11 Οκτ 2013

Ν. Λυγερός: Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης (Βίντεο)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

  • Συνέντευξη του Ν. Λυγερού, Θ. Καρυώτη στην εκπομπή «Άγνωστος Μ» με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο
  • ΑΟΖ: Θεόδωρος Καρυώτης - Νίκος Λυγερός
  • Παρουσίαση Βιβλίου ΑΟΖ, Καρυώτη - Κασσίνη - Λυγερού
  • Mέγαρο Μουσικής-Στιγμιότυπα εκδήλωσις ΑΟΖ
  • World Affairs TODAY «Greek Financial Crisis and Referendum»
  • Τα στίγματα της ασχετοσύνης - Ν. Λυγερός
  • Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ (Θεόδωρος Καρυώτης) - Ν. Λυγερός


Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ 

(Θεόδωρος Καρυώτης) - Ν. Λυγερός

Τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίζονται πολλοί να μας εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι όλα αυτά που γίνονται είναι αποκλειστικά χάρη σε αυτούς.

Βέβαια πολύ καλά κάνουν αφού οι περισσότεροι είναι άσχετοι με το θέμα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η αλήθεια και αυτή είναι απλή. Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο Θεόδωρος Καρυώτης*. Ξέρουμε ότι είναι ένας καλός κι αγαθός άνθρωπος και δεν προσπαθεί να αναδείξει συνεχώς αυτήν την ιδιότητά του λόγω ταπεινοσύνης.

Αλλά θέλουμε δεν θέλουμε αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όλοι όσοι παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ, το ίδιο βέβαια και οι εχθροί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αν δεν ήταν ο Θεόδωρος μερικοί από εμάς και όχι μόνο από τους δικούς μας δεν θα ήξεραν καν τι σημαίνει το ακρώνυμο ΑΟΖ.

Εδώ και δεκαετίες ο Θεόδωρος παλεύει για να αναδείξει όχι τον εαυτό του αλλά την ΑΟΖ. Σε μερικούς δεν αρέσει γιατί λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια, ενώ εμείς τον αγαπάμε έτσι όπως είναι, δηλαδή και ως παππούς της ΑΟΖ. Θεωρούμε μάλιστα ότι η ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να τον τιμήσει μετά την θέσπιση της ΑΟΖ για όλο το έργο που έχει παράγει ανιδιοτελώς. Βέβαια το πιο πιθανό είναι να τον εκτιμήσουν από την άλλη πλευρά, οι εχθροί, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί κι ούτε αυτόν. Έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να τον χλευάζουν και να μην τον αναγνωρίζουν.

Αλλά τουλάχιστον να φανεί από τους δικούς του ότι θέλουν πραγματικά την όλη προσπάθειά του. Γιατί αν δεν το πουν ποιος θα το ξέρει και με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν μια απάντηση επί του πρακτέου σε όσους τον αμφισβητούν επειδή δεν είναι στο καλό κόμμα, στη σωστή ομάδα, στην αρμόδια υπηρεσία, κτλ.

Το μόνο που αξίζει να ξέρουμε για την πατρίδα μας είναι ότι η ιδέα της ελληνικής ΑΟΖ δεν θα υπήρχε καν δίχως το Θεόδωρο και γι' αυτό το λόγο μόνο, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε ακόμα και πριν τη θέσπιση. Διότι ξέρουμε όλοι βέβαια ότι αυτός που θα μείνει στην ιστορία δεν θα είναι ο ίδιος ο Θεόδωρος παρά μόνο μεταξύ των ειδικών αλλά ο πολιτικός που θα περάσει το νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή.

Όλα αυτά που έχει κάνει ο Θεόδωρος για την ελληνική ΑΟΖ δεν τα έχει κάνει κανένας άλλος Έλληνας διότι η ελληνική ΑΟΖ για το Θεόδωρο δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής του αλλά ένα όνειρο ζωής. Και χαιρόμαστε όλο και περισσότερο τώρα που θα θεσπιστεί η ΑΟΖ γιατί θα μπορέσει και ο Θεόδωρος να το χαρεί μαζί μας και μάλιστα αρκετά χρόνια.

Είναι λοιπόν ένα παράδειγμα προς μίμηση για την υπομονή του και την επιμονή του. Δίχως τον Θεόδωρο, κανείς δεν θα ήξερε για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ και για ποιον λόγο πρέπει να παλεύουμε γι' αυτήν. Ο Θεόδωρος είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν της ΑΟΖ μας, κι ελπίζουμε ότι θα είναι κι ένα κομμάτι από το μέλλον της.


Τα στίγματα της ασχετοσύνης - Ν. Λυγερός

Ενώ υπάρχουν όχι μόνο σοβαρές ενδείξεις, αλλά δεδομένα ουσιαστικά ότι προχωράμε σταθερά και δυναμικά πάνω στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και ειδικά της θέσπισής της, βρίσκουμε ακόμα άτομα που όχι μόνο δεν ξέρουν τίποτα για τις εξελίξεις, αλλά εκτιμούν επιπλέον ότι δεν έχει γίνει κάτι το σημαντικό και προσπαθούν να περάσουν μηνύματα του παρελθόντος που δεν έχουν καμία προοπτική. Επειδή μερικοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να πάρουν τα εύσημα άλλοι, επιχειρούν να δείξουν ότι υπάρχει άλλη κινητικότητα.

