Κείμενα Νίκος Λυγερός
Θεμέλια υψηλής στρατηγικής πρέπει ν’ αναζητάς όταν θέλεις να λύσεις ένα εθνικό πρόβλημα, ακόμα κι αν είναι οικονομικής φύσης, όπως είναι τώρα στην Ελλάδα.
Διότι μόνο αυτά επιτρέπουν στην πατρίδα σου να πατήσει με σταθερότητα για να μπορέσει αρχικά να σταθεί ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται και στη συνέχεια να ορθοποδήσει έχοντας προοπτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εντοπίσεις τα εμπόδια αφού αυτά είναι που θα καθορίσουν την αρχική σου πορεία για την επίλυση του προβλήματος.
Εξέτασε λοιπόν αναλυτικά και τους συμβολισμούς για να μην πέσεις στην παγίδα της παρερμηνείας όταν κάνεις τις εκτιμήσεις σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα ανακαλύψεις τις τάσεις που αποτελούν το υπόβαθρο και την υποδομή, της δομής και της υπερδομής.
Έτσι θα αποκτήσεις μια γενική εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με τις επαφές και μόνο που προβλέπει η γεωστρατηγική αλλά με τα νοητικά σχήματα της τοποστρατηγικής που είναι τα βαθιά στοιχεία του κώδικα που ακολουθεί ο φιλικός αλλά και ο εχθρός σε περίοδο ειρήνης και πολέμου.
Έτσι μπορείς να πιέσεις προς τα έξω και να αντισταθείς.
Έτσι επιλέγουμε τα μέρη τα προβληματικά για να είμαστε πάντα διαχρονικοί.
Κι αν όλοι ασχολούνται μαζί μας, είναι για αυτό το λόγο, διότι παραμένουμε εκεί όπου άλλοι πιο ισχυροί από μας έφυγαν μετά τις κατοχές τους.
Έτσι βλέπουμε δίχως να έχουμε ανάγκη να προβλέψουμε, διότι κοιτάζουμε μόνο και μόνο.
Έτσι με τα θεμέλια της υψηλής στρατηγικής μπορείς να αποκτήσεις με έργο και τα στοιχεία της διαχρονικής στρατηγικής που είναι απαραίτητα αν θέλεις ν’ ακολουθήσεις τη στρατηγική της Ανθρωπότητας.
Ακόμα και στα συντρίμμια της κοινωνίας, αυτός που το αναζητά επί του πρακτέου, θα βρει τα θεμέλια του Ελληνισμού. Μπορεί να υπάρχει παντού μια θεσμική σαβούρα που κρύβει τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν.
Κι αν μερικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι χαμένη κι αν έχασαν τα ιδανικά τους, είναι μόνο και μόνο διότι δεν βλέπουν τα θεμέλια του Ελληνισμού και τη σημασία του για μας. Βέβαια στην επιφάνεια υπάρχουν πολλά σκουπίδια, αλλά κανείς δεν μας αναγκάζει να είμαστε επιφανειακοί.
- Αν εξετάσουμε πιο σοβαρά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πατρίδα μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι δώρο θεού.
Είμαστε ένας λαός της θάλασσας, το έλεγαν ήδη οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Και δεν είναι τυχαίο που έχουμε τον πρώτο εμπορικό στόλο του κόσμου. Τα όριά μας δεν είναι η ξηρά, αλλά η θάλασσα.
Γι’ αυτό το λόγο δεν είμαστε ένας λαός του χώρου, αλλά του χρόνου. Η Ελλάδα είναι η ιστορία μας και γι' αυτό προσπαθούν τόσο πολύ να μας την αλλάξουν με κάθε τρόπο. Αλλά ο ελληνικός λαός αντιστέκεται, διότι αυτή είναι η παράδοσή του και οι αξίες του.
Είναι λοιπόν αναμενόμενο να δίνουμε αξία στους ανθρώπους, διότι αυτοί δημιουργούν την ιστορία μέσω του έργου τους.
Από την Αρχαιότητα ο Ελληνισμός δεν σταμάτησε να παράγει έργο, κι αν δυσκολεύτηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, δεν έπαψε να αντιστέκεται και να θυσιάζεται για να μην σπάσουν και κόψουν τις ρίζες του. Διότι αυτές οι ρίζες είναι ακριβώς τα θεμέλια του Ελληνισμού.
Όσοι προσπάθησαν να ξεριζώσουν τον Ελληνισμό από την Ελλάδα δεν τα κατάφεραν, διότι δεν υπολόγισαν το βάθος του.
- Όλο αυτό το πλαίσιο αποκτά μια επιπλέον δύναμη με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Με άλλα λόγια, πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ανάλογο της δημιουργίας του ουμανισμού από τον Ελληνισμό είναι και στον τομέα της δικαιοσύνης, το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι είναι η νοοτροπία του λαού της θάλασσας που επηρέασε τόσο ριζικά αυτό το Δίκαιο. Αν το κατανοήσουμε συνειδητά, τότε θα επινοήσουμε και το μέγεθος της προσφοράς του για την πατρίδα μας.
Αν λοιπόν δίνουμε τόσο μεγάλη αξία στον Ελληνισμό, πρέπει να δώσουμε σημασία και στο Δίκαιο της Θάλασσας για να το εφαρμόσουμε όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά γιατί αντιπροσωπεύει και τα ιδανικά μας λόγω των θεμελίων του Ελληνισμού.
• Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Σχέσεις, Στρατηγική και Ανθρωπότητα".
2o Γενικό Λύκειο Γρεβενών, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 - Video
Πηγή: Ν. Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: 13328) Θεμέλια υψηλής στρατηγικής. Perfection 14 8 9/2013.
Πηγή: Ν. Λυγερός Λόγοι Σοφίας
Κείμενα: 13328) Θεμέλια υψηλής στρατηγικής. Perfection 14 8 9/2013.