορισμένη, διότι αυτή δε θα επαρκούσε για να δώσει την ιδιότητα της συνεκτικότητας στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ.

Κατά συνέπεια μια άμεση αντιμετώπισή της μπορεί να μην υποστηριχθεί από το διπλωματικό σώμα. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε αυτή τη δυσκολία είναι να ενεργοποιήσουμε το τριπλό σημείο επαφής, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την ύπαρξη μιας πλήρης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Ο καθηγητής Καρυώτης προτείνει σε αυτό το πλαίσιο μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδος και Κύπρου.

Αυτή η ιδέα βασίζεται βέβαια και στη διακρατική συμφωνία της Αιγύπτου με την Κύπρου, η οποία έγινε το 2003. Με άλλα λόγια, να γίνει μια διπλή συμφωνία. Για να προωθήσουμε αυτήν την ιδέα σε πρακτικό επίπεδο μπορούμε να επισημάνουμε ότι η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο προσφέρει ήδη στην Ελλάδα, το τριπλό σημείο επαφής, πράγμα το οποίο αποδεικνύει de facto και de jure την ύπαρξη της ΑΟΖ του Καστελλόριζου και μαζί και δίχως περιορισμούς.

Δηλαδή αυτή η κίνηση δημιουργεί ήδη μια κατάσταση η οποία βοηθά το οικοδόμημα της διπλής συμφωνίας μεταξύ των τριών κρατών. Αντί να προσπαθήσουμε ν' αγγίξουμε πρώτα την κανονική ΑΟΖ του Καστελλόριζου, μπορούμε ν' αναζητήσουμε τη διπλή συμφωνία και για να γίνει αυτή μπορούμε να επικεντρωθούμε στο τριπλό σημείο επαφής.

Σε κάθε περίπτωση είναι το πρέπον να παίξουμε με την Αίγυπτο, η οποία είναι ένας δύσκολος παίκτης που ξέρει από τη διπλωματία. Δεν πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις για τις τοπικές αλλαγές. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τόσο σημαντικά που αγγίζουν αναγκαστικά την υψηλή στρατηγική του κράτους, κατά συνέπεια δεν πρέπει να εμπλέκουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με το πλαίσιο της ΑΟΖ.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το ιστορικό της Αιγύπτου... Αλλιώς θα παραμείνει επιφυλακτικά σε ένα παραδοσιακό συμμαχικό πλαίσιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραμερίσουμε το γεγονός ότι η Αίγυπτος υπέγραψε μια συμφωνία με την Κύπρο το 2003. Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε και ως Ελλάδα.Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνισμός και απέραντο γαλάζιο". Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Λάρισας. Στρατιωτική Λέσχη Φρουράς Λάρισας, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα: 19.00. - Πρόσκληση. - Video.

Σχόλια και συνεντεύξεις πριν την Ομιλία του κ. Νίκου Λυγερού

Όταν οι νέοι άκουσαν τον γέρο
του απέραντου γαλάζιου
κατάλαβαν την αξία τους
και τη σημασία του ρόλου τους
και είδαν επιτέλους
την επανάσταση της θάλασσας,
τότε θυμήθηκαν και πάλι
τον γέρο του Μοριά,
τα πρωτοπαλίκαρά του
και το κρυφό σχολειό
λες και ήταν όλα χθες
έτσι ένιωσαν το ηθικό τους
να αλλάζει εντελώς
και να είναι έτοιμοι πια
να μπουν και αυτοί
στον αγώνα του έθνους
για το καλό της πατρίδας. 
Ν. Λυγερός