Έτσι ακούμε τώρα και για το θέμα των συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας, δίχως ν' ακούμε ότι είναι θεωρητικά και πρακτικά για την Ελλάδα ταυτόσημες με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ. Φαίνεται ότι αυτά τα πρόσωπα όχι μόνο δεν έχουν διαβάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά επιπλέον είναι ανίκανοι να υπολογίσουν τα στίγματα με ακρίβεια, διότι δεν κατέχουν ακόμη τα διαγράμματα Voronoi.

Το πιο σημαντικό είναι όμως βέβαια ότι έχουν ξεχάσει απολύτως ότι δεν μπορείς να δώσεις επίσημα στίγματα, αν δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης. Η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται αφορά κράτη που βρίσκονται σε μια απόσταση μεγαλύτερη από τα 400 ΝΜ, για να μην υπάρχει επικάλυψη των σχετικών ζωνών.

Για την Ελλάδα όμως αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει, αφού κανένα από τα επόμενα κράτη Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία δεν πληροί αυτήν την ιδιότητα. Κατά συνέπεια, οι συντεταγμένες δεν μπορούν να δοθούν δίχως τις απαιτούμενες συμφωνίες όποιο και να είναι το θέμα δηλαδή να αφορά την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν πάλι με μια τεχνητή ασχετοσύνη που δεν αφορά την πατρίδα μας. Τόσα χρόνια ο Θεόδωρος Καρυώτης προσπαθεί να ενημερώσει τους πάντες για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα μαθήματά του λες και δεν έχει κανένα ρόλο πάνω σε αυτό το εθνικό θέμα. Και δεν νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για τις διδακτικές του ικανότητες. Συνεπώς θεωρούμε ότι μερικοί δεν θέλουν ν' ακούσουν τίποτα το ουσιαστικό περί ΑΟΖ και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να εξελιχθούν.

Απλώς τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι, θέλουν δεν θέλουν, η ελληνική ΑΟΖ γίνεται ανεξαρτήτως από το ρόλο τους. Θα ήταν λοιπόν καλό να ενημερωθούν επιτέλους και να προχωρήσουμε δυναμικά όλοι μας προς αυτήν την κατεύθυνση, δίχως να καθυστερούμε άλλο, γιατί κάθε άσχετος με το θέμα θέλει να πει και τα δικά του.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΑΟΖ της κι αποτελεί ένα έγκλημα η όποια καθυστέρηση διότι η ιστορία δεν περιμένει και οι εξελίξεις υπάρχουν ήδη. Κι όταν θα είναι ξεκάθαρο για όλους το τι βρίσκεται τουλάχιστον σ' ένα μέρος της ελληνικής ΑΟΖ λόγω των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, θα μπορέσουμε να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα δίχως να χάνουμε χρόνο με τάσεις ηττοπάθειας, κατάθλιψης ή ραγιαδισμού.

Θα έχουμε τα δεδομένα που θα δείχνουν ακριβώς ποια θα πρέπει να είναι η πορεία μας σε αυτό το σπουδαίο θέμα, κι ελπίζουμε ότι θα σταματήσουν οι φωνές της ασχετοσύνης, για να περάσουμε στα επόμενα στάδια που είναι τόσο σημαντικά για την πατρίδα μας.
  • Πέρασε η ώρα της παραδοσιακής καθυστέρησης τώρα ακολουθούμε αυτά που προωθούν ο Σόλωνας Κασσίνης, ο Ηλίας Κονοφάγος κι ο Αντώνης Φώσκολος.

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros (+βίντεο)

11665) Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ. Perfection
14 3 3/2013. Fr. Le père de la ZEE grecque.

Ο καθ. Καρυώτης Θ. στο Aντίφωνο - *Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα ΑΟΖ, δεδομένου ότι θεωρείται και ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ. Διδάσκει Μακροοικονομία, Τραπεζική και Διεθνή Οικονομία. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης και ο Νίκος Λυγερός - Ν. Λυγερός - Ν. Λυγερός

 www.lygeros.org/Interviews/20130109_ET3.html
 Ο Θεόδωρος Καρυώτης και ο Νίκος Λυγερός καλεσμένοι στην εκπομπή   "Ανιχνεύσεις" στην ΕΤ3. 09/01/2013.
Βίντεο: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΡΙΛΑΝΤ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2011. Βίντεο: PROF. THEODORE KARIOTIS, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ


Σόλων Κασίνης, Θεόδωρος Καρυώτης, 
Νίκος Λυγερός, Βασίλης Κικίλιας.Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλ 2017
Μια εξαιρετική ανάλυση, έκανε στον 9.84 ο ομότιμος καθηγητής οικονομίας στην Ουάσιγκτον και αποκαλούμενος ως «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης, για το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσδίδει στην Ελλάδα, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προστέθηκε στη αλυσίδα των Ελλήνων ΥΠΕΞ που στη ουσία αρνήθηκαν οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας! Οι Κύπριοι, από την εποχή του Τάσσου Παπαδόπουλου, προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου. Για 13 χρόνια τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται, σημείωσε χαρακτηριστικά.