Απαραίτητες Διαπραγματεύσεις: Δεν υπάρχει λύση Κυπριακού δίχως αξιοποίηση της ΑΟΖ


Κείμενα Νίκος Λυγερός,
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Απαραίτητες Διαπραγματεύσεις - Ν. Λυγερός

Αν μερικοί θεωρούν ότι ο αγώνας τελείωσε εδώ, κάνουν μεγάλο λάθος. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου για την Κύπρο, το Κυπριακό και την ΑΟΖ.

Δεν είναι μια μάχη που πρέπει να μας βάλει κάτω.

Δεν είμαστε ούτε ένας συμβατικός στρατός, ούτε ένα θεσμικό πλαίσιο.

Το μόνο που θέλουμε να προστατέψουμε είναι το λαό μας και την πατρίδα. 

Είμαστε μια ομάδα κρούσης, ένα καταδρομικό συγκρότημα που δεν σταματά στο πρώτο εμπόδιο. 

Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμερίσουμε ούτε μια πιθαμή από τις κόκκινες γραμμές που θέσαμε σε γεωπολιτικό επίπεδο. 
  • Η Κύπρος λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ανήκει στον Ελληνισμό, όπως βλέπουμε και στην Ελλάδα.
Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες και κοινοπραξίες που καθορίζουν έναν οριζόντιο άξονα συνεργασίας που ενώνεται μέσω της Μεσογείου και μέσω των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. 

Έχουμε ακολουθήσει την προοπτική που επινόησε ο Κρανιδιώτης και το Κυπριακό έχει γίνει πια ευρωπαϊκό. 
  • Καταφέραμε να αποφύγουμε την παγίδα του Σχεδίου Ανάν και είμαστε τώρα ελεύθεροι να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Υπάρχουν δυσκολίες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για να κινηθούμε συντονισμένα. 
  • Οι ενεργειακές μας πορείες δεν πρέπει να είναι απλώς παράλληλες, αλλά πρέπει και να συγκλίνουν για να είναι αποτελεσματικές και ανθεκτικές στις εχθρικές επιθέσεις και ακολουθούν το νοητικό σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και το 2050. 
Κατά συνέπεια πρέπει να γίνουν απαραίτητες διαπραγματεύσεις για να στηθεί ένα κοινό πεδίο δράσης κι όχι να προσφεύγουμε σε μίζερες επιλογές που δεν αποσκοπούν παρά μόνο σ' ένα συντηρητισμό που παράγει μόνο και μόνο αδράνεια. 

Το κομματικό πλαίσιο δεν μας αφορά. Υπάρχει ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εκφυλισμό των θέσεων μας σε εθνικό επίπεδο. 

Και με το Σχέδιο Ανάν όταν όλα φαίνονταν χαμένα καταφέραμε ν’ αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα μέσα στα οποία ζούμε. 

Είμαστε αγωνιστές για τα δύσκολα, διότι δεν υπάρχουν εύκολα για μας. Η πατρίδα μας είναι μικρή και χρειάζεται υψηλή στρατηγική. 

Με τα θέματα που έχουμε αναπτύξει, χρειάζεται μια προσέγγιση καθαρά επαγγελματική στο υπουργείο εξωτερικών και στο υπουργείο ενέργειας, διότι η ΑΟΖ δεν πρέπει μόνο και μόνο να τη διαχειριστούμε αλλά και να την αξιοποιήσουμε ως εθνικό θησαυρό. 

Είναι υποχρέωσή μας να βρούμε μια κοινή γραμμή που ακολουθεί τη στρατηγική και να μην χαθούμε σε τεχνικά ζητήματα και βέβαια μικροπολιτικά. 

Πρέπει να αποδείξουμε ότι αν ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός δεν είναι τυχαίο αλλά θέμα ανάγκης για να υπάρχει και η προσφορά μας. 

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχάσουμε κανένα και ειδικά τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες, για να δώσουμε ένα μέλλον αξιόπιστο στους δικούς μας.


Δεν υπάρχει λύση Κυπριακού δίχως αξιοποίηση της ΑΟΖ

Όσο και να χτυπιούνται μερικοί για να μας πείσουν από τις δύο πλευρές ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση για το Κυπριακό, ξέρουμε ότι είναι σε λανθασμένη βάση.

Για να υπάρξει λύση πρέπει να υπάρχει διαδικασία επίλυσης. Εδώ από την αρχή έχουν εξαιρέσει από τις διαπραγματεύσεις το ενεργειακό θέμα, ενώ είναι η ουσία και ειδικά για την εξισορρόπηση των οικονομιών. Επίσης, έχουν ασχοληθεί μόνο με τα θέματα με τα οποία συμφωνούσαμε πριν το 1974.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, επί του πρακτέου καμιά μα καμιά ουσιαστική πρόοδος για τα σοβαρά θέματα όπως είναι το εδαφικό, το προσφυγικό και το περιουσιακό, όλα ως μια εποικοδομητική προσπάθεια.

Στην πραγματικότητα, ο καθένας θέλει να φανεί ότι προσπάθησε κι ότι δεν φταίει αυτός για το αναμενόμενο ναυάγιο, για να μην έχει επιπτώσεις και μάλιστα να μπορεί να εκμεταλλευτεί την όλη προσπάθεια για εκλογικούς σκοπούς και μόνο, χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος σε εθνικό επίπεδο.

Διότι, για το εθνικό η αξιοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες όχι μόνο για να υπάρξει μια οικονομική άνεση, που θα προσφέρει ένα θετικό πλαίσιο για την επίλυση, αλλά πιο πολύ διότι κάθε υπογραφή που πέτυχε η Κύπρος με την Αίγυπτο, με το Λίβανο, με το Ισραήλ και με τις ξένες εταιρείες Nobel, Eni, Total, Exxon Mobil δεν είναι επιτυχίες μιας κοινότητας, αλλά μιας χώρας.

Αποτελεί, λοιπόν, πρόσθετο επιχείρημα μεγάλης αξίας και σημασίας για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον ζυγό της βαρβαρότητας.

Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα, Ποίηση: Opus of N. Lygeros